Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reizen tijdens Ramadan, doen of niet?

Reizen tijdens ramadan: Vermijden of toch gaan?

Reizen tijdens ramadan, is dat wel zo’n goed idee? Voor gelovige moslims overal ter wereld is de Ramadan, de vastenmaand, een bijzondere periode. Deze maand staan ten teken van de profeet Mohammed, waarop hij de eerste van de openbaringen ontving, hetgeen leidde tot opstellen van de koran. Tijdens de Ramadan vasten moslims tussen zonsopgang en zonsondergang.

Ben jezelf er van bewust dat reizen tijdens deze periode je reisschema en je eigen eetpatroon zeker zal beinvloeden. In 2014 maakte ik tijdens deze bijzondere maand een roadtrip door Maleisië, een land waar het gros van de bevolking deelneemt aan de vastenmaand.

Reizen tijdens Ramadan in Maleisië

Het grootste gedeelte van mijn trip zou samenvallen met de Ramadan. Wat viel me op?
Het eerste dat mij persoonlijk opviel was het feit dat Ramadan (in ieder geval in Maleisië) qua voorbereidingen bijna vergelijkbaar is met onze Kerstdagen. Dagelijks staan er aanbiedingen in de krant. Nieuwe kleding, nieuwe bidkleden, nieuwe potten en pannen, alles moet picobello in orde zijn, tegen de tijd dat het Suikerfeest aanbreekt.Ramadan

Gesloten

Ondanks dat ik het wist, hoopte ik stiekem toch ergens, dat er meer faciliteiten geopend zouden blijven gedurende de tijd dat de zon schijnt. Op een aantal plaatsen waar ik langs tufte, waren niet alleen Moslim eethuisjes, maar ook de Maleisische en Chinese tentjes gesloten. In een plaats hadden zelfs de welbekende Amerikaanse vreetketens de deuren op slot. Onderweg leefde ik op cornflakes, fruit en water in de auto.

Reizen tijdens Ramadan: Sorry!

Ook al zat ik in mijn eigen (huur)auto, dan vond ik het toch vervelend als ik bij het stoplicht stond en de bestuurder naast me zag dat ik een slok of een hap van het een of ander tot me nam. Echter met een verontschuldigend gebaar mijnerzijds, mocht ik, gelukkig, steeds een glimlach terug ontvangen.
Reizen tijdens Ramadan

Iftar

Het leukste van reizen tijdens Ramadan zijn de markten en buffetten die ’s avonds georganiseerd worden. Vanaf zonsondergang mag er weer gegeten worden en dat wordt dan ook massaal gedaan. Vrouwen lopen met uitpuilende tassen over de markten en snoepen tussen het boodschappen doen door alvast van een pasteitje. De hotels en restaurants organiseren speciale dinerbuffetten, waar complete families aanschuiven. Ook het dienstdoende personeel gaat aan tafel om een hapje te eten. Ontzettend gezellig.

Suikerfeest

Tegen de tijd dat het Suikerfeest aanbrak was ik in de hoofdstad Kuala Lumpur. Nog nooit heb ik zo veel mensen bij KLCC shopping centre bij de PETRONAS Twin Towers gezien. Het leek wel of heel het land zich daar verzameld had. Jongens, duidelijk van het platteland, zich vergapen aan de etalages van Miu Miu en Gucci. Gezinnen op kleedjes in het bijbehorende park, de kinderen spelend met een ballon. Collega’s wachtend in de rij om aan te schuiven bij een van de restaurants in het winkelcentrum. Wow, wat een gezellige drukte.

Algemene tips voor het reizen tijdens Ramadan

Zelf reisde ik dus door Maleisië, maar er zijn maar genoeg landen in Europa, Azië en Afrika waar de Ramadan elk jaar een vast item op de kalender is. Waar moet je rekening meehouden als je in deze periode reist?

  • Probeer zoveel mogelijk eten, drinken en ook roken in het openbaar te voorkomen. Zo toon je respect voor hen die wel gekozen hebben voor de vastenperiode.
  • Hou er rekening mee dat hotels, winkels, openbaar vervoer niet altijd even goed bemant zijn, dan buiten de Ramadan. Koop op tijd je bus,trein,vlieg of boottickets. Informeer naar de actuele tijden en sla op tijd proviand in.
  • Geniet mee met de locals, wanneer de zon eenmaal onder is gegaan. In veel van de landen waar de inwoners meedoen met de Ramadan kan het overdag sowieso flink heet worden. Gebruik die tijd om het zelf ook rustig aan te doen. Relax en maak je klaar om ’s avonds te eten en te feesten met de lokale inwoners. Bedenk wel, dit is ook het tijdstip waarop iedereen on the move is. De weg, de bus, de metro het is er retedruk.
  • En over druk gesproken. Wanneer het Suikerfeest eenmaal aanbreekt, maak dan je borst maar nat. Varierend van een dag tot een week, ligt het hele dagelijkse leven stil. De meeste winkels zijn gesloten. Bij de restaurants staan lange wachtrijen en je van A naar B verplaatsen kan een regelrechte nachtmerrie worden.

Zelf had ik niet specifiek gekozen om tijdens de Ramadan te reizen, het kwan toevallig zo uit en was een bijzondere toevoeging aan deze reis.

Zou jij reizen tijdens Ramadan, of stel je je reis uit tot een ander moment?

Meer Maleisië:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

  1. Alhoewel ik er zelf ook niet snel voor gekozen had om tijdens de Ramadan te reizen overkwam het ons twee jaar geleden in Egypte. Na zonsondergang werden we zelfs uitgenodigd door Egyptenaren om een hapje mee te eten, en oh wat zijn ze vriendelijk en wat was het gezellig! Mooi artikel heb je geschreven, dit laat weer eens de mooie kant ervan zien. 🙂

  2. Ik denk dat juist die avonden en dat eensgezind aan de maaltijd zitten het zoveel beter maken en dus de moeite waard om het wel te doen! Maar misschien niet als je maar een weekje gaat.. 😉

    1. Hi Jacomijn, dat was inderdaad erg gezellig, ik zou me er niet door laten weerhouden. Maar wellicht beleven anderen dat – tijdens het reizen door andere landen – anders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *