Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pairi Daiza, de mooiste dierentuin van heel België – en daarbuiten

Michelin De Groene Reisgids België henegouwen Pairi Daiza

Pairi Daiza, ook wel Jardin des Mondes genoemd. Of bij sommige nog bekend onder de naam Paradisio of Parc Paradisio, is in mijn ogen de mooiste dierentuin van België. Sterker nog, de mooiste dierentuin die ik ooit zag.

Pairi Daiza

Had jij al eens van Pairi Daiza gehoord? Ik hoorde voor het eerst van deze dierentuin toen in 2014 twee reuzenpanda’s –  Hao Hao en Xing Hui – vanuit China naar België werden gebracht. De zwart-witte lobbesen waren dagelijks nieuws en het hele land was in euforie toen de twee hun bestemming in de provincie Henegouwen hadden bereikt.

pairi daiza dierentuin Belgie panda

Gesloten tuin

Het woord Pairi Daiza betekent – uit het Perzisch vertaald – gesloten tuin. Dat is feitelijk precies wat een dierentuin is. Echter, maakt deze plek helemaal niet zo’n gesloten indruk. Sterker nog, het lijkt – met de nadruk op lijkt – of alle beesten kunnen gaan en staan waar ze willen. Hekken of omheiningen zijn nauwelijks te bekennen.

Van vogelpark naar tuin van de wereld

pairi daiza dierentuin Belgie gier

Onder de naam Parc Paradisio opende het park haar poorten als vogelpark. In 2010 de topman van het vogelpark dan ook het besluit, dat de naam de lading niet langer dekt. Met het oog op de toekomst – dat dus niet enkel op vogels gericht is – wordt gekozen voor een nieuwe naam. Een naam die past bij een plaats waar de natuur in contact komt met de cultuur.

Een park in een park

pairi daiza dierentuin Belgie richtingaanwijzers

Eigenlijk krijg je voor je entreegeld niet toegang tot een park, maar tot talloze. Pairi Daiza is opgedeeld in verschillende themagebieden – tot in de nauwkeurigheid zijn uitgewerkt – zo heb je het idee dat je meerdere uitjes op een dag beleeft.

Je komt binnen in het gedeelte dat luistert naar de naam Cambron-Abbey, hier tref je veel, heel veel vogelsoorten. The Middle Kingdom werd aangelegd voor de eerder gemelde panda’s. Je waant je er spontaan in China. Cambron-by-the-Sea is de naam van het aquarium dat niet alleen watertanks bevat, maar ook een heus rariteitenkabinet.

rariteitenkabinet

Southern Cape is het gedeelte waar de dieren uit Australië zich thuisvoelen, terwijl in The Land of Origins Afrikaanse soortgenoten een thuis hebben gevonden. De Mersus Emergo is een gigantisch schip dat dienst doet als reptielenhuis. Naast deze ‘werelden’ wacht nog op je; The Kingdom of Ganesha (Indonesië en Zuidoost Azië), The Land of the Cold (Rusland). Tenslotte niet te vergeten – het meest recent geopende deel van het park – The Last Frontier (Amerika/Canada).

pairi daiza dierentuin Belgie Azië

Allemaal beestjes

pairi daiza

Het liefst had ik van alle beesten die we tijdens ons bezoek zagen een foto willen maken. Daarnaast zou ik het liefst alle gemaakte foto’s in dit artikel willen plaatsen. Dat zou eigenlijk een beetje zonde zijn. Want wat er beter dan zelf oog in oog staan met al deze interessante schepsels.

Pairi Daiza Praktisch:

 • Pairi Daiza is (vrijwel) dagelijks geopend (met uitzondering van de wintermaanden) van 10.00 tot 18.00 uur
 • In het hoogseizoen en/of in de weekenden zijn de poorten zelfs tot 21.00 0f 23.00 uur geopend
 • Tickets vooraf bestellen is een goed idee. Niet alleen bespaar je daar een paar Euro per man mee, je voorkomt ook dat je bezoek aan de dierentuin in een wachtrij begint (Kinderen tot 3 jaar hebben gratis entree)
 • Wist je dat je zelfs op het park kunt blijven slapen? Check hier de mogelijkheden
 • Voor de bierliefhebbers: Pairi Daiza heeft een eigen brouwerij

Brouwerij Pairi Daiza

📍 Pairi Daiza, Domaine de Cambron, 7940 Brugelette, België

Meer België:

Genieten van het goede leven bij Dolce La Hulpe Brussels
Kerstmarkten in Wallonië en Ardennen
Boys will be boys in Autoworld Brussel

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

9 reacties

 1. Ik lees zo vaak over deze dierentuin maar helaas is hij zo ver weg, hij komt zeker op mijn bucketlist want hij lijkt me prachtig!

  1. Laat je door de afstand niet tegenhouden, je zult er spijt van krijgen. Gewoon gaan! Veel plezier.

 2. Wat een mooie dierentuin lijkt me dag. Jammer dat hij zo’n eind rijden is vanuit de Achterhoek.

 3. Het is inderdaad de moeite! Ik woon er op een uurtje vandaan en ben er met de kids al een aantal keren geweest.
  Planckendael bij Mechelen is ook een leuke dierentuin.

 4. hoi wat
  voor vogels zijn er allemaal bij jullie zijn er ook papaegaaien
  en komen er ook vogels na je toe dat ze je op je hand komen en ze mag voeren

  gr

  1. Hi Marleen, je leest een artikel op een website, dit is niet de pagina van Pairi Daiza zelf. Toen wij de dierentuin bezochten waren er verschillende soorten vogels en (ook) papegaaien. Deze mochten toen niet gevoerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *