Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oorlogsmuseum Overloon | Want oorlog hoort in een museum

Oorlogsmuseum Overloon Brabant Nederland

Oorlogsmuseum Overloon, want oorlog hoort in een museum

In het Oorlogsmuseum Overloon volg je verhaal van acht personages die vijf jaar lang de oorlog meemaakten. Daarnaast is er een enorme hal vol met voer- en vliegtuigen. Trek daarom voldoende tijd uit voor je bezoek, want er is genoeg te zien.

De slag bij Overloon

Het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog merkten Overloon en haar inwoners betrekkelijk weinig van de oorlog. Er vonden hoegenaamd geen (grote) gevechten plaats. Toen de geallieerden de Slag om Arnhem verloren, kwam daar plots verandering in. In hun paniekvlucht trokken ze juist de aandacht van de Duitsers. Vele bombardementen volgden, van het plaatsje zelf bleef nauwelijks wat over. Mijnen lagen bezaaid door het hele gebied, vele schoten werden gelost en evenveel slachtoffers vielen. Op 18 oktober was de slag (die op 26 september begon) voorbij.

Lancaster Palvijoen

Nederland gedurende WOII

Direct bij binnenkomst in het Oorlogsmuseum Overloon wordt je meegenomen naar de dagen van 1940. Het is mei en de Duitse soldaten vallen Nederland binnen. In de vaste collectie beleef je hoe verschillende Nederlanders WOII beleefden, van een arm Amsterdams meisje tot een dame uit de gegoede burgerij in Den Haag. Een tentoonstelling die je niet alleen laat zien wat de impact van vijf jaar ellende voorbracht maar je ook aan het denken zet. Wat zou jij doen, mocht je in zo’n situatie terecht komen?

museum tweede wereldoorlog

Oorlogsmuseum Overloon: Collectie militair materiaal

Het is lastig te zeggen wat meer impact maakt, de – navertelde – verhalen van burgers uit de Tweede Wereldoorlog of de enorme zaal vol militair materieel. Niet minder dan 150 vlieg- en voertuigen vertellen op weer een heel andere manier het verhaal van vijf jaar overleven. Talloze tanks staan hier opgesteld en zijn stille getuigen van de tijd die eens was en hopelijk in Nederland nooit meer terugkeert.

Oorlogsmuseum Overloon grof geschut

Oorlogsmuseum Overloon praktisch

  • Het museum is dagelijks geopend van 10.00 (za.& zo. 11.00) uur tot 17.00 uur
  • Ook het museumcafé “De Vrijheid” is dagelijks geopend (zelfde openingstijden als het museum). Bij lekker weer is eveneens het terras geopend.
  • Voor de ingang van het museumpark kan gratis geparkeerd worden, vanaf de parkeerplaats is het een paar minuten wandelen naar de ingang van het museum.
  • Check voor actuele toegangsprijzen (en afwijkende openingstijden tijdens feestdagen) de officiële website van het museum.
  • Tip: Verblijf je in de omgeving – wij sliepen bij Landal de Vers – huur dan zeker een fiets, want je kunt namelijk tijdens openingstijden door het museum heenrijden.
  • Bestel hier je tickets

📍 Oorlogsmuseum Overloon, Museumpark 1, 5825 AM Overloon


Oorlogsmuseum Overloon entree

Meer Brabant

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *