Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Malakka een of twee dagen bezoeken? Wat kies jij?

Hoeveel tijd moet je uittrekken voor Malakka?

Malakka (ook wel Malacca of Melaka geschreven) is zo’n plek waarvan je je afvraagt of je er nu 1 of 2 dagen dient te spenderen. Tijdens twee verschillende trips, maakte ik respectievelijk een dagtrip en bleef ik een nachtje slapen.

Melaka Bandaraya Bersejarah

Melaka Bandaraya Bersejarah, zo heet de plaats officieel voluit, maar in de volksmond vooral bekend onder de naam Melakka. Wanneer je vanuit het toch tamelijk drukke Kuala Lumpur komt, is Melakka een verademing. De stad straalt de sfeer uit van een dorp, terwijl alles wat de verwende reiziger zoekt, aanwezig is. Malakka is de perfecte combinatie van multiculturele tradities, een gezellige stuk Chinatown, UNESCO Wereldefgoed, sporen van Nederlandse nazaten en heerlijk eten.

Malakka Maleisië straatbeeld

Stadthuys

Het rode (rose) stadhuis, het huis van gouveneur, is het kloppend hart van de stad. Het werd gebouwd tussen 1641 en 1660 en is volgens overleving het oudste Nederlandse pand in Oost-Azië. Ernaast tref je de klokketoren in dezelfde kleur en veel toeristen die het tafereel op de foto willen zetten.

Tegenwoordig huizen in de panden het Historisch en Etnografisch museum en het Literatuur museum.

Bont is nog niet kleurig genoeg

Ze zijn moeilijk over het hoofd te zien, de vele bont uitgedoste riksja’s in de stad. De een nog fraaier dan de ander. Geen ritje maken in haast onmogelijk. Check vooraf goed de prijs (en ook of het per rit of per persoon is) alvorens je bij een vrolijke fietstaximeneer in zijn vehicle plaatsneemt.

St.Paul’s Church Malakka

Ooit gebouwd door de Portugezen, groot gemaakt door de Nedelanders en de Engels lieten deze kerk als een ruïne achter. Behalve een aantal grafzerken – met Nederlandse inscripties – en de buitenmuren heeft de voormalige kerk weinig te bieden. Een mooi uitzicht krijg je er dan weer gratis en voor niets bij.

Meer belangrijke gebouwen in Malakka

Wanneer vanaf het St.Pauls Church de paden blijft volgen, zal je oog in oog komen te staan met het paleis van de Sultan, het prachtige villa Sentosa, St. Peter’s Church en Porto Santiago. Al deze bezienswaardigheden liggen op steenworp afstand van elkaar. Een aantal zijn opengesteld voor publiek anderen zijn enkel van een afstandje te bewonderen.

St.John’s fort Malakka

Je bent Nederlander of je bent het niet. En chauvinistisch als ik ben, loop ik in de verzengende hitte vanuit het centrum naar de top van St.John’s Fort. Van origine een Portugese kapel. Wij Nederlanders maakten er in de 18e eeuw een bescheiden fort van. Voor wie van kanonnen en uitzichten houdt, doen.

St. John fort Malakka

Chinatown

Wat mij betreft het gezelligste gedeelte van Malakka, Chinatown. Denk shophouses waarin winkels, restaurants, kleine musea en guesthouses gevestigd zijn. Denk leuke cafeetjes en dito restaurantjes. Tempels, fraaie vensters, prachtige tegels en poezen die zich graag laten aaien.

Chinatown Maleisië

Ook leuk:

  • Struin door Little India
  • Bezoek 8 Heeren Street – oud (Nederlands) koopmanshuisje
  • Elke zondagmorgen heb je langs Jalan Hang Lekir een rommelmarkt met antieke spulletjes
  • Spot street art – Het centrum van Malakka staat vol met traditionele huisjes, maar het stikt er tegelijkertijd van de street art
  • Neem een kijkje in het Melaka Botanical Garden – bij gebrek aan de echte jungle
  • Maak een boottocht over de rivier. Tip vooral na zonsondergang en geniet van alle lichtjes
  • Shop till you drop. Niet ver van de culturele bezienswaardigheden ligt de Dataran Pahlawan Megamall

Malakka zonder overnachting

Alles wat ik hierboven genoemd heb, is op een dag te bezichtigen. Tijdens mijn tweede bezoek aan Malakka besloot ik niet te blijven slapen. Een van de voornaamste reden hiervoor was het feit dat ik mijn accommodatie in Kuala Lumpur reeds geboekt en betaald had, maar ‘een dag over had’ en deze opvulde met een uitstapje naar Malakka.

Ik maakte gebruik van de reguliere bus, maar er worden ook diverse tours aangeboden. Hou er rekening mee dat je er minimaal 2,5 uur over doet om vanuit KL op je plaats van bestemming te komen (afhankelijk van het verkeer). Aan het einde van de dag dien je die afstand ook weer in omgekeerde volgorde af te leggen. Al met al aardig wat reistijd voor een daguitstapje.

Stadthuys

Malakka met overnachting

Tijdens mijn eerste kennismaking met Malakka bleef ik slapen. Vanuit KL nam ik de reguliere bus en sliep in (bestaat, helaas niet meer) het Eastern Heritage Guesthouse. Thans (2018) zit op dit adres het The Localhouz Cafe, zeker een bezoekje waard. Daarna reisde ik per bus verder naar Singapore (ong. 3,5 uur rijden).

Eigenlijk is Malakka het leukst wanneer de dagjes mensen de stad verlaten hebben – of nog niet gearriveerd zijn -. Je hebt de straten vrijwel voor jezelf en er staan geen hordes toeristen voor je camera te springen, wanneer je een foto wilt maken. Wil je in het weekend (vr. – za. – zo.) de beruchte – en een tikkeltje commerciële, maar daarom niet minder leuke – Jonker’s Walk Night Market meemaken, dan is blijven slapen sowieso een goed idee. Koop je suf aan prullaria en geniet van het lekkerste street food, terwijl de winkels lekker lang open blijven.

Kortom:

Wanneer ik voor een derde keer naar Malakka reis, blijf ik overnachten. De plaats is te leuk om enkel overdag te ervaren.

Wat kies jij?

shophouse

Meer Maleisië:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *