Search
Close this search box.

Pintxos smullen in Baskenland. Tips voor San Sebastián en Bilbao

In de zomer van 2016 bezocht ik voor het eerst het Spaanse Baskenland. Wie Baskenland zegt, zegt pintxos. Man oh man, zoveel pintxosbarretjes, zoveel lekkere hapjes, wat was me dat genieten zeg.

Wat zijn pintxos?

Pintxo, betekent spies(je). Deze spiesjes, vol lekkernijen worden (veelal) geserveerd op stokbrood. Je ziet deze smakelijke hapjes traditioneel in het noorden van Spanje- in Baskenland en Navarra. Tijdens mijn ontdekkingstocht (met vriendlief en kleine meid (5 jr.) door dit boeiende stukje van het Iberisch schiereiland, at ik op de volgende plekken mijn buikje rond. En dronk er heerlijke glazen vino tinto.

San Sebastián: Bar Barandiaran

Pintxos
Het terras zit vol. Vele nationaliteiten kwebbelen in de zomerzon door elkaar heen. Een woord kennen ze allen. Pintxos. Met een weinig enthousiasme verwijst de jonge ober de buitenlandse gasten naar de toog. Binnen staan de lekkernijen prachtig tentoongesteld te wachten op een koper.
Te vinden op: Avda. Boulevard, 28, San Sebastián

San Sebastián: Atari Gastroteka

Pintxos
Atari is misschien wel dé plek in San Sebastián om pintxos te eten. In de schaduw van de Basilica Santa Maria, zijn de schaarse tafeltjes, in het oude centrum van de stad, zeer gewild. Reserveren is praktisch onmogelijk. Toch sierde op ons tafeltje een bordje reservado. Dankzij de inzet van Clarice (die ik een jaar eerder op Menorca leerde kennen. Die per toeval ook in San Sebastián blijkt te zijn). Ze spreekt (een stuk beter) Spaans (dan ik) en verblijft bij een AirBnB-host. Hij regelde onze fantastische plek voor vier. Onnodig te zeggen dat het een fantastische avond was.
Weet je geen tafeltje te bemachtigen, doe dan wat het gros doet. Drink wijn op de trappen van de basiliek.
Adres: Calle Mayor, 18, 20013 San Sebastián

San Sebastián: Tanger Bar

Pintxos
Een toerist, zag ik hier niet. Engels, spreken ze niet. Lekkere pintxos, zeker weten! Na een warme tocht per City Tour Donostia – zo’n knalrode sightseeing bus – lust ik wel wat. Een van de eerste tentjes die we tegenkomen is de Tanger Bar. Het blijkt vooral een passanten café. De postbode, de dames met laptop onder de arm op weg naar kantoor, de drankleverancier. Allen houden ze hier even halt voor een kop koffie, een caña of broodje.
Schuif gerust aan op: Okendo Kalea, 12, 20004 Donostia

San Sebastián: El Valles

Pintxos
‘Wanneer je een bar binnenstapt, waar de hammen aan het plafond hangen, weet je dat je goed zit.’ Dit schreef ik op SoMe bij het binnengaan van deze tent. Dat is/was deels waar. Ook al is het een authentieke pintxosbar, ze hanteren wel een toeristenmenu. Wij gaan voor gemak en gaan akkoord met het voorstel voor dit menu. Dat valt allesbehalve tegen. Koude en warme pintxos in goede porties, wisselen elkaar af. Oh, los nog andere gerechtjes bijbestellen mag natuurlijk ook. En dat deden we maar al te graag.
De houten krukjes wachten op je op: Calle de los Reyes Católicos, 10, 20006 San Sebastián

Bibao: Bihotz Zuri Gorria

Pintxos
Pintxos
In het Baskisch betekent bihotz hart. Nou, heel veel hartjes voor deze tent. Een hippe plek in Bilbao, met pure smaken. Klassiekers op de kaart afgewisseld met aangename smakelijke verrassingen. Aanrader. Oh, het hart van de eigenaar gaat sneller kloppen voor voetbalclub Athletic Club de Bilbao.
Adres: Licenciado Poza 30, Bilbao

Bilbao: Zaharra Abesbatza

Pintxos
Het beste aan deze pintxosbar zijn misschien niet eens de pintxos, maar het feit dat een verdomd goede Rioja wijn hier slechts € 1,45 per glas kost. Echt! Van alle plekken waar we de meest fantastische gerechten bestelden, werd op deze plek de meeste zorg besteed aan de opmaak van je bord(je). Leuke plek en aardig personeel.
Drink een glaasje mee op: Alameda Areiltza Doktorearen, 15, 48011 Bilbao

Bilbao: Bar Charly

Pintxos
Na een inspannende en boeiende fietstocht door Bilbao, leggen we met de gids en ons groepje aan bij Charly. Charly weet hoe hij zijn klanten binnen moet lokken. De pintxos die rijkelijk op de bar staan uitgestald, doet eenieder direct watertanden. Goedkoop is deze plek niet, wat voornamelijk door de ligging in de oude stad wordt bepaald. Hou je van de ambiance van hard schreeuwende Spaanse mannen, die drukdoende achter de bar je bestelling vanuit de bar richting de keuken schreeuwen. Waarop de kok op zijn beurt oorverdovend laat weten dat het gerecht klaar is. Dan ben je hier precies op je plek.
Charly wacht op je op de hoek van: Plaza Nueva, 8, 48005 Bilbao

Bilbao: Asador Indusi

Pintxos
Over Asador Indusi kan ik vrij kort zijn. Ik vond deze tent het minst gezellig van alle pintxosbarretjes die we tijdens ons verblijf in Baskenland bezochten. Prijs/kwaliteit is niets mis mee. Einde verhaal.
Toch een kijkje nemen, je vind ze op: García Rivero Maisuaren Kalea, 7, 48011 Bilbao

Bilbao: Brass

Pintxos
Omdat de meeste plekken die pintxos op de kaart hebben, niet aan desserts doen, kwamen we bij Brass terecht. Een hippe tent, die behalve de Spaanse lekkernijen ook toetjes serveert. Wij verslonden er tiramisu in een jampot en een limoen crumble in een cocktailglas. Om je vingers bij af te likken!
Sla deze tent zeker niet over. Ga naar: Poza Lizentziatuaren Kalea, 27, 48009 Bilbao

Vind jij pintxos ook zo heerlijk? Heb je een favoriete plek om ze te eten?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *