Zoek
Sluit dit zoekvak.

Van Gogh NP Wandelroute Tilburg | Volg de jonge Vincent

Van Gogh NP Wandelroute Tilburg

De Van Gogh NP Wandelroute Tilburg staat voor een zondagse wandeling op het programma, een wandeling in de omgeving waar de jonge Vincent zijn tekenlessen kreeg.

Van Gogh in Tilburg?

Wie aan Van Gogh denkt, denkt aan zonnebloemen, aan aardappeleters en zijn beroemde ‘straatje’. Wellicht denk je aan Brabant. Kom je uit Brabant dan associeer je Van Gogh met Zundert, zijn geboorteplaats. De beroemde schilder liet echter op zoveel meer plekken in Brabant zijn voetstappen achter. Die voetstappen gaan wij volgen, in Tilburg en omgeving.

Waarom Tilburg zul je denken? Omdat de jonge Vincent, een knaap van 13 jaar, hier zijn eerste tekenlessen kreeg. De wieg van zijn carriere, waar hij zo’n 1,5 jaar van zijn leven zal doorbrengen.

Van Piushaven naar Huize Moerenburg

De Piushaven stamt van na Vincents tijd, maar we kunnen ons zo voorstellen dat de grote arken in het water, omzoomd met riet een fraai decor voor een tekening hadden gevormd. De oude industrie is al lang en breed uit Tilburg verdwenen, de haven gloort als nimmer tevoren en is een fijne uitvalsbasis voor het begin van de 16 kilometer lange Van Gogh NP Wandelroute Tilburg.

Het is een zonnige zondagmorgen, de meeste horecazaken die in de recente jaren hier de deuren hebben geopend, zijn nu nog gesloten. We strijken even neer op een van de vele bankjes langs het water. “Wat zou Vincent doen?” vraag ik mijn 11-jarige wandelmaatje. “Ik denk die bomen – daar – aan de overkant van het water bestuderen,” zegt ze “want natuur, daar hield hij wel van,” voegt ze eraan toe.
Piushaven Tilburg Brabant

“Wat is dit nou?” klinkt het als we het terrein van Huize Moerenburg betreden. “Heeft Van Gogh ooit hier gewoond?”

In 1310 was Huize Moerenburg een van de eerste stenen huizen van Tilburg. Een boerenhoeve, omringd door water. Later deed het huis ook nog dienst als pastorie, maar of Van Gogh er ooit woonde, vermeld het verhaal niet. Waarschijnlijk niet. Misschien was het toen al in verval geraakt De stalen frames geven een idee van hoe het er ooit uit gezien heeft op deze plek. Indrukwekkend.

Moeren burg Tilburg

Drup drup op de Van Gogh NP Wandelroute Tilburg

We nemen plaats op de traptreden van Huize Moerenburg, halen het lunchpakket eruit en dan ineens. Druppels. Getsie. Nee. Geen regen! Snel de broodjes terug in de rugzak en door.

Gelukkig stopt de neerslag na een minuut of tien, precies wanneer we langs een lange laan vol imposante bomen en uitgestrekte akkers wandelen. “Dit is wel echt zo’n Van Gogh laantje,” merkt mijn junior wandelmaatje op. Ik kan haar daar geen ongelijk in geven.

Van Gogh NP Wandelroute Tilburg

Schuilen bij Mie Pieters

De vreugde is maar van korte duur. Nog geen kwartier zonder neerslag of er valt opnieuw nat uit de hemel, maar gelukkig zijn we vlakbij Mie Pieters. De tijd dat je in  het gezellige ouderwetse café voor een paar centen een maaltijd kon krijgen, die stamt uit de tijd van Vincent. Terwijl de regen tegen de ramen spet, bestellen wij iets warms en bekijken de rest van de route op de kaart.

📍Café Mie Pieters, Laag Heukelomseweg 13, 5059 AN Heukelom

Mie Pieters

Langs bos en ven op de Van Gogh NP Wandelroute Tilburg

Buienradar geeft aan dat het de rest van de middag niet meer droog wordt. Beetje jammer, maar we laten ons er niet door weerhouden. Kraag omhoog, capuchon op en gaan. Verharde en onverharde paden brengen ons door bossen en langs vennen. Achter elkaar lopen slingeren we ons een weg langs het Galgeven, een van de grootste Oisterwijkse vennen.

“Er loopt hier echt helemaal niemand, terwijl het hier supermooi is,” klinkt het onder een blauwe capuchon vandaan.
Ik heb wel zo’n vermoeden waar dat door komt….

Van Gogh NP Wandelroute Tilburg vennen Oisterwiijk

Op naar iets warms

Dat goede wandelgear key is, blijkt maar tijdens deze regenachtige middag. Regen is niet leuk, maar gelukkig blijven we met goede wandelschoenen en dito jassen goed droog. Op een gegeven moment kunnen we er zelfs om lachen en voelt het bijna als een voorrecht de schitterende natuur helemaal voor onszelf te hebben.

Eenmaal het viaduct over de snelweg overgestoken luidt het credo, ‘recht zo die gaat’. De tocht langs de Eindhovenseweg is misschien niet het mooiste stuk, maar we hebben een doel. Aan het einde van deze weg, trakteren we onszelf opnieuw op iets wams. En iets lekkers.

In het restaurant van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, de plek waar het trappistenbier La Trappe wordt gebrouwen, is het een drukte van jewelste. Blijkbaar heeft Tilburg en omgeving besloten het vieze weer te vergeten met een biertje of een warme chocomel in de hand. Ook wij laten deze bijzondere plek vanzelfsprekend niet links liggen.

Opgewarmd aan de chocomel en de magen weer gevuld met lekkers, zijn we klaar om de laatste kilometers af te leggen. Terug naar Tilburg, terug naar het station, terug naar huis.

📍 Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, Eindhovenseweg 3, 5056 RP Berkel-Enschot

La Trappe

Van Gogh NP Wandelroute Tilburg praktisch:

  • De Van Gogh NP Wandelroute Tilburg start officieel in de Piushaven. Kom je met de auto, hou er dan rekening mee dat in de hele omgeving van dit gebied vrijwel overal betaald parkeren van kracht is. Het Centraal Station van Tilburg ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het beginpunt vandaan. Je loopt door het centrum van de stad naar de start van de route.
  • Totale lengte: 16 kilometer. Je volgt eenvoudig de aangegeven knooppunten/bordjes.
  • Check hier de hele route

Lees ook:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *