Oceania Marina, ons thuis
Het gevoel van thuiskomen. Een fijn welbehagen, zodra je voet op de treeplank zet. Een oprechte glimlach en vriendelijke begroeting door elk personeelslid aan boord. Dat maakt het verlaten van de Oceania Marina aan het einde van de cruise moeilijk. Verdomd moeilijk. We varen mee met de ‘Northern Realms’ reis, een culinaire ontdekkingsreis gecombineerd met elke dag een begroeting aan een nieuwe bestemming.
Welkom aan boord in Kopenhagen
“Als er iets is dat ik voor u kan doen, dan belt u mij gewoon.” Op het moment dat we de fles bubbels in onze penthouse suite willen ontkurken, wordt er zacht, maar duidelijk op de deur geklopt. Sidharth Dhasmana, knikt het hoofd zodra de deur opent. De beste man is gedurende de reis niet alleen de butler van dienst, maar ook vraagbaak en beste vriend. In eigen persoon zorgt hij ervoor dat het ons de komende dagen aan werkelijk niets ontbreekt.
De haven van Kopenhagen is er geen om over naar huis te schrijven en het centrum is te ver om te voet te bezoeken. Of dat een probleem is? Zeker niet. Nu is de Deense hoofdstad een topbestemming, maar na het inschepen gebruiken we de tijd tot het uitvaren om het schip te ontdekken. Een ding valt direct op. De lange gangen en talloze trappenhuizen zijn, net als de verschillende bars en lounges, rijkelijk van kunst voorzien. Indrukwekkende schilderijen – we spotten zelfs werken van de Spaanse kunstschilder Miró – ambachtelijk geblazen glazen sculpturen, sierlijke beelden, dit vormt al een excursie op zich.
Daarnaast nemen we meteen in de diverse restaurants die op het schip aanwezig zijn, een kleine sneakpeak. Even neuzen in de menukaart en gluren hoe het erbinnen uitziet. Een keuze maken in welk restaurant aan te schuiven voor de eerste avond, is lastig. Het wordt Red Ginger, de plek aan boord om van culinaire Aziatische gerechten te genieten. Dat is pas voor vanavond, eerst naar de gym en de spa, waar het nu nog lekker rustig is, omwille van het feit dat nog niet alle gasten ingescheept zijn. Voor het zwembad is het vandaag nog net iets te fris, maar de weergoden beloven de komende dagen wat zonneschijn te brengen.
De tafel is gevuld met verse springrolls, sushi, sashimi, thaise satay en andere gerechten om je vingers bij af te likken. De klok slaat zeven uur. Buiten worden de trossen gelost. Het schip zet zich in beweging. De reis is nu echt begonnen.
Dag 2 aan boord bij Oceania Marina: Dit moet Kiel zijn
Op een fijne manier, raak je binnen 24 uur alle gevoel van tijd en plaats kwijt. Welke dag het is? Geen idee. Waar we vandaag aanleggen? Even in ‘Currents,’ de dagelijkse infokrant, kijken. De tijd? Die is wel belangrijk om in de gaten te houden, want vandaag staat er een excursie geboekt. Hoewel de trip naar de lokale brouwerij in Kiel er interessant uitziet, lokt het Altes Land, een gebied langs de Elbe, onder de rook van Hamburg. Samen met wat andere dorpen in de regio, maakt onze bestemming Jork, deel uit van het grootste aaneengesloten fruitteelgebied van Centraal-Europa.
De talloze appelbomen zijn, zeker in de bloesemtijd, een lust voor het oog. De vader van Rolf, plakte meer dan tien jaar geleden voor de grap een sticker in de vorm van een hartje op een nog niet rijpe appel. Tegen de tijd dat de vrucht volgroeid was, vertoonde deze een unieke afbeelding op de schil. “Tegenwoordig gebruiken we een laser,” verklapt hij tijdens het bezoek aan familiebedrijf Herzapfelhof. “Bij regen en wind, willen de stickers nog wel eens loslaten. Bovendien kun je met een laser elk wenselijk logo op de appels plaatsen, leuk voor beurzen, bruiloften en jubilea.” Na de rondleiding zetten we onze tanden in een smakelijk stuk appelgebak uitgeserveerd met een glaasje appelschnaps.
Dat Hamburg behalve indrukkend ook smakelijk is, ervaren we wanneer we de tanden in een typische lokale lekkernij zetten, Franz im Glück. Een soort kaneelbroodje, een beetje plakkerig maar wel lekker.
Waar was u?
“Waar was u nu al die tijd?” Het kamermeisje staat voor de deur. “Sinds het inschepen, ben ik u steeds misgelopen,” kwebbelt ze vrolijk verder. “Is alles naar wens? Kan ik iets voor u doen om het verblijf te veraangenamen?” Kijkende naar het strak opgemaakte bed met kraakheldere lakens en de fris gewassen donzige handdoeken in de badkamer, lijkt dat bijna een retorische vraag. “Ik hoop u de komende dagen, wat vaker de zien, hoor,” laat ze nog weten, voordat ze deur achter zich dicht trekt.
Op het balkon genieten we van de canapés – kleine versnaperingen – klaargezet door de butler en maken ons klaar voor een avond dineren in het Polo Grill restaurant. Schaaldieren en vlees rechtstreeks van de grill, aangevuld met fijne bijpassende wijnen. Er zijn slechtere maandagavonden.
Excursie vanaf Oceania Marina: Het relaxte eilandleven op Bornholm
Ontbeten we gisteren in het Terrace Café, deze ochtend schuiven we voor ontbijt aan in de Grand Dining room. Het ochtendlicht speelt met de kristallen kroonluchter en het blauw van de Oostzee kleurt perfect bij het interieur. Aangezien er 30 kilometer fietsen op het programma staat, kiezen we voor de proteïne bananenpannenkoek om de dag mee te starten.
Rønne is een mooi klein plaatsje op het Deense eiland Bornholm en vormt tegelijkertijd een goed begin van onze fietsexcursie. De Bornholmske Jernbaner deed lang dienst als spoorwegmaatschappij op het eiland. In de jaren zestig van de afgelopen eeuw verdween het spoor en veranderde de rails in een fietspad. Door het glooiende landschap, zonder autoverkeer, is het goed trappen langs het bosrijk gebied. De ronde kerk van Østerlars is het afstappen zeker waard, maar ook de indrukwekkende kustlijn verdient het om even halt te houden.
Bezweet van de tocht, spot onze vriendin van de huishoudelijke dienst ons. “Waar zijn jullie geweest? Fietsen? Nee, dat doe ik nooit. Ga maar lekker douchen, als je meer handdoeken nodig hebt, laat maar weten, hoor.”
Plannen
“Heeft u een reservering?” Eerlijkheid gebied ons te zeggen van niet. We staan opnieuw bij de Red Ginger. “Nee, maar we vonden het eten hier zo lekker, we zouden graag nog eens aanschuiven….” Geluk voor ons, is er nog een tafeltje vrij, maar we merken dat cruisen, net als het echte leven, af en toe om wat planning vraagt.
Middeleeuws Visby
De grootste stad op het Zweedse eiland Gotland is Visby, is de bestemming van vandaag. Dit keer geen excursie op het programma, ideaal om van de roomservice gebruik te maken en het ontbijt niet in een van de verschillende restaurants te gebruiken, maar in donzige ochtendjas op het balkon van de hut.
Stipt op het afgesproken tijdstip staat onze butler voor de deur. Het subtiele klopje verraad zijn aanwezigheid. Als een volleerde kelner dekt hij razendsnel de tafel, zodat wij enkel achterover hoeven te leunen en te genieten van de versbereide maaltijd.
De haven van Visby ligt een aantal kilometer buiten het historische centrum. Geen excursie geboekt, is geen probleem. Geen gedoe met taxi’s of uitzoeken hoe je met het openbaar vervoer op de bestemming komt. Er staat een shuttlebus klaar, die elk half uur van de haven naar het centrum rijdt en vice versa. Het UNESCO genoteerde stadje viert tijdens ons bezoek haar jaarlijkse Middeleeuwse week waardoor de geschiedenis in deze Hanzestad extra tot leven komt.
7-gangen
Een Kir Royal met bijpassende frambozen amuse is pas het begin van het 7-gangen diner met bijpassende wijnen dat bij ‘La Reserve’ op het menu staat. Wie in is voor een bijzonder diner, boekt zeker een van de beperkte plaatsen in dit restaurant. Om je een idee te geven; wat dacht je van coquilles geserveerd op een hete riviersteen, Fois Gras met gemarineerde ananas, risotto met verse truffel of gesmolten brie met peer. De chef en de sommelier leggen vakkundig bij elke gang uit, waarom de smaken op het bord en die in het glas zo goed bij elkaar passen. Uren later, met smaakpapillen die overuren hebben gedraaid, verlaten we het vriendelijke en vakkundige team om in de Horizons bar de calorieën tot in de kleine uurtjes er weer af te dansen.
Oceania Marina: Relax, just do it
Balen! Dat is de eerste gedachte als we erachter komen dat we onszelf verslapen hebben. De fijne hut aan boord van de Oceania Marina met dito bed, de heerlijke maaltijden, het in de watten gelegd worden, zorgen ervoor dat we ultiem relaxt zijn. Een beetje te relaxt, want we zijn dwars door de wekker heen geslapen. De geboekte fietsexcursie in Klaipėda, staat op het punt van vertrekken. We draaien onszelf nog eens om, haasten heeft (nu) geen enkele zin (meer). Onverwacht hebben we de ochtend vrij en daar maken we aan boord direct gebruik van. Uitgebreid van de zonnestralen op het balkon en bij het zwembad genieten, loom en langzaam ontbijten, even rondneuzen in de uitgebreide collectie boeken in de bibliotheek en een van de nieuwe block buster films kijken op het filmkanaal in de hut.
De geplande excursie mag dan in het water zijn gevallen, dat wil niet zeggen dat we niets van Klaipėda zien. Het schip ligt op loopafstand van het historische centrum aangemeerd. De derde grootste stad van Litouwen doet met haar kasseien straten gemoedelijk aan. Dat de havenplaats eerder in zowel Russische, Zweedse als Duitse handen is geweest, is te merken aan de mengelmoes aan bouwstijlen.
De ontspannen dag sluiten we af bij Jacques, vernoemd naar de Master Chef Jacques Pépin, het Franse fine-dining restaurant aan boord. En of dat fijn was.
Aan alles komt een eind. Ook aan het verblijf op de Oceania Marina
En dan komen we erachter dat we eigenlijk nog wat meer tijd in de artist loft – een meereizend kunstenaar werkt en exposeert aan boord – door hadden willen brengen. Wat extra meters op de loopband in de gym hadden willen afleggen, het menu in het Toscana restaurant nog niet uitgeprobeerd hebben, geen gokje hebben gewaagd in het casino…
Het aantal uren in een dag is beperkt, zeker wanneer je zowel aan de wal als aan boord niets wil missen. We maken nog een grote wandeling over de verschillende dekken en pakken dan, voordat we naar de luchthaven gaan, de shuttlebus naar Riga. Letland is voor ons de laatste bestemming. Kort werpen we een blik op de houten architectuur uit de 19e eeuw en de rijk gedecoreerde art-nouveau panden. Naar deze stad willen we zeker een keer naar terugkeren en het laat zich raden waar we eveneens nog een keer naar terug willen keren. Oceania, tot een volgende keer!
➡️ Ook een kennismaken met Small Ship Luxery? Check de website van Oceania Cruises en kies een mooie route uit.
Dit artikel verscheen eerder in TravMagazine