Zoek
Sluit dit zoekvak.

Local Life | Sylvie ging voorgoed naar Guatemala

Guatemala header

De terugkerende rubriek Local Life, waarin Nederlanders en Belgen vertellen over hun leven in het buitenland, brengt je dit keer naar Guatemala. Sylvie zocht een geschikte bestemming voor haar stage, niet wetende dat ze daar tot op de dag van vandaag zou blijven.

Eerste stappen buiten Europa

Met de lezers van OmniTraveler, deelt Sylvia haar verhaal. Hoe is zij in Guatemala terecht gekomen?
Na mijn grafiche studies kreeg ik de aanbieding om in de hotelsector te gaan werken in het buitenland. Ik werkte enkele jaren in Zwitserland en Frankrijk. Daarna ging ik opnieuw studeren.

Ik volgde avondschool toerisme, talen spaans en engels en als laatste de opleiding postgraduaat Noord zuid ontwikkelingssamenwerking. Bij deze studie moesten we stage lopen in een ontwikkelingsland. Zo ging ik naar Guatemala. Nooit was ik buiten Europa geweest.

Kennismaking met Zuid-Amerika

Na een lange vlucht vol stress moest ik nog 1 nacht overnachten in de hoofdstad.De volgende dag nam ik de bus richting Quetzaltenango , ook wel xela genaamd. Aangekomen in xela verbleef ik bij een gastgezin.
Ik liep er deels stage in een reiskantoor en deels in een bibliotheekje , huiswerkklasje in san martin chili verde, een half uurtje rijden van xela.

Spaanse les

De eerste weken volgde ik nog wat extra Spaanse lessen bij Sol latino Daar ontmoette ik Miguel……

Man en manager

Guatemala Sylvia en Miguel

Spaans spreekt Sylvie inmiddels vloeiend en Miguel, de manager van de school Sol latino, dat is nu haar echtgenoot.

Nu 10 jaar later en 3 kindjes rijker zijn we nog steeds gelukkig. Mijn grootste taak is hier de zorg voor de kinderen. Als bij taak help ik vooral aan de publiciteit voor de school via sociale media.

Guatemale kids Sylvie

➡️ Wil je spaanse lessen? Dan moet je in Xela zijn. Guatemala heeft het meest duidelijke Spaans van de wereld en Xela is de goedkoopste stad om het te leren.

Sylvia’s secret spots in Guatemala

Guatemala is een prachtig land voor wie van cultuur en natuur houdt. Dit zijn mijn favoriete plekken:

Lago Atitlan & Panajachel

Het Atitlan meer wordt vaak gezien als één van de mooiste meren ter wereld en is daarom één van de populairste bestemmingen in Guatemala. Panajachel is het grootste dorp aan het meer en ook tevens de plek waar je aankomt als je dit stuk van Guatemala bezoekt.
Qua accommodatie raad ik backpackers aan te logeren in panajachel Marios Rooms. Reis je met kinderen dan raad ik eerder hotel Dos mundos aan.

Guatemala volcano

Stap op een van de aanwezige bootjes en vaar van het ene dorpje naar het andere.  Neem echter wel zo vroeg mogelijk het bootje , na 15.00 uur kunnen er op het meer hoge golven onstaan en kan het behoorlijk mistig worden, dan wil je toch echt het water al wel verlaten hebben.

Semuc Champey: Parel in de jungle van Guatemala

Semuc Champey is een natuurlijke pracht van wateren en prachtig groen. Zalig om te zwemmen, maar let op, op de gladde rotsen!

Traditioneel Todos Santos

De meeste reizigers doen deze plaats tijdens hun reis door Guatemala niet aan. Sterker nog ze kennen het niet. Deze plaats ligt op 2.450 meter hoogte en de rit er naar toe vind ik schitterend. Je vertrekt vanuit Huehuetenango en je rijdt langs adembenemende vergezichten er naar toe, omringd door toppen die wel 3.500 meter hoog zijn.

Todos santos is een klein dorpje met een mooi marktje, waar je de mannen nog in typische klederdracht rond ziet lopen.

Mundo Petapa Irtra, paradijs voor kinderen

Mundo Petapa Irtra is een waar paradijs vooral voor kinderen. Het bestaat uit 2parken een waterpretpark Xocomil genaamd en een pretpark Xetulul genaamd.

Het is gelegen in Retalhuleu op een uurtje rijden van Xela. Rechttegenover de parken kan je logeren in de hostales, een mooi aangelegd park met 3 zwembaden, een golfterrein en een bowling. Kortom; Veel groen, zalig voor de kinderen en hier kom je echt tot rust. Het enige nadeel is de (hoge)entreeprijs.

➡️ Lees ook: Rondreis Guatemala: reisroute en praktische tips

Auto huren in Guatemala

Wat mij betreft is een auto huren niet echt een aanrader alhoewel de weg van Xela naar Retalhuleu onlangs is vernieuwd. Over het algemeen vindt je in de wegen vele putten en wegwijzers zal je moeilijk vinden.

Openbaar vervoer in Guatemala

Guatemala chickenbus

De zogenaamde chickenbussen zijn goedkoop maar levensgevaarlijk en vaak krijg je de beestjes er gratis bij. Ik raad je vooral de kleine busjes aan. Informeer voor een rit per microbus eens Adrenalina tours. Zij bieden vele leuke dagtrips aan.

Guatemala food

In Guatemala bestaat het ontbijt en het avondmaal voornamelijk uit eieren en bonen of een pannekoek. Het hoofgerecht is dan vaak rijst met kip en de welgekende tortillas. Pas op met zelfgemaakte natuurlijke dranken zo voorkom je parasieten in je buik.

Meer Local Life:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *