Zoek
Sluit dit zoekvak.

Irota, een gehucht in Hongarije is de nieuwe woonplaats van Jeroen

Ik vertrek. Naar Irota, een gehucht in Hongarije

Jeroen zou niet misstaan in een aflevering van het populaire televisieprogramma ‘Ik vertrek’. Samen met zijn partner liet hij Nederland achter om, via Oekraïne en Duitsland, naar Hongarije te verkassen. De nieuwe woonplaats luistert naar de naam Irota. Een piepklein gehucht in het Noord-Oosten van het land.
Local Life Hongarije Irota

Ecolodge in Irota

Local Life Hongarije Irota
Na op vele plaatsen binnen, maar vooral buiten Nederland gewoond te hebben, zijn mijn partner Lennard de Klerk en ik in 2007 neergestreken in Hongarije. Aanvankelijk in de hoofdstad Boedapest, maar sinds 2012 in het piepkleine dorp Irota in het heuvelachtige noordoosten van het land.

Na een paar jaar noeste arbeid hadden we onze eerste droom verwezenlijkt. Het renoveren van een vervallen landhuis – onze huidige woonstek. Daarna zijn we vol goede moed verder gaan bouwen aan ons klimaatneutrale mini-resort. Irota EcoLodge, drie luxe villa’s met natuurlijk zwembad. De modernste technieken zijn gebruikt om zo milieuvriendelijk te kunnen werken.
Local Life Hongarije Irota

Geen spijt van het vertrek naar Irota

We beseffen iedere dag weer dat we met onze trek naar het platteland de juiste beslissing hebben genomen. Niet alleen de frisse lucht, de prachtige omgeving en onze eigen groenten en fruit, maar ook de dorpsbewoners spelen hierin een belangrijke rol: zonder hulp en waardering voor ons werk hadden we hier niet kunnen verwezenlijken wat wij zo graag wilden.
Local Life Hongarije Irota

Szia

Wat een belangrijke rol heeft gespeeld bij onze integratie in het dorp is, naast het feit dat we Hongaars spreken, de tijd die we genomen hebben om onze bouwactiviteiten uit te voeren: tegen de tijd dat ons eigen woonhuis klaar was voor bewoning, hadden we stap voor stap met onze dorpsgenoten kennis kunnen maken. Enige scepsis was er aan hun kant aanvankelijk wel geweest. Twee buitenlanders die een bouwval opknappen. Resultaten werden zichtbaar, dat klaarde de lucht. Naast het feit dat wij het voornemen hadden, ons hier daadwerkelijk te vestigen. Nu we bovendien economische activiteiten genereren in dit dorpje, waar voornamelijk ouderen wonen, worden we nog meer gewaardeerd. Verschillende van onze buren zijn inmiddels bij ons in dienst en genieten van het feit, dat zowel Hongaarse als buitenlandse gasten zo vol zijn van hetgeen Irota en de omgeving te bieden hebben.

Tradities

En er is hier inderdaad genoeg om de reis de moeite waard te maken: hier in het dorp worden tradities nog gekoesterd, verzorgen de mensen hun eigen biologische voedselproductie (zonder te weten dat dit in de stedelijke omgeving tegenwoordig ‘biologisch’ heet) en is de kans dat je op je lange wandel- of fietstochten anderen tegenkomt, bijzonder klein. Waar je in Nederland ook op de meest afgelegen plekken altijd nog wel het gezoem van een snelweg of spoorlijn hoort, is het hier gewoon stil. Echt stil.

Wees welkom in Irota

Wij worden er altijd weer vrolijk van als we onze gasten kunnen enthousiasmeren voor wat er hier te vinden is, en voor hoe wij het toerisme van de toekomst vorm proberen te geven. Met onze EcoLodge laten we zien dat klimaatneutraal op vakantie gaan niets te maken hoeft te hebben met jezelf van alles ontzeggen. Met afval scheiden (op de compost verbouwen wij later weer onze groenten), gebruik van regenwater en zonne-energie kom je al een heel eind. Kom vooral eens kijken!
Local Life Hongarije Irota

Bio:

Naam: Jeroen van Drunen
Leeftijd: 48
Beroep: historicus, voormalig diplomaat, mede-eigenaar en manager van Irota EcoLodge

Meer Local Life:

Roos miste Mexico en woont nu in Playa del Carmen
Settelen in Sydney, Australië

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Fantastisch als mensen zo hun eigen dromen naleven en deze dan zo fijn uitpakt. Wat een prachtig resort hebben jullie opgebouwd, petje af hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *