Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kenyir Lake | De natuur in aan het grootste meer van Maleisië

Tasik Kenyir lake Road Trip Malaysia

Kenyir Lake, land of the Hornbill

Als kind had ik een boek waarin wilde dieren stonden. Beesten die in Nederland niet voorkomen en zelfs niet in de dierentuin te bewonderen waren. Het plaatje dat me het meest intrigeerde was dat van de hornbill. De neushoornvogel. Wat een maf beest vond ik dat. Aan de andere kant hoe cool zou het zijn om dat beest in het wild rond te zien vliegen? Eenmaal volwassen dacht ik niet meer aan de vogel. Tot het moment dat ik een trip naar Maleisië plande. Kenyir Lake moet beslist op het reisprogramma komen, besloot ik.

Waarom ik naar Kenyir Lake wilde?

Kenyir Lake of Tasik Kenyir is een kunstmatig meer. In 1985 ontstond de enorme plas met water nadat met de Kenyir rivier afdamde. Geen plas die je even overzwemt, want met 260 km² oppervlakte is het niet alleen het grootste (kunstmatige) meer van Maleisië, maar zelfs van heel Zuidoost-Azië. Omringd door tropische vegetatie, aanwezigheid van diverse eilandjes en watervallen. Klinkt als een paradijsje, niet? En! Zo liet ik me door iemand van de Tourism Board vertellen. Home of the hornbills. Daarom.

Uitvalsbasis Lake Kenyir Resort

[box] ❗️ Let op: Op het moment van schrijven (sept. 2017) ondergaat het resort een verbouwing. Kamers worden van nieuw meubilair voorzien en faciliteiten worden verbetert.[/box]

We (vriendlief, ons reismeisje en ikzelf) verruilen badplaats Cherating aan de Oostkust van Maleisië voor een plek in het tropisch regenwoud. We checken in in het Lake Kenyir Resort, direct gelegen aan het meer. Ons meisje is direct weg van de bungalow op palen tussen de bomen. Een nieuwsgierige eekhoorn hipt over de balustrade van het balkon van de buren. Ik ben zelf iets minder weg van de accommodatie, die best een opknapbeurt kan gebruiken. Het ruikt een beetje muf. De locatie is schitterend! Vanuit het zwembad en/of het restaurant kijk je zo over het immens grote meer. Fantastisch.

hotel meer Maleisië

Let’s explore!

Zoals gezegd het uitzicht is prachtig, maar we willen meer zien. Via het hotel regelen we een boottochtje over het meer.
De boot vult zich tot in totaal zeven personen. De frisse wind is welkom op de hete dag. Het water spat op en verfrist mijn gezicht. We genieten van de mooie uitzichten, de variatie aan vegetatie en al het moois dat de omgeving te bieden heeft. We meren aan bij een eilandje en beklimmen een waterval en bezoeken een kruidentuin.

Tasik Kenyir Lake

Allemaal beestjes

Naast de nieuwsgierige eekhoorns weten ook groepen met cheecky monkeys dat er aan wal van Kenyir Lake wellicht wat te eten valt. Zodra de zon in het meer zakt, slingeren ze van tak naar tak op zoek naar wat lekkers. We staan oog in oog met een slang. Worden bijna ondersteboven gelopen door een wild varken en haar kleintjes. Vleermuisjes dansen in licht nabij het restaurant. Man man man, wat is dit een pracht van een plek. Even over die hornbills, die heb ik niet gezien.

➡️ Lees ook: Orang Belanda, op zoek naar de Nederlander in Borneo

Slang Maleisië

Kenyir Lake praktisch

  • Lake Kenyir is gelegen in de deelstaat Terengganu. Bij velen enkel bekend omwille het feit dat de boot naar Perhentian hier vandaan vertrekt.
  • Hou er rekening mee dat het meer slecht met openbaar vervoer te bereiken is. Er zijn geen directe busverbindingen, waardoor je aangewezen bent op taxi’s. Of doe zoals wij deden, huur een auto.
  • De tourtjes op en rond het meer (er zijn trekkings mogelijk) zijn fors van prijs, maar – wat mij betreft – het geld zeker waard.

Meer Maleisië

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Jammer dat je de neushoornvogel niet hebt gezien. Maar ondanks dat ziet het eruit als een indrukwekkende tocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *