Zoek
Sluit dit zoekvak.

Puna hooglanden | Off the beaten track in Noordwest-Argentinië

Puna hooglanden Argentinië

In de terugkerende rubriek De Expert, neemt Jan van Heart of Argentina Travel je mee naar de hooglanden van Puna (in Argentinië). Jan woont zelf in het uitgestrekte land en organiseert rondreizen op maat in zijn nieuwe thuisland. Reis mee deze bijzondere plek in Zuid-Amerika die je na het lezen, ongetwijfeld direct met eigen ogen wil zien.

Puna hooglanden: weg van de bewoonde wereld

Het fascinerende Argentinië is zó dunbevolkt dat je al snel ver weg bent uit de bewoonde wereld. Overal om je heen is er leegte en nog eens leegte. Maar de absoluut overtreffende trap van leegte vind je in de Puna hooglanden, één van onze persoonlijke favorieten in het Noordwesten van Argentinië. Dit enorm uitgestrekte gebied aan de voet van de Andes, in de provincies Catamarca, Salta en Jujuy, is letterlijk en figuurlijk “adembenemend mooi”. Het gebied is nauwelijks bekend bij de Argentijnen, laat staan bij het internationale publiek. Het is simpelweg té extreem qua landschap en zeer lastig te doorkruisen (er zijn geen verharde en nauwelijks onverharde wegen). Overigens loopt het Puna hoogland van Argentinië tot aan Peru, echter met verschillende ecosystemen. In Argentinië ligt de “Puna seca” of “desértica”, droog en woestijnachtig. Het is het droogste gebied van Argentinië.

Campo de Piedra Pomez

Kleuren en contrasten

Het Puna landschap is vol met onwezenlijke kleuren en contrasten, gevormd door vulkanen, zoutmeren, moerassen en lagunas. Dit alles op grote hoogte, je verblijft gemiddeld boven de 3.500 meter. Om je heen vulkanen van boven de 6.000 meter; één van deze vulkanen is de Galán, die je bezoekt en waarvan het hart één van de grootste kraters ter wereld kent. Ook het ongelofelijk fraaie park Campo de Piedra Pómez moet je bezocht hebben, alsof je over kristallen rotsen loopt.

Hooglanden Puna Argentinië Hooglanden Puna Argentinië

Ander hoogtepunten zijn de Salar de Antofalla, de Cono de Arita, het natuurreservaat Laguna Blanca, de Laguna Pozuelos en het Pocitos zoutmeer. De Puna is ook het leefgebied van poema’s, vicuña’s (soort lama), ñandú’s (soort struisvogel), marmotten, flamingo’s, de lokale “Puna kolibri” en condors. Er zijn geen bomen, want het gehele gebied ligt boven de boomgrens. Wél zijn er “cardones” (enorme cactussen) en vele gras- en mos soorten.

vicuña

Off the beaten track

Omdat het gebied zo moeilijk te bereiken is bieden wij alleen reizen aan per robuuste 4×4 en met een lokale, Engelstalige gids. De gids is zeer goed voorbereid op een reis door dit ruige gebied en heeft voor noodgevallen extra zuurstof, brandstof en een satelliettelefoon bij zich. Belangrijk: bezoek de Puna nooit op eigen houtje en alléén als je in goede, fysieke gezondheid bent. Voor mensen met hart- of ademhalingsklachten is het af te raden deze extreme hooglanden te bezoeken.

Volcan Incahuasu

Combineer Puna met Salta en Jujuy

Tot slot is het goed te weten dat een reis naar de Puna uitstekend te combineren is met een bezoek aan regio Salta & Jujuy. Veel van onze klanten doen eerst de Quebrada de Humahuaca in Jujuy aan. Of de Valle Calchaquíes (Salta) om te wennen aan de hoogte. Ook is de Puna zeer goed te combineren met de regio’s San Pedro de Atacama (Chili), Mendoza, Córdoba en Iguazú.

Argentinie-Chili Puna Salar Arizaro

Meer Zuid-Amerika:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Wat nog ontbreekt aan het verhaal is dat de Puna gedurende het gehele jaar is te bezoeken. In de Argentijnse zomer is de Puna koel vanwege de hoogte, in de winter vol zonuren en koud. Het voor- en najaar zijn eigenlijk de beste periode om Argentinië en dus ook de Puna te bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *