Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Cameron Highlands | Waarom ik een bezoek niet aanraad

Cameron Highlands

Cameron Highlands, doen of niet doen?

Cameron Highlands, doen of niet doen? Dat is de vraag. Recentelijk vroeg een lezer van OmniTraveler me advies inzake een reis naar Maleisië. Na het uitwisselen van praktische info en must-sees volgde “En, natuurlijk Cameron Highlands,”. Ai, gewetensvraag.

Cameron Highlands

Cameron Highlands

Voor wie niet bekend is met Maleisië en de Cameron Highlands in het bijzonder, even Wikipedia-wijsheid omtrent deze populaire Aziatische bestemming:

“De Cameron Highlands is een hoogvlakte in Maleisië, zo’n 150 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur. De regio ligt 1500 meter boven zeeniveau en is daarmee het hoogste gebied van het Maleisische vasteland”Bron: Wikipedia

Duidelijk,niet? Laat ik dat wel even aanvullen met het feit dat de meeste bezoekers hier naar toe komen voor de vele aanwezige theevelden, die de tegen de glooiende grond aangeplakt zitten. Oh, en de Engelsen zochten er ook tijdens de koloniale tijd verkoeling.

De Engelsen – of liever gezegd een man in het bijzonder – schonk de naam aan het gebied. In 1885 ontdekte de Britse expeditieleider William Cameron het stuk grond, met instant populariteit onder de Britse kolonisten als gevolg. Omdat het klimaat koeler is dan in de rest van het land, bleek het perfect voor het verbouwen van thee. Iets waar de Engelsen dol op zijn, natuurlijk. De rest is geschiedenis.

Cameron Highlands

Twijfel

Drie maal reisde ik reeds naar Maleisië, alvorens ik de knoop doorhakte Cameron Highlands te bezoeken.
➡️ Waar dit een van de beste keren was: Reizen door Borneo, Brunei & Singapore

Tijdens die eerdere bezoeken liet ik het gebied links liggen of dacht er eigenlijk niet eens over na, het te bezoeken. Wellicht een onderbuikgevoel, fingerspitzengefühl dat het niet aan me besteed zou zijn. Kortom; ik had duidelijk niet de urge de hoogvlakte met een bezoek te vereren.

Tijdens de voorbereidingen van onze roadtrip door Maleisië kon het natuurlijk niet uitblijven. “Lieverd, wat doen we? Wel of niet gaan?”
➡️ Maleisië | Road trip Malaysia

Vanuit Kenyir Lake dan toch naar Cameron Highlands

Na een paar nachten doorgebracht te hebben aan Tasik Kenyir, stappen we in onze huurauto en zetten koers naar onze volgende bestemming. De wegen zijn goed en rustig. Onderweg passeren we borden waarop gewaarschuwd wordt voor overstekende olifanten (gebeurd niet) en zien de trieste aanblik van gekapte bomen (teakhout) en palm(olie) velden die er voor in de plaats komen.

Kleine dorpen maken uiteindelijk plaats voor enorme kassen. Voor de kassen wemelt het van de tourbussen, waaruit groepen Aziatische toeristen springen. Wat er te zien is? Aardbeien, iets wat wij Nederlanders (bovendien plukte vriendlief in zijn pubertijd jaren lang de zomerkoninkjes) niet heel bijzonder vinden. Het domineert het landschap – en ik kan je zeggen ik vind het niet bepaald een verfraaiing.

Hoewel veel reisorganisaties adviseren het gebied te bezoeken om even aan de drukte van hoofdstad Kuala Lumpur te ontsnappen, ervaar ik niet bepaald rust. De enige weg door de hoofdplaats Tanah Rata wordt continue door bussen en taxi’s bereden. Een lint aan restaurants, fastfood ketens, guesthouses en hotels flankeert aan beide zijden de straat. Toeristen, backpackers en lokale bevolking lopen redelijk doelloos langs deze slagader van het gebied.

Cameron Highlands theeplukkers

Theevelden bezoeken, hoe dan?

We rijden naar het hotel en maken een plan. Welke theevelden mogen we absoluut niet missen? En hoe komen we daar?

Een dag de auto laten staan, is niet echt praktisch. De verschillende theevelden liggen een redelijk eind uit elkaar. Bovendien brengt het openbaar vervoer je vanuit Tanah Rata vaak enkel tot aan de doorgaande weg. Daarna volgt een klimpartij. Iets wat we met onze kleine meid evenmin praktisch achten. Een tour boeken? Ten eerste vind ik ze niet echt goedkoop. Ten tweede bij velen zit zowel de aardbeien farm – die ik reeds bij binnenkomst tot het gebied verfoeide – en een vlinder farm inbegrepen. Of een rozentuin, een kitscherige Chinese tempel of cactusvallei. Nee dank je. Kortom eigen vervoer komt als winnaar uit de bus.

Een groene zee

Cameron Highlands


“Bedankt voor uw bezoek.” Bedankt voor ons bezoek? Een verveelde studente leidde ons zojuist in rap tempo door de BOH (Best of Highland) fabriek. De rondleiding heeft op de kop af 7 minuten geduurd. Een record. Interesse in de rondleiding of niet, wellicht is de Sungai Palas BOH theeplantage wel een van de best onderhouden en fraaist aangelegde plantage. Niet verwonderlijk dat het gros van de tours hier aanlegt. Gezien wij geen haast hebben, bestellen we – hoe verrassend – thee (standaard op z’n Engels met melk geserveerd) met wat lekkers en wachten tot de groepen weer in de bus zitten en het terrein verlaten.
Cameron Highlands BOH

Gedrieën genieten we van de prachtige omgeving, de stilte (tot een nieuwe groep arriveert) en de aangename temperatuur. Je kunt zeggen wat je wil over Cameron Highlands, maar dit is prachtig!
Cameron Highlands

De wegen zijn smal en steil, de bewegwijzering laat hier en daar te wensen over. Gedurende de dag tuffen we van theeveld naar theeveld. Passeren watervallen en tal van wandelpaden. Mocht je gaan wandelen, neem een goede kaart mee en vertel de accommodatie waar je verblijft welke route (er zijn er zo’n 10) je gaat doen. Je wil niet in de voetsporen van Jim Thompson eindigen, wel?

Jim Thompson was – sinds ik zijn huis in Bangkok bezocht en boek las, tijdens een reis in Thailand ben ik in de ban van het verhaal – een zijdehandelaar en fervent wandelaar.  Hij trok de Cameron Highlands in om nimmer terug te keren. Nooit is zijn lichaam terug gevonden. Zelfmoord, ontvoering of een noodlottig ongeval? Wie zal het zeggen……

➡️ Lees ook mijn gastblog over Groene thee in Zuid-Korea

Cameron Highlands, wel/niet gaan?

Of je Cameron Highlands wel of niet moet bezoeken, mag je uiteraard helemaal zelf beslissen. Laat ik het zo zeggen, ik vond het niet echt de moeite waard. Zeker niet wanneer je geen eigen vervoer hebt. De tocht vanuit Kuala Lumpur duurt toch zeker 4,5 uur (per enkele reis). Zoals gezegd is verplaatsen ter plaatse vrijwel enkel per tour mogelijk. Waardoor je de echte schoonheid en charme enigszins mist. Heb je echter genoeg tijd en beschik je over eigen vervoer (je kunt ter plaatse natuurlijk ook een vervoer regelen), dan kom je echt wel mooie plekjes tegen.

Anderzijds zijn er talloze (betere) alternatieven om je tijd in Maleisië door te brengen. Bijvoorbeeld een bezoek aan Bako National Park (op Borneo). Iets met prioriteiten stellen 😉

Bezocht jij Cameron Highlands al eens? Aanrader of niet. Was je er nog nooit, overweeg je dan het gebied te bezoeken? Ik ben benieuwd.

Meer Maleisië:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

45 reacties

 1. Ik heb door tijdsgebrek Cameron overgeslagen. Als ik de mooie foto’s zie heb ik spijt. Als ik jouw verhaal lees niet 🙂

  1. Ga niet te veel af op wat anderen zeggen. Beleef het gewoon zelf.
   Echt wel de moeite waard als je er wat moeite voor doet.

   1. Beste Gert, bedankt voor je reactie. Zoals in het artikel al aangegeven is, mag vanzelfsprekend iedereen voor zichzelf de afweging maken dit stuk Maleisië wel of niet te bezoeken. En er zijn zeker prachtige velden te ontdekken. Wij van OmniTraveler vinden het echter niet het mooiste dat het land te bieden heeft.
    Wat vond jij het mooiste aan de Cameron Highlands? Hoe lang duurde je bezoek? En op welke wijze bezocht je de theevelden?

 2. Het lijkt een heel mooie omgeving maar als je er al niet alleen kan zijn omdat er constant tourbussen arriveren, well, dat is vervelend en verpest de sfeer een beetje. Ook vreemd dat de rondleiding slechts 7 minuten duurde! Die gids moest nogal enthousiast geweest zijn…
  Zal deze Jim Thompson eens opzoeken, lijkt me een interessant verhaal!

  1. Dus je wilt toerist zijn maar niemand anders mag het anders is er niks aan? Vreemde redenering nietwaar? En nogal….snobbish

 3. Goede blog! Want we hoeven natuurlijk niet alleen maar positief te zijn over reizen. Eerlijkheid is ook belangrijk, zo kan iedereen een goede en eerlijke afweging maken om Cameron Highlands te bezoeken of niet.

 4. Wat jammer van die aardbeienkassen, de Chinezen die hier duidelijk het toeristische aanbod bepalen met hun smaak en de drukte. We zijn nog nooit in Maleisië geweest, maar toen ik me er in verdiepte omdat we het overwogen moet ik zeggen dat de Cameron Highlands al meteen niet de indruk wekten dat ik er nodig naartoe moest. Misschien omdat we de theevelden in Zuid-India al bezocht hebben en ik een soortgelijk landschap verwachtte, maar dan minder heuvelachtig. Dank je voor de uitgebreide beschrijving. Ik geloof dat daarmee dus, als we eindelijk die kant op gaan, de Cameron Highlands helemaal uit de top10 van mustsees kunnen schrappen. 🙂

  1. Als je het als tussenstop in kunt lassen, doen. Als je er speciaal voor die kant op moet reizen, overweeg je keuze dan goed.

 5. Wat goed dat je hier een eerlijke mening over geeft. Met hoogtepunten op reis is het inderdaad lastig inschatten of andere mensen het ook leuk vinden of juist tegen vinden vallen. Ik had hetzelfde met El Nido in de Filipijnen. Veel mensen waren er laaiend enthousiast over, maar ik vond de plek een beetje opgehemeld (vieze modderstraten, dood koraal, een en al drukte, glas op het strand).

  1. Hi Jessica, bedankt voor je reactie. Per definitie ben ik sowieso meer gecharmeerd van Borneo dan van het schiereiland van Maleisië. En, wat is ’tegenvallen’ dat is ook een subjectief begrip natuurlijk.

 6. Goed om eens een tegengeluid te horen. Dat iets niet zo is uitgepakt zoals je van te voren je had voorgesteld. Ik snpa dat er mensen heen gaan, maar ik snap jouw verhaal ook. Je had er meer van verwacht en minder druk/toeristisch. Als we ooit die kant opgaan dan skip ik hem. Je minder positieve punten zijn wel de punten waar ik meestal op let en die doorslaggevend zijn.

 7. Eerlijke post! Dat is ook goed. We hoeven heus niet altijd positief te zijn. Het is ook goed de andere kant te belichten 😉 Ik vond Nha Trang in Vietnam echt enorm tegenvallen. Allemaal positieve verhalen van rondreizende backpackers en dan kom je daar en is het echt verschrikkelijk. Alleen maar vechtende Russen 😉 Zo jammer!

 8. Fijn artikel. Dat klinkt misschien raar, maar ik vind het ook wel eens fijn om te lezen waar ik niet zo nodig naartoe hoef. Ik moet ook eerlijk zeggen dat Borneo mij veel meer aanspreekt.

 9. Tsjah.. Zelf naar de Cameron Highlands geweest in 2013 en het was leuk. Destijds voornamelijk omdat het de eerste keer was dat we zulke groene theeplantages zagen etc. Daarnaast lag het voor ons wel redelijk op de route en hebben we echt heel veel moois gezien op de scooter. Buiten de plekken waar enorme bussen stonden idd. Ik merk wel dat dit één van de plekken is die ik niet snel noem als iemand vraagt naar tips voor Maleisië. Voornamelijk omdat er idd echt wel nog veel mooiere plekken zijn.

 10. De Cameron Highlands hebben we destijds niet bezocht tijdens onze reis naar Maleisië. We bezochten voornamelijk Bornego. Een goede keuze zo te lezen. Toch vind ik de foto’s er wel mooi uitzien hoor! Maar dan die touringcars daar ben ik dan wel weer allergisch voor

 11. Wat goed dat je zo eerlijk bent. Ook dat hoort erbij want niet alles is rozengeur en maneschijn. Soms valt iets tegen. Ik vond de Bromo vulkaan in Indonesië een beetje tegenvallen. Erg toeristisch en ik trof erg slecht weer. Balen 🙁 .

 12. Mooi eerlijk blog. Doet me beetje denken aan Puncak Pas in Indonesië tussen Jakarta en Bandung. Zo jammer dat bepaalde plekken soms te toeristisch worden.

 13. Ik ben er dus niet geweest, maar hoorde er wel goede verhalen over. Als ik het goed begrijp was de omgeving mooi en viel vooral de tour tegen. Het zal ook wel een beetje van je verwachtingen afhangen natuurlijk. Ik had zelf van Maleisie sowieso niet hele hoge verwachtingen dus vond eigenlijk bijna alles leuker dan verwacht 🙂

 14. Ik had precies dezelfde indruk toen we Cameron Highlands binnen kwamen rijden en was eerlijk gezegd wel wat teleurgesteld. Nergens die groene theevelden die je op alle foto’s ziet. De volgende dag hebben een hike gedaan en die was echt wel de moeite waard. De Boh theeplantage ook, ondanks de korte uitleg. Die hadden we in Sri Lanka toch ook al gehad. En wij zijn nog naar een prachtige vlindertuin geweest. Maar je hebt zeker eigen vervoer nodig om er iets leuks van te maken! Anyways, voor ons was de fijne koele temperatuur al een reden om te gaan na 8 maanden hitte 😉

 15. Ik vond de Cameron Highlands echt geweldig, de tour ook. Zo duur was ie niet (tien euro geloof ik) en onze gids wilde niet naar de aardbeienboerderij want vond dat ook niks, dus we mochten kiezen of we nog gingen of niet. Ik vond het uitzicht, de theevelden en mossy forrest echt geweldig!

  1. Wij hadden trouwens tijdens de tour een hele goede gids, hij vertelde leuk, boeiend en heel veel. Wij hadden zelf ook inspraak in wat we deden en omdat de groep te groot was werden we verdeeld over twee gidsen, dus we waren met 8. We mochten in de jeep, ook mooi op het dak zitten. Dus je moet wel een goede boeken, ik heb ook veel bussen vol gezien waarbij je echt met 20 man in een groep 2 minuten rond slentert. Zo deden wij bij mossy forrest de nature walk, maar de meeste tours gaan voor de wooden walk, waarbij je dus over een houten pad loopt in plaats van echt er doorheen.

   1. Hi Linda, klinkt goed. Fijn dat jullie een goede gids en dito organisatie hebben gevonden in de Cameron Highland. Want mooi is het er natuurlijk sowieso!

   2. Wij waren er in mei 2017. Deze organisatie hadden wij ws ook. Mooie leuke tour en in laagseizoen is het er niet druk. Vond Cameron Highlands zeker mooi en in tegenstelling tot de schrijver totaal niet moeilijk om met een taxi even naar een plantage te rijden. Was trouwens ook niet duur (even bij je hostel/hotel vragen wat de prijs moet zijn). Mossy Forrest is inderdaad ook mooi. Ook zijn er genoeg wandelingen (makkelijk tot moeilijk). Perfecte plek om vanuit penang nr de oostkant te komen en als je zoals ons de nachtbus pakt heb je aan 2 dagen genoeg en is het een leuke plek die weer echt anders dan elders in Maleisië.

    1. Hi Vic, bedankt voor je reactie. Fijn te horen dat je een leuke tijd hebt gehad in Cameron Highlands

 16. Terwijl wij in Cameron Highlands zitten komen wij dit artikel tegen. Het is een prachtige omgeving. De ligging is inderdaad niet ideaal, maar voor de rest is het zeker waard om te bezoeken. Verder kan ik me niet vinden in het verplaatsen/vervoer? Ik lees nergens iets terug over scooters (op huurauto na). Het is echt heerlijk om rond te scooteren te huren en hiermee de highlights af te gaan. Het weer was ook aan onze kant, twee prachtige dagen gehad 🙂

  1. Hi Alexander, fijn dat jullie genoten hebben. Cameron Highlands is zeker niet niet mooi, maar niet het mooiste dat je, in mijn opinie, in Maleisie kunt bezoeken.

 17. Ik was er in 2006, blijkbaar is er in de tussentijd veel veranderd. Destijds was het prachtig en een echte aanrader!!

  1. Hi Pauline, ik heb ook niet gezegd dat het er niet mooi is, ik zou het zelf niet zo snel aan reizigers aanraden. Welke plekkken heb je nog meer bezocht in Maleisië?

 18. Wij gaan een rondje doen met de huurauto van KL naar Pangkor Palau (2), naar Penang(3), via Cameron Highlands(1 of 2 nachten) naar Olifantenopvang in Krau NP en dan terug naar KL.

  Mijn man en ik hebben al eens theeplantages gezien en fabriek bezocht in Sri-Lanka. Onze jongens hebben nog nooit zoiets gezien. We hebben dus eigen vervoer en komen uit richting Penang (2/3 uur rijden) ik verwacht dus dat we rond de middag daar aankomen. Dit zal trouwens zijn op hoogstwaarschijnlijk 31-7 (start offerfeest).
  Ik had dus 2 nachten ingepland, maar denk dat we ook voldoende zouden hebben aan 1 nacht daar? We hebben dan een middag en een ochtend. We gaan verder niet door naar Taman Negara omdat we later ook Borneo nog bezoeken (Bako NP)

  1. Beste Anne-Marie, wanneer je al eerder theeplantages hebt gezien en ook nog naar Bako gaat, zou ik zelf kiezen voor een nacht Cameron Highlands. Kijk er wel even naar hoe laat je aankomt en hoe laat je weer wilt vertrekken, anders wordt het wel erg kort bezoek natuurlijk. Fijne reis!

   1. Ik vind dit artikel terug en had je antwoord ook volgens mij gemist, intussen is in de planning dus 1 nacht in Tanah Rata, we zullen rond 14.00 arriveren vanuit Ipoh en op een zondag en dan op maandag rond 14.00 weer verder reizen naar Kuala Lumpur. Nu las ik dat BOH is gesloten op maandag, weet jij toevallig of het dan een heel stuk minder druk zal zijn? Wij zijn er op de laatste dag van de maleisische schoolvakantie (laatste dag ook van het offerfeest weekend) ik ben erg huivering dat het er dan toch erg druk is! Of we dan niet beter een dagje extra in Ipoh spenderen.

    1. Beste Anne-marie, de velden rondom om BOH zijn vanzelfsprekend gewoon te bewonderen. Wij waren met het Suikerfeest in KL, toen was het erg druk, dus ik zou daar ook nu rekening mee houden. Wil je de drukte ontlopen, ga dan in KL naar Chinatown of Little India. Fijne reis toegewenst.

 19. ik begrijp best dat je iets van de wereld wil zien, maar heb je Nederlandse steden en gebieden al weleens bezocht eventueel omliggende landen ?
  Op die manier verminder je het co2 gebeuren en is een pandemie bijna onvoorstelbaar.
  Bekijk eerst je eigen en de omringende landen het zal je verbazen wat je tegen komt !!!!!!

  1. Beste Koos, ik weet niet precies waarom je op een artikel over Maleisië reageert (heb je wellicht Cameron Highlands als zoekterm ingevoerd in je zoekmachine?) als eigen land je meer kan bekoren. Wil je meer over Nederland lezen, bekijk dan https://omnitraveler.nl/tag/nederland/ het zal je verbazen wat je er tegenkomt.

   1. ik heb dit niet opgezocht, zoiets komt zo maar binnen, ik weet behoorlijk wat over Nederland en z’n geschiedenis, ik vind het wel een beetje vreemd dat je niet reageerd op het co2 gebeuren en eventuele pandemie, waarschijnlijk zijn verre reizen met alle gevolgen van dien belangrijker.

 20. Wij woonden een jaar (1974/1975) in Kuantan (Pahang) aan de oostkust en in het begin bezochten we Cameron Highlands een paar keer in de weekends om af te koelen. Dat was heerlijk. Er was een groene zee van theevelden, zover je kon zien. Er waren nog geen toeristen, mensen waren super-vriendelijk, hadden alle tijd. Later raakten we gewend aan de vochtige hitte en sliepen we zelfs onder een dun dekentje. Toen hadden we geen behoefte meer aan de koele bergen.

  1. Hi Arda, wat bijzonder dat je in Maleisië hebt gewoond, ben je na die tijd nog wel een teruggeweest?

 21. Wat is er te zien aan groene theevelden? Eén grote monocultuur, het slechtst denkbare voor de natuur! Ben niet nieuwsgierig. Ken de Puncak pas met zijn theeplantages, tussen Jakarta en Bandoeng. Saai landschap.

 22. Beetje overtrokken als je het mij vraagt. Touringcars zijn overal in Zuid-Oost Azie en de drukte ook. Als je met een scooter gaat (snap dat het in jouw geval niet mogelijk is) heb je echt nergens last van, want je rijdt zo langs al die auto’s. Het gebied is waanzinnig mooi en je kan er prachtig hiken, wat in veel andere gebieden niet kan. Ofwel vanwege de hitte of er zijn simpelweg geen mooie routes. Mooiste aan hiken is hier nog wel, dat je liftend mee terug kan naar je hotel. Ik zou dit gebied dus absoluut aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *