Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het beste van Rotterdam | Fijne eet/slaap/cultuur adressen op een rij

Het beste van Rotterdam

Als je we je zouden zeggen dat we al jarenlang fan zijn van Rotterdam, jokken we een beetje. Het pas sinds een aantal jaar dat we meer en meer de charme van deze stad weten te ontdekken. Onlangs mochten we met Moonback en Rotterdam Info op pad. Tijdens die trip ontdekten we het beste van Rotterdam. Maak je klaar voor een bak leuke adressen op het gebied van horeca, cultuur en overnachten.

Het beste van Rotterdam: Overnachten

Aan hotels geen gebrek. Ben je niet het type voor een standaard hotel, dat treft, we hebben een paar leuke adresje voor jullie ontdekt.

Supernova Hotel

Via Moonback belanden voor een nachtje in het Supernova Hotel. We hebben amper voet over de drempel gezet en zijn direct fan van dit hotel. Het statige pand doet aan de buitenkant niet vermoeden dat het binnen in zo’n hip jasje gestoken is. De lobby is geen saai vertrek vol uitgebluste reizigers maar een fijne hang out om even je laptop tevoorschijn te toveren voor wat werk of even te relaxen met een vers gezette latte. Bovendien doet deze ruimte naast incheckbalie, bar en ontbijtbuffet ook dienst als winkel. Met hele toffe items, dat kunnen we wel verklappen.

De enthousiaste crew staat continue voor je klaar. Of het om je kamersleutel, fietshuur (inclusief bij je hotelovernachting) of tips in de omgeving gaat.

Wanneer ging er een pick-up een vrolijk deuntje voor je spelen, bij het betreden van je hotelkamer? En in welk hotel stonden er ook nog eens Lp’s om op die zelfde platenspeler te leggen? Hoe vaak had je een roze badkamer én een balkon met uitzicht op de skyline van deze beroemde havenstad?

Je snapt waar we naar toe willen met dit relaas. In onze ogen, klopt het simpelweg allemaal. Het hysterische rode tapijt in de gangen, de kunst in de kamer en dan hebben we het nog niet eens over de ligging gehad. Op loopafstand van de West-Kruiskade en loop je de andere kant op, sta je zo op de Nieuwe Binnenweg. Shoppers, bar hoppers en street art lovers, eat your hart out!

Even over Moonback

Ken je Moonback al? Wanneer je kiest voor een een nachtje of een weekendje, wil je een leuk aanbod en relaxt reserveren, toch? Moomback staat voor het  boeken van een hotel met een goed gevoel voor zowel jou (de reiziger) als de hotelier. Wanneer je via dit eerlijke platform je kamer boekt, poppen er geen dwingende meldingen op in je scherm. Geen meldingen als ‘U heeft nog slechts 10 minuten om deze kamer te reserveren’. Ook geen alarmbellen omdat uitgerekend jij net de laatste beschikbare kamer aan het bekijken bent. Dat is ontspannen een leuk hotel uitzoeken.

📌 Supernova Hotel,  ‘s-Gravendijkwal 68, 3014 EG Rotterdam

Supernova Hotel Uitzicht Supernova Hotel Rotterdam Niet storen! Supernova Hotel badkamer Supernova Hotel Fiets Supernova Hotel

Penthouse Prison

Slapen in een voormalige politiecel? Het kan! In het hart van de stad, kun je je vrijwillig op laten sluiten. Zo spartaans als in de tijden van het voormalige politiebureau gaat het er niet meer aan toe. De celdeuren zijn wel nog altijd even dik. Niet voor mensen met claustrofobie!

Wordt het je te benauwd, ga even ademhappen op het dakterras – de voormalige luchtplaats van de delinquenten –  en 010 ligt aan je voeten.

📌 Penthouse Prison / Heilige Boontjes, Eendrachtsplein 3, 3015 LA Rotterdam

Penthouse Prison Rotterdam Nederland

Hotel âme

Hou je van rust, statige panden, hippe koffietentjes en leuke conceptstores? Search no more en boek een kamer bij Hotel âme. Herman den Blijker zwaaide er als laatste de scepter in het monumentale pand daterend uit 1867. Van het feit dat de Rotterdamse kok hier een horecazaak uitbaatte, is weinig meer te zien in dit serene harmonieuze hotel. Alles klopt hier. Hoe fijn is dat?

📌 Hotel âme, Eendrachtsweg 19, 3012 LB Rotterdam

Hotel âmeCAFE & concept store âme

Hotel Not Hotel Rotterdam

Is het nu wel of is het nu geen hotel? Hotel Not Hotel is wel een hotel, maar zeker geen dertien in een dozijn hotel. Werkelijk niets is wat het lijkt en geen een kamer is hetzelfde. Een ding hebben ze gemeen, de vertrekken komen altijd uit op een gezamenlijke plaza, zoals eigenaar Bruno het noemt, een verlengstuk van de kamer. Val jij in slaap in een boekenkast of breng je liever de nacht door in een koekoeksklok? De keuze is aan jou.

📌 Hotel Not Hotel Rotterdam, Schaatsbaan 83, 3013 AR Rotterdam

Hotel Not Hotel Rotterdam

Het beste van Rotterdam: Horeca

Net als gezegd bij de hotels, ook naar horeca hoef je niet te zoeken tijdens je citytrip aan het Manhattan aan de Maas. Overweeg deze plekken zeker tijdens je volgende bezoek aan de stad.

OX Rotterdam

Misschien wel het grootste geheim van Rotterdam. Waar OX zich precies bevindt, dat hoor je bij reservering. We geven je alvast een paar steekwoorden; kantoorgebouw, sterrenbeeld, bel, trappenhuis. Na een afdaling in het donker domineert de kleur rood. De locatie zou zeker niet misstaan in een Aziatische gangsterfilm. Wij laven ons er aan dim-sum en genieten van een heel bijzondere cocktail, gebaseerd op je Chinese horoscoop. Ben je op zoek naar eens even helemaal iets anders dan anders? OX is the place to be!

📌 OX Rotterdam, locatie ontvang je bij reservering

cocktail OX Rotterdam

DoDo Café

Waar bij OX alles donker, kleinschalig en intiem is, is DoDo Café daarvan het tegenovergestelde. De grote raampartijen laten lekker veel licht binnen in het grand café en de zonnestralen spelen met het intrigerende interieur met verschillende stijlen van de jaren twintig/dertig. Een plek voor een goede kop koffie, een fijne lunch of – daar kozen wij voor – een gevarieerd diner van diverse fusion gerechten.

📌 DoDo Café, Karel Doormanstraat 34, 3012 GJ Rotterdam

[box] Op 23-11-2022 is Chop Chop Monkey B.V. h.o.d.n. Dodo Cafe te Rotterdam (Zuid-Holland) door de rechtbank in Rotterdam failliet verklaard. Een mogelijke doorstart wordt bekeken[/box]

DoDo Café

Heilige boontjes

Heilige boontjes is het verhaal over koffiebonen en jongeren die ergens de boot gemist hebben. Initiatiefnemer Rodney, in een vorig leven geen brave jongen, werkte zichzelf op van de straat naar de Universiteit. De Universiteit maakte hij overigens niet af, want laten we het zo zeggen, voor zijn medestudenten had hij net wat minder empathie dan voor de jongeren waarin hij zich in zijn koffiezaak inzet.

Een verhaal over een project dat groter en groter wordt. Van koffiebranden naar koffietentje tot grand café. Van politiebureau (dat is de oorspronkelijke functie van het pand aan het Eendrachtsplein) waar Rodney en zijn broer zelf meermaals moesten brommen tot een save haven voor jongeren die iets van hun toekomst willen maken maar onderweg wat obstakels tegenkwamen.

Verder drink je er een natuurlijk een goede kom koffie, maar de burgers en de cocktails zijn ook niet mis.

📌 Heilige Boontjes, Eendrachtsplein 3, 3015 LA Rotterdam

Heilige boontjes

Het Nieuwe Café

Bij elke schaal die ter tafel komt double checken we even bij de dames van de bediening; ‘Dit is ook vegan?’ Het antwoord luidt keer op keer ja. De vele kleurrijke vegetarische en veganistische gerechten zijn zo lekker dat je het gevoel hebt dat je smaakpapillen je in de maling nemen. Zalm sashimi die toch echt naar vis smaakt (nogmaals is vegan) en shoarma met dezelfde structuur en smaak als vlees (spoiler alert, is geen vlees).

Verder heb je vanuit deze horecazaak misschien wel het mooiste uitzicht van de stad, tegenover je fonkelt namelijk Depot Boijmans Van Beuningen.

📌 Het Nieuwe Café, gevestigd in Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam

Het Nieuwe Café

Restaurant Renilde

Over Depot Boijmans Van Beuningen gesproken (zie ook ‘Het beste van Rotterdam: Cultuur), deze plek is natuurlijk sowieso een bezoek waard, maar pak zeker ook de lift – of de indrukwekkende trappenpartij – naar de bovenste verdieping van het nu al iconische gebouw en schuif aan bij restaurant Renhilde. In de keuken wordt gekookt met seizoensgebonden ingrediënten en de borden worden opgemaakt als ware kunstwerken.

Too fancy for you? Je bestelt er ook ‘gewoon’ brood met kroketten. De keuze is aan jou.

📌 Restaurant Renilde, bevindt zich in: Depot Boijmans Van Beuningen, Museumpark 24, 3015 CX Rotterdam

Restaurant Renilde Restaurant Renilde

Jesús Malverde Bar

Het maakt niet uit of je wel of geen gast bent bij Hotel not Hotel, in de Jesús Malverde Bar is iedereen welkom. Vlakbij het station dus zeker een aanrader om nog even een afzakkertje te nemen voordat je de trein terug naar huis pakt. De kleur rood domineert in deze Mexicaanse street food/cocktail hangout. Ga voor de taco’s, deze zijn echt om je vingers bij af te likken!

📌 Jesús Malverde Bar, bevindt zich in Hotel not Hotel, Schaatsbaan 83, 3013 AR Rotterdam

Jesús Malverde Bar

Fontein Rooftop

Wanneer je ons vraagt wat het beste was aan een avondje Fontein Rooftop, kunnen we niet kiezen. Het uitzicht op de hofvijver,  De Markthal, Laurenskerk, Coolsingel en de Willemsbrug (vanaf het dakterras op de 10e verdieping) of het eten (5-gangen diner). Dit restaurant is absoluut een totaalbeleving. Het vult elkaar aan en dat is precies wat het zo speciaal maakt.

Ben je heel toevallig al een keer heer geweest. Gewoon nog eens gaan want het vijfgangenverrassingsmenu van Fonteins chef Ronald Koolmees wisselt regelmatig.

📌 Fontein Rooftop, Hofplein 19, 3032 AC Rotterdam

Fontein Rooftop Rotterdam Fontein Rooftop Rotterdam

Het beste van Rotterdam: Cultuur

Sinds 2021 heeft de stad er een enorme cultuurtrekker bij gekregen. Vanzelfsprekend mag Depot Boijmans Van Beuningen niet op je must-visit lijstje ontbreken, maar hou zeker ook ruimte in je planning vrij voor de volgende zaken.

Depot Boijmans Van Beuningen

Wauw, wauw en nog een keer wauw. En misschien nog wel een keer. Depot Boijmans Van Beuningen is alles wat je niet verwacht en meer. Nee, het is geen museum, maar het barst wel uit haar nieuwe voegen van de kunst. Kunst gerangschikt op materiaal of op tempartuur. Temperatuur? Zeker bepaalde stoffen, materialen, verf gedijt nu eenmaal beter om geconserveerd te worden bij een hoge(re) of lage(re) temperatuur.

Kunst die je van dichtbij mag bewonderen en werken die je enkel van een afstand kunt zien. Wil je zo dicht mogelijk bij de opgeslagen schatten komen? Drie keer per uur is het mogelijk om gratis met een depotgids een depotcompartiment te bezoeken. Aanrader!

📌Depot Boijmans Van Beuningen, Museumpark 24, 3015 CX Rotterdam

Depot Boijmans Van BeuningenDepot Boijmans Van Beuningen

Het beste van Rotterdam: Rotterdamse Dakendagen

Je kunt het dak op! Letterlijk. Tijdens de Rotterdamse Dakendagen beleef je de stad vanaf grote hoogte. Gebouwen waarvan deuren normaliter de deuren gesloten blijven en plekken waarvan je simpelweg niet wist dat het toegestaan was de lift naar de bovenste verdieping te nemen, heten je van harte welkom. Tijdens de editie van 2022 (26 mei t/m 24 juni 2022) worden de dakendagen extra speciaal, er is een heuse rooftop walk. Plan dus zeker in deze periode een bezoek aan de stad.

📌 Meer info: Rotterdamse Dakendagen

Het beste van Rotterdam

Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut is hét museum voor Architectuur, Design en Digitale cultuur! Bij Het Nieuwe Instituut draait het om architectuur, design en digitale cultuur.

Check de agenda op de website van het Nieuwe Instituut want deze puit uit van de wisselende en vaste tentoonstellingen en collecties. Op zoek naar boeken over Architectuur, Design en Digitale cultuur op de begane grond is een grote winkel met tal van interessante titels.

📌Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam

Het Nieuwe Instituut

Kunsthal

Reeds bij opening in 1992 al een klassieker. Een bezoek aan de kunsthal is altijd een goed idee. De Kunsthal heeft geen eigen collectie – daarom is het officieel ook geen museum – er zijn altijd meerdere tentoonstellingen en zo maak je bewust of onbewust kennis met verschillende kunstenaars en stromingen.

📌Kunsthal Rotterdam, Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam

Kunsthal Rotterdam
Installatie uit de tentoonstelling Kalder Now | Naked Tour

Ook leuk in Rotterdam:

Meer inspiratie nodig? Check dan de website van Rotterdam Info.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *