Sydney als nieuw thuis
Hi there! Je werk opzeggen, je huis verkopen, je familie en vrienden achter laten om meer van de wereld zien en daarna te settelen in Sydney. Dat is wat wij, Linda & Hylke, hebben gedaan. Superleuk om daar meer over te vertellen.
Detour
In mei 2017 was het zover en zijn we vertrokken. Als je toch naar de andere kant van de wereld vertrekt kan je maar beter zo veel mogelijk zien onderweg. We hebben letterlijk een reis om de wereld gemaakt en gave dingen gedaan zoals met een 4×4 door Botswana en Namibië gereden om de Big Five te spotten. Gedoken op de mooiste plekken zoals Galapagos en Raja Ampat, de tribes in Indonesich Papua bezocht, een rondreis door Tibet inclusief Mount Everest Basecamp gemaakt, Japan tijdens de herfst ontdekt, de Trans-Mongolië Expres van Moskou naar Beijing genomen en nog veel meer. Wil je daar meer wat weten check dan onze blog.
Via Nederland kwamen we uiteindelijk drie maanden geleden aan in Sydney. Na meer dan een jaar leven vanuit je rugzak waren we wel weer toe aan een eigen plek. We hadden zelfs weer zin gekregen om aan het werk te gaan. Tijd om te settelen dus.
Sydney
Naar Sydney verhuizen doe je niet zomaar. Linda heeft eerder in 2010 voor haar werk al een jaar in Sydney gewoond en was direct verliefd op de stad en het leven daar. Vanaf de eerste dag dat we elkaar leerden kennen was het haar wens om terug te gaan. Drie jaar geleden hebben we de knoop doorgehakt en het besluit genomen om te kijken of een nieuw avontuur Down Under mogelijk zou zijn. Niet dat we het in Nederland niet naar ons zin hadden, but life begins at the end of your comfort zone, so why not?
Om naar Australie te verhuizen heb je een visum nodig. Onze visumprocedure duurde meer dan een jaar, maar gelukkig was alle moeite niet voor niks. Begin 2016 hoorden we dat we toegelaten waren en nog hetzelfde jaar moesten we een stempel in Australië zelf halen. Dit was voor ons gelijk de kans om te kijken waar we wilden gaan wonen. We hebben in Sydney, Brisbane en Melbourne gekeken en waren het er samen snel over eens dat het Sydney moest worden. En vooral de North Shore van de stad trok ons erg aan. Nu 2 jaar later wonen we er net een paar maanden en vertellen we graag meer over het leven in ‘onze’ stad.
Lifestyle
Sydney biedt voor ons meer dan het avontuur. Het is een van de meest leefbare en mooist gelegen steden in de wereld. Naast de prachtige ligging aan het water, de natuur dichtbij en het prettige klimaat biedt de stad alles voor een relaxte en gezonde lifestyle.
Voor veel Sydney-siders bestaat het dagelijks leven vooral uit werken met tussendoor veel koffie drinken en als het even kan in de pauze naar de gym of een rondje hard lopen. Vanaf een uur of 4 beginnen overal de happy hours in de ‘hotels’ en wordt nog wat gedronken en gegeten met collega’s. Op vrijdagmiddag begint de borrel iets eerder en duurt vooral langer.
In het weekend trekt bijna iedereen er op uit. Een brunch, een ‘barbie’ in het park of chillen op het strand zijn favoriet, maar ook de vele outdoor activiteiten zoals surfen, zeilen, vissen, hiken, mountainbiken, duiken en whale-watchen in en om de stad zijn populair. Australië is heel sport-minded. Zo heeft elke buurt bijvoorbeeld zijn eigen bowlingclub en zie je de hele dag sport op TV. Cricket, rugby en paardenraces zijn hier de grootste sporten. En waar sport is wordt ook gokje gewaagd door de Australiers.
De eerste weken in Sydney zagen er voor ons natuurlijk wat anders uit. We moesten een huis vinden, werk zoeken en allerlei praktische dingen regelen. En tussendoor wilden we natuurlijk onze buurt en de stad leren kennen. Nu drie maanden later ijkt ons leven inmiddels ook aardig op die van de gemiddelde Sydney-sider.
Waar we wel een beetje aan moesten wennen is dat Australiers zo laidback zijn. Wij Nederlanders zijn toch erg georganiseerd en alles moet zo snel en efficiënt mogelijk. Dat moesten we vrij snel afleren omdat hier alles toch wat rustiger aan gaat en afspraken wat ruimer worden genomen. Als iemand bijvoorbeeld zegt dat je ‘morgen iets hoort’ dan kan dat in de praktijk zo een week duren of je hoort helemaal niks moet je er gewoon weer zelf achteraan.
North Shore
Wie voor het eerst in Sydney komt wil natuurlijk Sydney Opera House, de Harbour Bridge en een van de bekende stranden zoals Bondi of Manly zien. Ook bekende plekken zoals het CBD, Circular Quay, The Rocks, Darling Harbour en Botanical Garden pak je dan snel mee.
Dit is en blijft fantastisch om te zien en wij genieten er ook nog elke keer van. Maar er is natuurlijk veel meer. Wij zijn heel enthousiast over de North Shore. Loop de Harbour Bridge over en je komt in knusse en villagy buurtjes zoals Kirribilli, Lavender Bay en Waverton. Je ziet daar bijna geen toeristen en het barst van de leuke koffiezaakjes, lekkere eettentjes en kleine winkeltjes.
Geniet vanaf Cremorne Point, McMahons Point of Balls Head Reserve van het fantastische uitzicht over de Harbour met de brug, het Opera House en de stad als achergrond. Bezoek de voormalige kolenoverslag The Coal Loader wat omgetoverd is tot een centre for sustainability in een gave omgeving. Of loop in vijf minuten naar BP Site Reserve waar de vorm van de oude olietankers zijn verwerkt in een nieuw park. Ook hier heb je een mooi uitzicht over de baai met daarachter de skyline. Middenin het business district van North Sydney staat het Greenwood Hotel. Dit is een van de oudste gebouwen van de stad. Vooral op vrijdagmiddag (borrel) en zondag (beats) is het hier feest.
Bijna al deze plekken liggen op loopafstand van elkaar en goed te doen met een normale conditie. Het is ook heel mooi lopen omdat je grote delen van de route langs het water en door groene parken loopt. Geen zin om veel te lopen? Pendel dan tussen stations Milsons Point, North Sydney en Waverton. Als je dan toch aan het treinen bent kan je misschien het leuke Crows Nest nog meepakken voor een hapje of drankje.
Food
Je kan bijna overal lekker eten in de stad, maar met een zonnetje en mooi uitzicht smaakt alles net iets lekkerder. Wij nemen bijvoorbeeld graag de ferry maar Watsons Bay. Daar kopen we een fles wijn achter de Beach Club en take away Fish & Chips van Doyles on the Wharf en crashen ergens op het grasveld met uitzicht over de Harbour bij ondergaande zon. Ondanks de drukte en vele toeristen vinden wij een hapje en drankje bij de Opera Bar aan het eind van de middag met uitzicht op de brug elke keer bijzonder. En mocht het weer toch een keer tegen zitten dan biedt de Tramsheds Food Precinct in de voormalige tramhallen zeker uitkomst.
Sydney walks
Wij houden ervan om de stad lopend te ontdekken en dat is echt de moeite waard. Er lopen namelijk heel veel mooie routes langs de Harbour en Oceaan. Er zijn trouwens plannen om al deze wandelpaden in 2022 te verbinden tot een lange route van maar liefst 80 kilometer.
De Coogee to Bondi walk is de bekendste Sydney walk. Als je wat anders wilt of meer tijd hebt probeer dan de Spit to Manly walk of Cremorne Point walk. Een stuk rustiger, middenin de natuur en met de mooiste viewpoints. Langs de kust zijn de Maroubra to Coogee walk of het wandelen langs de Northern Beaches ook zeker de moeite waard.
Beaches
Over beaches gesproken. De stranden van Bondi en Manly kennen de meesten waarschijnlijk alleen al van horen zeggen. Wij gaan toch liever naar de wat kleinere stranden zoals die van Freshie (Freshwater), Shelley of Coogee Beach. Balmoral Beach is een mooi strand aan de Harbour en meer beschut voor de wind.
Day trips vanuit Sydney
Op ongeveer 2 uur reizen van de stad heb je nog veel meer opties. Ga voor het uitzicht, wildernis en chocola naar de Blue Mountains of zie de stranden en walvissen vanaf het vuurtorenpunt bij Palm Beach. De wijnregio van De Hunter Valley en spierwitte stranden bij Jervis Bay moeten we zelf nog ontdekken, maar dat zal niet lang meer duren.
Transport in Sydney
Het openbaar vervoer in Sydney is trouwens uitstekend met treinen, trams, bussen en ferries. Overal staan taxi’s en de Uber app werkt goed en goedkoop. En in het uiterste geval kan je een auto huren. De ferries zijn trouwens de mooiste en goedkoopste sightseeing-tours
van de stad.
De OV-chipkaart van the greater Sydney area is de Opal Card. Je betaalt maximaal $ 15,80 per dag voor al het openbaar vervoer en op zondag zelfs maar $ 2,70. De zondag is dus ideaal voor een dagje uit naar de verder gelegen plekjes. Je bent dan alleen niet de enige.
➡️ Let op: vanaf het vliegveld rekenen ze een opslagtarief $ 14,30/ 12,80 (adult/ child) voor de trein dus is het vanaf 2 personen slimmer om een Uber-taxi te nemen.
Information
Natuurlijk biedt Sydney ook heel veel andere dingen zoals kunst & cultuur, muziek, uitgaan, leisure en nog veel meer. Wij ontdekken ook nog elke dag leuke plekken en nieuwe dingen om te doen.
Cheers and have a good one!
4 reacties
Heerlijk en vooral herkenbaar om te lezen. Ik ben in 2011-2012 ook een jaar naar Australië geweest en heb destijds erg getwijfeld om te emigreren maar heb dit toch niet gedaan. Inmiddels ben ik al drie keer in het fantastische land geweest, love it! Ik heb nog steeds heimwee naar dit prachtige land.
Na het verhaal van Linda & Hylke snap ik direct dat je heimwee hebt, wat een prachtige bestemming!
Heel gaaf en wederom een avontuur! Hoop dat jullie snel een job en een mooi plekje kunnen vinden. Misschien hebben jullie die inmiddels al :-)! Keep posting!
Hi Phia, je kunt de verdere avonturen Linda & Hylke volgen op hun eigen site travelloose.nl