Zoek
Sluit dit zoekvak.

MikeBikes | Limburgse pioniers in Kuala Lumpur

MikeBikes Kuala Lumpur Maleisie Wereldstadgidsen

Morgen (1 feb. 2018) gaat het avontuur van MikeBikes Kuala Lumpur van start. Een verhaal van twee Limburgse pioniers die fietsen in Maleisische hoofdstad op de kaart gaan zetten.

Carrière switch

Mike (ICT-er) en Maurice (manueel therapeut) zijn beiden liefhebber van fietsen. Op verzoek van het ministerie van Tourism and Culture Malaysia pakken de mannen de uitdaging aan het fietsen in KL op de kaart de zetten. De twee reizen af naar Kuala Lumpur en komen terug met een hoofd vol ideeen en mogelijke routes.

“Elke wereldstad heeft wel genoeg aanbod om toeristen per fiets de stad te laten zien. Deze mogelijkheid ontbrak vrijwel voor deze prachtige Aziatische metropool.”

Het duo ging op verkenning, ontmoetten en discussieerden met de locals. Spraken met allerhande organisaties, bedrijven en overheden. Beetje bij beetje ontstond er een beeld waaruit bleek dat begeleide (groeps)fietstochten uitstekend uit te voeren zijn. De geboorte van MikeBikes was een feit.

Masterplan

The Ministry of Tourism and Culture Malaysia grijpt de gelegenheid aan het concept van MikeBikes op te nemen in het Masterplan of Kuala Lumpur 2015-2025.  Hierdoor kan de start-up organisatie rekenen op volledige ondersteuning van de overheid.

Het idee van MikeBikes

“MikeBikes beoogt door op een actieve en milieuvriendelijke manier toeristen deze multiculturele wereldstad te promoten door de locals zelf.”

MikeBikes faciliteert lokale restaurantjes, lokale tour gidsen, lokale fietsbedrijfjes en andere lokale partijen en neemt hen mee om HUN stad te tonen.

Oranje Fiets Wereldstadgidsen Kuala Lumpur

MikeBikes staat voor steun

De voorbereidingen werden steeds serieuzer en ook raakten bedrijven enthousiast over het ‘ethisch ondernemen’ waarbij de profits naar de lokale mensen terugvloeien. Mike en Maurice ontvingen praktische steun van diverse kanten. Bedrijven die een fiets wilden ‘adopteren’. Er was immers een container tweede-hands kinderfietsen naar KL onderweg. Bij aankomst worden de fietsjes verspreid aan sociaal zwakkere kinderen. De fiets ontvangen ze kosteloos. Een paar voorwaarden zijn er wel aan verbonden: de ontvanger dient een workshop via MikeBikes bij lokale fietsbedrijven te volgen en de fiets mag niet verkocht worden.

“Zowel grote als kleine, bekende en onbekende, Nederlandse als Maleisische bedrijven stelden vertrouwen in het concept, ondersteunden MikeBikes en adopteerden een of meerdere fietsen,” aldus de initiatiefnemers.

Keuzes

Er werd gewikt en gewogen welke fiets geschikt is voor de toerist in Kuala Lumpur. Er werd gekeken naar welk framemaat wenselijk is. De afweging tussen terugtraprem-/handrem en wel of geen versnellingen waren zaken de revue passeerden.
Uiteindelijk zijn 32 kwalitatieve fietsen (echte Nederlandse omafiets met versnellingen en handremmen) in een container verscheept aangevuld met fietsonderdelen, helmen, reserve binnenbanden, mandjes en veel kinderzitjes.

Veilig

Intussen bleken ook de Nederlandse Ambassade en de Nederlandse Vereniging Maleisië geïnteresseerd in onze aanpak. “In nauwe samenwerking met lokalen hebben we fietsvriendelijke wegen en straten in kaart gebracht met mooie gebouwen en erfgoed. Recentelijk zijn er zelfs fietspaden in de binnenstad aangelegd.”

Met MikeBikes Kuala Lumpur ontdekken Maleisië

Met MikeBikes op de pedalen

Wat kan de reiziger verwachten wanneer die een tour bij MikeBikes boekt?
Vanzelfsprekend komen de highlights, zoals de Petronas Twin Towers, Petaling Street, Dataran Merdeka en meer aan bod. Daarnaast nemen we de bezoeker mee naar verborgen elementen in de stad. Plekken die normaal gesproken moeilijk of vrijwel niet te vinden zijn voor toeristen.

De groepen bestaan uit maximaal 10 personen op een . Er zijn verschillende tours te boeken, prachtige routes inclusief lunch of diner! Voor wie Kuala Lumpur beter wil leren kennen, op een duurzame manier wil sightsee-en en praktische tips van locals ontvangt, stapt met deze mannen op de pedalen.
Meer info (tours, tarieven etc) lees je na op de website

➡ Maargy woont & werkt in Kuala Lumpur, ze ging een avond met MikeBikes op tour. Hier lees je haar verslag.

Meer Maleisië:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

11 reacties

  1. Oh, dit vind ik echt een leuk verhaal! Wat een mooie manier om een business op te zetten. Ik hou altijd heel erg van fietsen in grote steden. Als ik nog een keer in KL ben, ga ik mee!!

  2. Wat leuk! Mannen met een passie voor sport en plezier. Goed concept. Wie wil nou niet op een Hollandse fiets KL verkennen! Heel tof! Veel succes en plezier. Wij kijken er naar uit om een leerzame tocht te maken in de toekomst.

  3. Ik vind fietsen altijd een erg leuke manier om een land of plek te ontdekken. Dus ik hou dit in mijn achterhoofd als ik ooit in Maleisië kom! Bedankt!

  4. Wij zijn ruim twee maanden in Kuala Lumpur geweest en het voelt haast als ons tweede huis in Azië. Ik zou het superleuk vinden om de stad eens per fiets te gaan verkennen, dan kom je toch weer andere dingen tegen. Dus ik zet deze even in de favorieten!

  5. Wat een leuk initiatief! Ik vind het altijd heerlijk om in het buitenland te fietsen, heel veel succes mannen!

  6. Goed artikel! Het is echt een geweldige tour waarin je een gedeelte van KL ontdekt waar je niet zo gauw komt. Groetjes Maargy

  7. zojuist de biketour met mike bikes
    afgerond .wat een leuke tour met verschillende mensen.zeker een aanrader deze tourolv Andrew en Joe ..hele leuke gidsen.mike fietste een gexeelte van de tour mee.heel leerzaam en echt leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *