Zoek
Sluit dit zoekvak.

Van Gogh Zundert | Wandelen in Vincent’s geboorteplaats

Wandelroute Nationaal Park wandelkaart bloesem

Van Gogh Zundert: Op pad op de geboortegrond van de meester-schilder

Van Gogh Zundert, twee woorden die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. De Brabantse plaats waar Vincent het levenslicht zag. Tijd voor een wandeling over zijn geboortegrond.

Heel veel van Gogh in Zundert

Amper de auto uitgestapt om aan onze wandeling te beginnen, staan we direct al oog in oog met tal van Van Gogh plekken. Voor een goed beeld van het portret van Vincent, moet je het eigenlijk hogerop zoeken. Vanaf grote(re) hoogte zie je namelijk zijn beeltenis in de tegels. Vanaf de grond kunnen we ons er ook best een voorstelling bij maken, maar wanneer we deze route nog eens gaan lopen, zorgen we dat we niet op een feestdag in Zundert zijn. Dan kunnen we namelijk het Vincent van GoghHiuis bezoeken en hebben dan goed zicht op het kunstwerk.

Van Goghhuis Zundert Brabant

Niet getreurd, net om de hoek, stuiten we op het beeld van Vincent en zijn broer Theo, gemaakt door Zadkine (ja, die van de ‘De Verwoeste Stad’ in Rotterdam) en het Van Goghkerkje. Verder passeren we niet alleen de voormalige dorpsschool, maar ook de woning waar de tantes van VIncent woonden. Op de begraafplaats bij het kerkje ligt Vincents broer begraven.

Tijd om Zundert te verlaten en de – door Vincent zo geliefde – natuur in te trekken.

Van Gogh Zundert Wandelroute Nationaal Park Brabant Beeld Vincent Theo Zadkine

Grote Beek

Men heeft het vermoeden dat Vincent menig voetstap heeft achtergelaten bij ‘De Tuintjes’, een stuk natuur bestaande uit zandpaden en imposante beuken. Onze route volgt de Grote Beek een ruig gebied dat om goed schoeisel vraagt (zeker na de malse regenbui van de voorgaande nacht). Het schijnt – zo vond met in brieven van zijn zus terug – dat de kleine Vincent hier graag met zijn schepnet naartoe trok. We kunnen hem geen ongelijk geven, het is hier prachtig.

Sinds 1550 staat er een windmolen op de plek waar we de Akkermolen (daterend uit 1665) passeren. Gek idee, dat dit imposante bouwwerk al zo lang de omgeving siert. Eveneens raar is het feit, dat Van Gogh hier ook liep en wellicht ook even stilhield om de molen goed in zich op te nemen, net zoals wij dat nu doen.

Grote beek kleine beek ZundertMolen Zundert

Klein-Zundert

De natuur heeft plaats gemaakt voor ouderwetse kinderkopjes. We staan voor de Heilige Willibrorduskerk in Klein-Zundert. Een imposant godshuis voor zo’n kleine plaats. Nabij ontstaat een stuk nieuwe natuur en een nieuwe wijk. Vanzelfsprekend wordt ook daar (straks) verwezen naar de beroemdste voormalige inwoner. De straten dragen de namen van Van Gogh’s schilderijen. wandelen Klein Zundert kerk

Van Gogh Zundert wandelroute praktisch:

De Van Gogh wandelroute Zundert is een korte afwisselende route. Ideaal om te combineren met een bezoek aan het Vincent van GoghHuis en/of het nabijgelegen natuurgebied Pannenhoef (een plek waar Van Gogh ook graag kwam).

  • Van Gogh Wandelroute Zundert is 8 kilometer.
  • Start/Eindplaats is het Vincent van GoghHuis, Markt 26-27, 4881 CN Zundert. Check de openingstijden op de website en combineer je wandeling met dit museum.
  • In de omgeving van het Vincent van GoghHuis kan gratis geparkeerd worden.
  • Op en rond de Markt zijn verschillende horecagelegenheden wat te eten of te drinken om bij aanvang of na afloop van de wandeling

 Wandelroute Nationaal Park kaart

Meer Van Gogh wandelingen in Brabant:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *