Het Baskenland heeft mijn hart veroverd. Het gezellige San Sebastian en ruwe bolster Bilbao, heerlijke steden. Wat me wellicht nog het meest kon bekoren tijdens de roadtrip België, Frankrijk en Noord Spanje, was de tocht met onze eigen auto langs de Baskische kust. Rij je mee? Baskenland fun in de auto Baskenland route Bradt Guide

Rij mee langs de Costa Vasca van Spaans Baskenland

Vanuit Nederland maakte ik in de zomer van 2016 met vriendlief en ons meisje (5 jaar) een geweldige roadtrip door België, Frankrijk en Noord Spanje. Zonder enige twijfel is het stuk dat we aflegden tussen San Sebastian en Bilbao het mooiste traject van de reis. Natuurlijk, je kunt 100 kilometer snelweg nemen om van A naar B te reizen. In de gloednieuwe Bradt Guide (1e editie april 2016) The Basque Country & Navarre puzzel ik uit hoe we langs de woeste kust van het Baskenland onze eindbestemming kunnen bereiken.

Vertrekpunt: San Sebastian

Baskenland Bradt Guide San Sebastian
Een beetje weemoedig stappen we in de auto om San Sebastian achter ons te laten. Wat genoten we van deze heerlijke stad. Lang blijven we niet sip, we weten immers dat onze een prachtige dag en dito eindbestemming te wachten staat. Koffers in achterbak, gas geven. Nog een laatste blik op de stad vanaf de Igeldo berg. Een magnifiek uitzicht over de stranden en Monte Urgull. Jammer, dat er zo’n pretpark van gemaakt is….
Baskenland San Sebastian baskenland-san-sebastian-pretpark baskenland-san-sebastian-uitzicht-monte-urgull baskenland-san-sebastian-uitzicht-stranden

Wat is de overtreffende trap van pittoresk?

Een van de eerste plaatsjes die we passeren is Orio, een plaats op pelgrimsroute richting Santiago de Compostella. De oude stad Goiko Kale is een plaatje. Denk steile steegjes die leiden naar een naar een pittoreske kapel die je ook nog eens op een fantastisch uitzicht trakteert.

Zarautz daarentegen is van geheel ander kaliber. Een echte resortbestemming met lang gerekte stranden en een fijne wandelboulevard pal aan zee. Dol op surfen, hier zit je goed en ben je een stuk goedkoper uit dan in het toch wel dure San Sebastian.

In Getaria domineert de El Salvador kerk en is the place to be voor de beste vis- en seafood restaurants in de omgeving.  Ik zou vele plekken kunnen noemen, echter zelf ontdekken is serieus de beste oplossing. Van de ruige kust tot prachtige berglandschappen en fijne plaatsen om aan te leggen tot bijzondere kerken en gebouwen. Alle plaatsen zijn de moeite van een bezoekje waard.

Baskenland roadtrip kust onderweg baskenland-onderweg-kerk baskenland-onderweg-surfmeisje-op-flat baskenland-onderweg-uitzicht Spanje Orio baskenland-uitzicht-bergen Spanje wegwijzer Santiago de Compostella baskenland-beeld-onderweg

Lunch in Mutriku

Voor de lunch leggen we aan in Mutriku. Het oude centrum van deze plaats – een stadje dat reeds begin 13e eeuw werd gesticht (in 1.209 om precies te zijn), bestaat uit straten met kinderkopjes, houten façades en rijkelijk versierde gevels. We strijken neer in de haven voor een eenvoudige lunch. Het personeel van het restaurantje spreekt nauwelijks Spaans – enkel Baskisch – en slechts een handvol Engels, maar dat mag de pret niet drukken.
Spanje Mutriku Spanje mutriku

Afslag Bilbao

De kustweg in het Baskenland is een feest om te rijden (niet als je last hebt van wagenziekte, want door het bergachtige gebied is het soms slingeren geblazen). Het liefst had ik in elk dorpje gestopt, maar Bilbao wacht op ons. De reservering voor het hotel is reeds gemaakt, derhalve tuffen we rustig door. We beginnen aan een nieuw hoofdstuk van onze reis – en in onze Bradt Guide.
Bradt Guide Bilbao

Volgende keer in Baskenland:

Graag had ik de volgende plaatsen (ook) nog aangedaan, tijdens onze prachtige rit door het Baskenland:

  • Het Urdaibai Biosphere Reserve: zout en zoet water treffen elkaar een – naar het schijnt – prachtig natuurgebied.
  • Gernika: Wie het werk van Picasso kent, kent zeker het beroemde werk Guernica. Het was deze plaats die in 1937 gebombardeerd werd en de schilder aanzette tot het maken van zijn meesterwerk.
  • Santa Catalina vuurtoren: In Leikeiti heb je misschien wel het mooiste uitzicht over de kust van heel Baskenland. De Santa Catalina vuurtoren torent hoog boven de zee. Machtig!

Was jij al eens in Spaans Baskenland? Heb jij er – net als ik – ook zulke pareltjes gevonden?

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather