Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ecuador, land van vulkanen, watervallen, koloniale steden en meer

ecuador vrouw

Vulkanen, watervallen, kolibries, koloniale steden en talloze outdoor activiteiten: Ecuador heeft het allemaal.

ecuador vulkaan

Terwijl je dit leest, is Yvonne Kleibroek zojuist teruggekeerd van haar reis naar Ecuador. We spreken met deze reislustige dame over de avonturen die ze beleefde in het kleinste land van Zuid-Amerika.

Zaterdag, marktdag

Yvonne reist met Zonvaart Destinations vanuit onze hoofdstad naar de hoofdstad van Ecuador, Quito. Bij aankomst laat ze deze stad nog even links liggen. Direct stapt ze in de auto van haar privéchauffeur die haar in een kleine twee uur naar Otavalo brengt.

ecuador Otavalo markt

De markten van Otavalo zijn een begrip in heel Zuid-Amerika, indianenstammen uit de uit. “Wat een kleurrijk tafereel. Bonte kleden, schitterende schilderijen, traditionele muziekinstrumenten vullen het marktplein. De locals zijn gehuld in traditionele klederdracht, een groepje panfluiters maakt het pittoreske plaatje compleet.”

Yvonne tipt graag het nabijgelegen kratermeer Cuicocha, in het natuurpark Reserva Ecológica Cotacachi, op 3.000 meter hoogte. “Een fijne plek om te wandelen of te mountainbiken rondom het azuurblauwe meer.”

Boven de boomtoppen

Het dorp Mindo, aan de voet van het Andesgebergte, is gemoedelijk en er hangt een relaxte backpackerssfeer. Toch komen de meeste reizigers niet voor Mindo zelf, maar voor het zogeheten nevelwoud. Zoals de naam reeds doet vermoeden is dit stuk regenwoud met grote regelmaat in nevel gehuld. Vanwege de hoge vochtigheidsgraad in het gebied tref je er unieke flora en fauna. “Honderden vogelsoorten en talloze soorten vlinders spotte ik, nadat ik met de kabelbaan het hoogste punt had bereikt.”

tropische vogel

Op de top is het zonde enkel van het adembenemende uitzicht te genieten. Yvonne strikt haar veters dan ook stevig vast en maakt een stevige wandeling naar een imposante waterval. Eenmaal weer met beiden benen op lagergelegen grond bezoek ze de kolibrietuin. “De vliegensvlugge vogeltjes komen met zo’n 40 stuks op de bakjes met het zoete suikerwater af, heel bijzonder om te zien.”

Kolibrie

Wie van mountainbiken houdt zit ook in Mindo goed, maar wat dacht je van een uurtje tubing? Met meerdere personen, inclusief een begeleider, neem je plaats in een rubberen band om zo het kolkende water te bedwingen. Avontuur gegarandeerd!

Ecuador , het midden van de wereld

“Wie naar Quito gaat, kan niet huiswaarts keren zonder een bezoek te brengen aan het ie meer van Mitad del Mundo; het midden van de wereld. Ook al wordt er over getwist waar de evenaar nu precies ligt, de Ecuadoraanse hoofdstad verdedigt haar titel met verve. “Het Intiñan Solar Museum is leuk om te bezoeken tijdens je verblijf in de stad. Je kunt er allerhande proefjes ondernemen die te maken hebben met de zwaartekracht. Zo mag ik mezelf eggmaster noemen nadat ik een ei op een spijker heb laten balanceren.”

Mitad del Mundo Ecuador

Een van de letterlijke hoogtepunten van Yvonne’s verblijf in de stad, is een rit met de zogeheten TelefériQo. Deze kabelbaan brengt je tot 4.050 meter hoogte uit. Dat is zo’n 1.100 meter boven Quito. “Vanuit de kabelbaan maakte ik een hike naar een hoger gelegen punt. Helaas, was het tijdens mijn reis bewolkt, maar toch was het uitzicht op de nabijgelegen vulkanen prachtig. Voor een echte adrenalinekick neem je plaats op een hoge schommel en geniet op die spectaculaire wijze van de omgeving.”

Wie van koloniale gebouwen houdt, kiest voor een accommodatie in het oude centrum. Wie bars en uitgaan meer kan bekoren, verblijft in het nieuwere gedeelte van de stad.

In de schaduw van de vulkaan

In het gelijknamige nationaal park ligt de Cotopaxi vulkaan, ’s werelds hoogste, een indrukwekkende 5.897 meter hoge, actieve vulkaan. Yvonne overnacht er in een hacienda, een groot landgoed, aan de voet van het natuurwonder.

“De hacienda waar ik overnachtte was van alle gemakken voorzien. Een wellness complex, sauna en zelfs een jucuzzi. De omgeving leent zich uitstekend voor het maken van paardrijtochten, hiken of mountainbiken.”

ecuador eten

Toch ondernam Yvonne er iets anders. Ze volgde er een kookworkshop. “Dat was erg leuk om te doen. In de keuken ging ik aan de slag om kaaspasteitjes te maken en tomatensalsa. Aangevuld met een glas canalazo, warme kaneelthee.”

Fietsen en zippen in Ecuador

Baños en haar waterval, een leuke iets wat toeristische bestemming, staat bekend vanwege de vele excursiemogelijkheden en activiteiten die in de omgeving te ondernemen zijn. Yvonne kiest voor een mountainbiketocht langs watervallen en uitzichtpunten. “De tocht is redelijk goed te doen. Soms ga je een beetje bergop, maar veelal rij je op vlakke stukken of daal je berg af. Wees gerust, want alles wat je afgedaald bent, hoef je niet terug te fietsen. Voor een klein bedrag wachten onderaan de route vrachtwagentjes om jou en je fiets terug te brengen waar je eerder die dag startte.”

Baños waterval

Als het fietsen nog niet avontuurlijk genoeg is, heeft Yvonne nog wel tips. “Ik combineerde mijn fietsavontuur met ziplinen. Hoog boven alles uit, hing ik aan een stalen draad van het uitzicht te genieten.” Het zogeheten puenting (bungeejumping) laat ze aan haar voorbij gaan. “Ook al stond ik op het punt de sprong te wagen, besloot ik op het laatste moment toch het niet te doen.”

Indianenmarkt, authentiek Ecuador

Guamote is een authentiek Andesdorpje, Yvonne bezocht er niet alleen de indianenmarkt ze maakte eveneens kennis met Inti Sisa. Een initiatief, dat al jaren zeer succesvol is, om de lokale bevolking te helpen. “De opbrengst van mijn overnachtingen in het hotel van dit project komen ten goede aan de school die er voor de kinderen is gebouwd. Of aan de naai- of computerles die er voor vrouwen wordt georganiseerd.”

local

Haar reisschema is door Zonvaart Destinations zo in elkaar gezet dat ze op donderdag in Guamote is, de dag van de indianenmarkt. “De markt neemt het complete dorp in beslag. Uit de wijde omgeving komt men naar deze plek om spullen in te slaan of juist aan de man te brengen. Fruit, groente, maar ook ezels, schapen en kippen. Een kleurrijk schouwspel.”

Neus van de duivel

Duivelsneus trein

Naar Alausi reis je maar met een doel; de treinreis naar de zogeheten Duivelsneus, een iconische rit. “Even een tip vooraf. Voor het mooiste uitzicht zorg je dat je aan de rechterkant van de trein zit,” tipt Yvonne. “Dwars door valleien zigzagt de trein langs cactussen, meren, steile bergwanden en diepe ravijnen. Op sommige stukken kijk je zo honderden meters naar beneden. Eenmaal bij de Duivelsneus aangekomen drink of eet je wat terwijl dansers op het perron je vermaken. Na de stop keert de trein en tuft langzaam terug naar het treinstation van Alausi.”

Hub naar de Galapagos eilanden

“Zonde! Nadat ik het koloniale stadje Cuenca aandeed, arriveerde ik op mijn laatste bestemming Guayaquil. Deze belangrijkste haven en grootste stad van Ecuador wordt door heel veel reizigers enkel gebruikt als vertrekpunt naar de Galapagos eilanden en dat is jammer.

vuurtoren Guayaquil

Sowieso, is Ecuador meer dan een land dat je ‘erbij’ doet om naar deze beroemde eilanden te gaan. Ecuador is avontuurlijk en interessant genoeg om als bestemming op zichzelf te staan. Het is compact waardoor de reistijden niet te lang zijn, niet duur en lang niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Peru. Hier heb je nog echt contact met de locals. Ik kan een trip naar Ecuador dan ook aan iedereen van harte aanbevelen.”

Dit artikel schreef ik voor/verscheen eerder in TRAVELBOOK Magazine

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Dat kleurrijke van de mensen en het land.. de vulkanen en het natuurschoon.. spreken me allemaal aan. Ik wil al jaren naar Equador. Het is er helaas nog niet van gekomen, maar hou het zeker in gedachten.. mooie foto’s ter inspiratie hier!!

  2. Een prachtige en veelzijdige bestemming. De natuur lijkt mij overweldigend, dit zou voor mij een van de hoogtepunten zijn denk ik. Maar het is ook zeker leuk om een lokale markt te bezoeken om zo het dagelijkse gebeuren te kunnen observeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *