Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bilbao | Een fotodagboek van een boeiende stedentrip in Baskenland

Wow, wat genoot ik van mijn eerste kennismaking met het Spaans Baskenland in San Sebastian. Via de ruige kust belandde ik een andere aangename verrassing, luisterend naar de naam Bilbao.

Bilbao: roos in de knop

Een roos in de knop, van voormalig industriegebied opgebloeid tot een bruisende stad. Gelegen in het eigenzinnige Baskenland, beroemd om haar futuristische Guggenheim Museum, maar er is meer. In dot fotodagboek neem ik je mee langs fijne plekken in de stad.

Azkuna Zentroa

Het Alhóndiga ook wel Azkuna Zentroa, ligt vlakbij het hotel waar ik verblijf. Het is een oud, enorm, wijnpakhuis. Vandaag de dag doet het dienst als multifunctioneel centrum. Net na de in gebruik name van het Guggenheim museum besloot Bilbao het culturele aanbod verder uit te breiden. Met dit als resultaat. In het pand huizen een mediatheek, bioscoop en een fitnesszaal. Bovenop het dak vindt je ook nog eens een zwembad. Bovendien is de centrale ruimte rijkelijk versierd met 43 verschillende prachtige zuilen.
bilbao-azkuna-zentroa

Tulpen

Op het terras van het Guggenheim museum (en eigenlijk alleen echt goed te bewonderen, wanneer je toegang tot het museum hebt betaald) ligt een bundel van 7 kleurige roestvrij stalen tulpen. Kunstenaar Jeff Koons ontworp de bloemen als een soort ballonnen (ballonnen zijn een terugkerend thema in zijn werk) waardoor de 5 meter lange bloemen een gevoel van gewichtloosheid oproepen.
bilbao-ballonnen-jeff-koons

Bollen

Naast de tulpen zijn er buiten het gebouw ook nog een aantal kunstwerken (in/bij de vijver). Kunstenaar Anish Kapoor tekende voor het object van 73 spiegelende bollen, ze geven een vertekend gezicht op de werkelijkheid.
bilbao-guggenheim-bollen

Doorkijkje

Een kunstobject is de nachtmerrie van iedereen met arachnofobie, de spin Maman van Louise Bourgeois. Naar het schijnt een ode aan haar moeder.
bilbao-guggenheim-doorkijkje

Puppy Love

Eigenlijk, eigenlijk zou het schoothondje van Jeff Koons (zie tulpen) tijdelijk het voorplein van het Guggenheim museum sieren. De inwoners wilde van verwijderen na de feestelijke opening van het kunsthuis niets weten. Ze waren allen een beetje verliefd geworden op ‘hun’ puppy.
Het bloemensculptuur – wat een West Highland Terrier voor stelt – had in 1992 eerst zijn nestje bij een tijdelijke expositie in Bad Arolsen, Duitsland. Voordat het Guggenheim zijn nieuwe baasje werd, dartelde het onder andere nog rond in het Rockefeller Center in New York City. Sinds 1997 is de 43-meter viervoeter thuis in het Baskenland.
bilbao-guggenheim-puppy

Halte Bilbao

Estación Abando, het verlaten station…. In haar hoogtijdagen een schitterende plek om een reis aan te vangen of huiswaarts te keren. Ik hou van de schitterende gebrandschilderde ramen in de gevel met de woorden ‘FC de Santander a Bilbao’.
bilbao-oud-station

Parlement

In op de resten van het oude San Agustín klooster, staat fier het stadhuis van Bilbao. Een pracht van een pand dat dateert uit 1892.
bilbao-parlement

Bilbao Beach

Je verwacht het niet, maar toch is er strand in Bilbao. Wij gingen een middagje naar Playa de Ereaga is een zandstrand in de wijk Getxo. Dit zandstrand is misschien niet zo fraai als de stranden in San Sebastian, toch is het heerlijk even de stad achter je te (kunnen) laten en op een ligbedje van de zon te genieten.
bilbao-strand

Voetbal

In 2006 begon met aan de herrijzenis van de feniks uit haar as, San Mamés, het voetbalstadion van Athletic Club (vooral bekend als Athletic Bilbao) onderging een ware metamorfose. In 2013 stonden Los Leones daadwerkelijk op het groene gras, klaar voor de eerste wedstrijd in hun nieuwe honk. Weetje: sinds de oprichting van de club in 1912 hebben enkel en alleen maar Basken voor de club hebben gespeeld. Chauvinisme is men in dit deel van Spanje niet vreemd…..
voetbalstadion

Bizkaia Brug

Nog nooit eerder in mijn leven zag ik zo’n aparte constructie. Een brug waar het verkeer niet over heen rijdt, maar in een gondel onder hangt. Je leest het goed, deze zogeheten transportbrug verbindt de plaatsen Portugalete en Las Arenas (deel van Getxo) over de rivier de Nervión. Voor € 0,40 ct. (tarief 2016) sta je in nog geen 2 minuten aan de overkant. Dit unieke UNESCO werelderfgoed moet je gewoonweg met eigen ogen gezien hebben.
brug

Hotel Ercilla

Spanje Hotel Ercilla
Overnachtingstip: Hotel Ercilla gelegen in het levendige culturele en commerciële centrum van Bilbao is een fijne aanrader.
Dit viersterrenhotel kenmerkt zich door design en comfort in een ontspannen ‘feel good’ sfeertje. De muren van van de receptie worden gesierd door kunstwerken van Philippe Starck en Ingo Maurer. Schuif zeker ook aan voor een maaltijd in het trendy en hoog aangeschreven restaurant Bermeo of nip van een cocktail in de rooftop bar Le Club.

Meer Bilbao & Baskenland:

Overnachten in het Silken Indautxu hotel  Bilbao
Pintxos smullen in het Baskenland
Roadtrip langs de ongetemde kust van Spaans Baskenland

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *