Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oranje Nassaupad | traject 7: Ulvenhout – Strijbeek – Chaam

Wandelen Brabant Chaam wandelbankje

Het Oranje Nassaupad laat je al wandelend verrassend Brabant ontdekken

Het Oranje Nassaupad was eerder al het decor voor een wandeling. We stapten traject 6, een tocht van Nassaustrad Breda naar Ulvenhout weg. Een fraaie wandeling van 18 kilometer. We vervolgen nu de route en wandelen traject 7. Deze 20.5 kilometer lange wandeling brengt ons van Ulvenhout naar Chaam. Wandel je mee?

Oranje Nassaupad: Mooi Markdal

De kerk van Ulvenhout was tijdens de vorige etappe nog ons einddoel, nu starten we hier onze tocht. Het is nog vroeg en daarom stil in de straat. De ene auto die er al rijdt, zal voorlopig ook de laatste zijn die we tegenkomen. Binnen afzienbare tijd hebben we de bebouwde kom van Ulvenhout verruild voor het Markdalpad.

Het is een prachtige dag. Boven ons vliegt een troep ganzen in V-vorm voorbij. Het wolkendek en de blauwe lucht weerspiegelen in het water. In de verte sjokken wat karamelkleurige koeien loop door het hoge groene gras. Stappend langs rivier de Mark lijkt het dagelijks leven mijlenver van ons vandaan. Dat deze oase van rust op slechts een steenworp afstand van Breda en Ulvenhout gelegen is, is haast niet te bevatten. Wat een fijne plek om de dag – en de route – te beginnen.

Een stuk verderop stuiten we op een groepje mannen. Allen een verrekijker in de hand. Een van hen ziet ons aankomen en legt zijn vinger op zijn lippen, ten teken dat we stil moeten zijn. We houden ons pas in. Pas als hij een armgebaar maakt, dat we verder kunnen lopen, durven we te vragen wat ze in het vizier hebben. “Dit is een plek waar veel vogels broeden,” legt een van de heren ons uit. “We zagen een ijsvogel, maar die kleine dingen zijn zo snel, voor je het weet, zijn ze, hup, weer verdwenen.”

➡️Lees ook: Markdal | Fietsen langs water, heiligen en door eeuwenoude bossen

Wandelen Brabant Oranje Nassaupad Ulvenhout Strijbeek Chaam Mark

Koffie drinken bij de paters in België

Rivier de Mark is lange tijd onze gids op het Oranje Nassaupad. Op de kaart kijken, hoeft nauwelijks, volg het water en we komen waar we wezen moeten. En dat is in dit geval België. Het stukje Brabant waar we nu doorheen stappen. ligt zo dicht tegen de grens met ons Zuiderburen dat de grens oversteken haast ongemerkt gaat.

Wie naar Meerseldreef gaat, gaat naar de paters. Deze grensplaats is een bedevaartsplaats, compleet met heilige beeldentuin en Maria grot, waar de dorstigen zich laven bij De Zevenster, een plek die in de volksmond ‘Bij de Paters’ wordt genoemd. De paters van het nabijgelegen klooster brouwen er hun eigen bier en baten – met behulp van horecapersoneel – een eenvoudig etablissement met speeltuin uit. We schuiven aan voor een kom koffie om vervolgens onze stappen op het Oranje Nassaupad te vervolgen.

Bij de Paters Meersel-Dreef

Oranje Nassaupad: Groet aan patroonheilige van de jacht

Eenmaal terug op Nederlands grondgebied staan we opnieuw stil bij religieus erfgoed. Dit keer bij de Sint-Hubertuskapel langs de doorgaande weg in Strijbeek. In onze routebeschrijving lezen we dat de kapel een historie heeft die teruggaat naar het jaar 1518

Wandelen Oranje Nassaupad Ulvenhout Strijbeek Chaam kapelletje Brabant

Smokkelen

De Sint-Hubertuskapel is mooi, de doorgaande weg die ernaast ligt niet. Gelukkig buigt de route al snel weer af naar aangenamere paden. Zo belanden we op het Smokkelpad. Tot het begin van de jaren zeventig werden – vanwege hoge invoerkosten – hier in het grensgebied producten als boter, suiker, koffie, zout en sigaretten gesmokkeld. Er doen zelfs verhalen de ronde dat er ook dameskousen, koeien en zeep van de ene naar de andere kant van de grens gesmokkeld werden.

We vervolgen onze wandeling over heide (bloeiperiode augustus of september), door bossen en langs vennen.

Wandelen Brabant Oranje Nassaupad Ulvenhout Strijbeek Chaam Smokkelpadandelen Brabant Oranje Nassaupad Ulvenhout Strijbeek Chaam heide

Eindpunt Chaam

Met iets meer dan 20 kilometer in de kuiten, arriveren we in de loop van de middag in Chaam (spreek uit: Kaam). Een Brabants dorp dat niet zo zeer bekend staat om wandelen, maar wel als het gaat om fietsen. De plek van de Acht van Chaam, Nederlands bekendste criterium die wordt gereden op de woensdag na de Tour de France.

Oranje Nassaupad praktisch:

  • Het Oranje-Nassaupad is een meerdaagse wandeltocht bestaande uit uit zeven dag etappes met een totaallengte van 136 km.
  • Via de website van Toerisme de Baronie bestel je het mapje wandelkaarten eenvoudig online.
  • De etappe vanuit Ulvenhout naar Chaam is een route van 20,5 kilometer

Wandelen Brabant Ulvenhout Strijbeek Chaam bospad

Meer wandelinspiratie:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *