Wandelen bij het Goorven Oisterwijk


Waar gaan we vandaag wandelen? We gaan wandelen in bij het Goorven Oisterwijk. Iets meer dan vier kilometer hebben we voor de boeg, wanneer we de auto bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten zetten. Een prima afstand aangezien we onze kleine meid van ruim 3 jaar bij ons hebben. Die leeft zich eerst even uit in de speeltuin, die naast het (tijdelijke) bezoekerscentrum ligt en wil dan binnen ook nog eerst alle opgezette beesten, de filmpjes, de bijen en alle spelletjes bekijken. Er is ook zo veel te doen en te zien!

Moeras

Op deze vennenroute passeren als eerste het Voorste Goorven. ‘Goor’ betekende vroeger moeras. Nu gebruiken we die term om aan te geven als iets heel erg vies is. Het blijkt uit de tijd te komen dat mensen hun huizen op turf warm hielden. Turf steken deed je bij het moeras, een vies klusje, waar je dus behoorlijk goor van werd…. Niet alleen van turf steken gaan je kleren er vies uitzien, ook als je in de plassen stampt, met je laarzen door de modder loopt en mos aait, zo bewijst onze kleine meid.

Bankje

Bij het Witven rusten we even uit op een van de vele bankjes langs de route. Wat een fijn plekje. Het laatste ven dat we passeren is het Heiven. Een mevrouw met hond, laat hier haar trouwe viervoeter te water. Ze gooit takken voor het beest in het water. Enthousiast springt het dier in het ven, maar het hout terugbrengen, no way.
Nederland wandelen Goorven Oisterwijk natuur

Droog

Hoewel het een regenachtig weekend was, hielden wij het wonderbaarlijk droog tijdens deze route langs de vennen en door het bos. En oh ja, we klommen ook nog in een boom.
Nederland wandelen Goorven Oisterwijk family
➡ Zelf de route een keer wandelen? Hier tref je de route.

Meer wandeltips in Nederland:

Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam
Wandelen op Landgoed Huis ter Heide, de Moer

Waar ga jij graag wandelen?

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather