Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kunstroute Dorst | Wandelend langs bijzondere objecten

wandelen Kunstroute Dorst Baronie van Breda

Laat je verrassen op de Kunstroute Dorst

Kunstroute Dorst voert je niet alleen langs een aantal bijzondere objecten, je wandelt ook nog eens door een prachtig stukje Brabant. Wie gaat er mee?

Wat is het?

“Is het een bank? Stelt het, het getal acht voor? Is het een houten achtbaan, zonder karretjes? Wat is het?” vragen we onszelf hardop af, wanneer we bij het eerste kunstwerk – de folder spreekt overigens liever van folly – staan. Een meisje van een jaar of vijf met een legging vol zandvlekken met daaronder een paar vies geworden wandelschoenen, rent naar lieve lust rondjes over het ‘ding’. “Dit is leuk,” giert ze het uit. Onbewust heeft ze precies gedaan wat de kunstenaar voor ogen had; een plek voor kinderen om – in de natuur – te spelen.

Kunstroute Dorst houten achtbaan

Zwemmen zit er niet meer in

“Ik kan me nog herinneren dat we hier ’s zomers weleens naar toe fietsten,” zeg ik wanneer we een stuk in de uitgebreide boswachterij van Dorst naderen waarvan ik vermoed dat het ooit de plek was waar buitenbad Surae zich bevond. De wind ruist langs de takken van de berkenbomen, op de semi-open vlakte dwarrelen wat herfstblaadjes.

Geen ijsverkoop, geen trampoline, geen ligbedjes, alles wat zeventig seizoenen lang voor Dorst en omgeving dé plek was om in de zomer af te koelen, is niet meer. Er is ook echt helemaal niets meer dat aan die tijd herinnert, Aan de ene kant raar, anderzijds is er heel veel mooie natuur voor teruggekomen en daar kun je alle seizoenen van genieten.

Surae voormalig buitenzwembad teruggeven aan de natuur

Kunstroute Dorst, je fantasie maakt overuren

Eenmaal de leemputten, waaruit vroeger leem werd gegraven voor steenbakkerijen in Dorst en Rijen, gepasseerd, neemt het aantal bomen toe. Ter hoogte van het Corsicaanse dennenbos krabben we onszelf nog eens achter de oren. Opnieuw de vraag; “Wat is het?”. Een vraag die bij kunstwerken als follies eigenlijk totaal zinloos is. Dwaze bouwwerken hebben immers enkel en alleen de functie je te verrassen. Een beroep op je gevoel doen. Intrigerend dat ons brein daar dan stiekem toch een rationele verklaring voor probeert te vinden.

Hoewel we weten dat het ‘niks’ voorstelt, betrappen we onszelf op de volgende uitspraken; “Het lijkt wel een oude stadsmuur.”
“Nee, joh, midden in het bos? Ik zat meer aan een plaats te denken waar rituelen werde uitgevoerd…”

Deze, zoals het in de online folder van deze Kustroute Dorst aangegeven staat, contemplatieve plek, schermt je af van de buitenwereld. Een plekje voor even wat bezinning.

contemplatieve plek in het bos

Een ‘achtbaan’, een stal, een vleermuizenkelder, de contemplatieve plek mogen misschien hersenkrakers zijn. De duiventoren, compleet met rondfladderende vogels er omheen, laat minder aan de verbeelding over. Dat is maar goed ook, want én fysieke inspanning en hersengymnastiek, je zou er nog moe van worden…..

Wandelen Duiventoren Baronie van Breda boswachterij kunstroute Dorst Brabant

Kunstroute Dorst praktisch

Dertien kilometer lang genoten we vooral van de mooie natuur. Helaas, gaat een stuk over een fietspad langs de doorgaande weg, maar dat is nodig om een mooie lus te kunnen wandelen. De follies, aanschouw ze zelf en oordeel zelf. Het zet je aan het denken en de kunstwerken vormen een fijn onderwerp voor een gesprek tijdens deze wandeling.

  • Totale lengte Kunstroute Dorst: 13 kilometer.
  • Bewegwijzering: Volg eenvoudig de paaltjes met daarop ‘Kunstroute Dorst’.
  • Beginpunt. Het is mogelijk de route op verschillende punten te starten, wij startten bij Natuurpoortcafé BOS & Co. Vijf Eikenweg 56
    4903 RK Oosterhout. Hier kun je (gratis) de auto parkeren.
  • Overnachten aan de route? Kies voor een kampeerplaats, een verblijf in de B&B of kom met een groep vrienden naar de vakantiewoning van De Duiventoren.

Kunstroute Dorst Brabant Baronie van Breda

Meer wandelinspiratie

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *