Penang, Parel van de Oriënt. Een bijnaam die het Maleisische schiereiland eeuwen terug kreeg. Is Penang anno nu nog steeds een parel? Lees mee en oordeel zelf.
Maleisië Penang vissersbootjes

Populair

Het valt niet te ontkennen dat Penang een populaire bestemming in Maleisië is. Chinezen zijn hier in de meerderheid en geven zo hun eigen karakter en charme aan het eiland. De meeste bezoekers loopt je in Georgetown, de hoofdstad, tegen het lijf. Een plek vol leuke eet- en koffietentjes, musea, street art en tempels. Vergeet zeker niet van de natuur te genieten. Bijvoorbeeld in het Nationale Park of op de verschillende stranden. Ga met het tandradbaantje Penang Hill op en geniet van het uitzicht over de baai(en). Mijn persoonlijke favoriet, een bezoek aan de grootste boeddhistische tempel in het land, Kek Lok Si.

Georgetown

Geuren, kleuren, traditionele Chinese shop houses, Indiase eettentjes en indrukwekkende koloniale panden. Dat is wat je te wachten staat tijdens een bezoek aan de hoofdstad van het eiland.
Maleisië Penang Koloniaal huis

Koloniale district van Penang

Maleisië Penang Georgetown fort
Vroeger huisden hier de de Britten, niet vreemd dus dat je hier nog vele koloniale panden tegenkomt. Fort Cornwallis is een van de hoofdattractie in dit deel van de stad. Sla in dit district de statige Victoria Memorial Clock Tower niet over en het fotogenieke Town- & City Hall.

China TownChinatown staat (wat mij betreft) voor lekker eten. Van de vroege ochtend tot de late avond. Op straat, in restaurants, waar dan ook. Naast diverse tempels, huist hier ook een moskee en het islamitisch museum.

Little India

Niet zo groot als in Kuala Lumpur, maar zeker de moeite van een bezoek waard. Sri Mariamman Temple is een indrukwekkende hindu tempel, loop even binnen, je krijgt er geen spijt van.

Made In Penang Interactive Museum

Maleisië Penang Georgetown Made In Penang Interactive Museum
Dit is typisch zo’n plek die Aziatische toeristen geweldig vinden en daarom vind ik het dan weer grappig. In dit museum zijn verschillende tafrelen in/uit Penang nageboots. Het grappige is, omdat het in 3D is, lijkt het – zeker op de foto – of je je midden in de actie begeeft. Oh, en kinderen vermaken zich hier eveneens opperbest.
➡ Meer info, lees je hier na

Penang Time Tunnel

Maleisië Penang Georgetown Penang Time Tunnel
Dit ‘museum’ is vergelijkbaar met Made In Penang Interactive Museum dat hierboven beschreven staat. Het verschil? Hier ligt de nadruk op de geschiedenis van Penang.
➡ Meer info lees je hier na

Mochten dit typen musea je kunnen bekoren, dan vindt je het ‘Upside down museum’ vast ook leuk.🙃

Koffietentjes

Maleisië Penang Georgetown
Aan leuke koffietentjes in Georgetown geen gebrek. Handig voor je de digital nomads onder ons, of voor iedereen die even de hitte wil ontvluchten en een goed kop zwart goud wel kan waarderen. Mijn persoonlijke favoriet: Armenian House (waar je overigens ook kunt overnachten).

Penang Street art

Maleisië Penang Georgetown street art
Waarschijnlijk het meest gefotografeerd in Georgetown, de vele fraai versierde muren. Ooit begonnen als een kleinschalig project, thans uitgegroeid tot ware Instagramwaardige bezienswaardigheid.
➡ Eerder schreef ik er al dit artikel over

Eastern & Oriental Hotel

Maleisië Penang Georgetown Eastern & Oriental Hotel
Maleisië Penang Georgetown Eastern & Oriental Hotel
Waarschijnlijk ligt dit hotel (ver) boven je budget, dat maakt het misschien wel des te leuker er toch binnen te wippen. Geheel in koloniale stijl opgetrokken, fantastisch restaurant en dito tuin. De behelmde en kortgebroekte portiers zijn vriendelijk en even rondkijken is écht geen enkel probleem. Bestel een drankje en weet dat je je in goed gezelschap begeeft, aangezien vele hoogwaardigheidsbekleders en staatshoofden hier verbleven.

Penang Hill


Maleisië Penang Penang Hill
Op, om precies te zijn, 821 meter boven Georgetown ligt Penang aan je voeten. Hoewel je gemakkelijk met de bus of per taxi de top bereikt, is het leuker het ouderwetse tandradbaantje naar boven te gaan. Heb je toevallig een kaart of taxichauffeur die Penang Hill niet kent, zou kunnen. De officiële naam is Flagstaff Hill, maar in de volksmond draagt deze bescheiden berg dezelfde naam als het eiland.

Kek Lok Si

Maleisië Penang Kek Lok Si


Kek Lok Si laat zich prima met Penang Hill combineren, hemelsbreed liggen de sites 3 kilometer van elkaar vandaan. In 1890 werd begonnen met de bouw van deze indrukwekkende tempel. Worstel je langs allerhande souvenirstalletjes naar de ingang en geniet van de rust die volgt. De witte toren (Ban Po Thar) heeft kenmerken Chinese, Thaise en Birmese bouwstijlen. Wijlen koning Bhumibol van Thailand schonk het complex het grote Boeddhabeeld dat binnen te vinden is.

Aan Boeddhabeelden sowieso geen gebrek, waar je kijkt, tref je deze religieuze beelden. Camera meenemen!

Batu Ferringhi

Maleisië Penang Batu Ferringhi

Batu Ferringhi is een van de populairste badplaatsen op het eiland. De stranden zijn er prima onderhouden en worden door kleine baaien afgewisseld. Zoek je echt idyllische Bountystranden, kies dan sowieso niet voor een verblijf op Penang.

Meer Maleisië:

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather