Search
Close this search box.

Heiloo | Local Karlien neemt je mee naar het Kennemerland

Witte kerk Heiloo

Groeten uit Heiloo

Heilo staat dit keer centraal in de rubriek ‘Groetjes uit..’ In deze rubriek word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Karlien je mee naar Heiloo, een plaats net onder kaasstad Alkmaar.

Bollenvelden bij Heiloo in het voorjaar

Karlien neemt je mee naar Heiloo

Nadat wij jaren in Monnickendam hebben gewoond, verhuisden wij twee jaar geleden naar Heiloo. Vlakbij de kust wonen was al jaren een grote wens voor mij en Heiloo bood precies wat wij zochten. Heiloo ligt in Noord-Holland, bij de bekende stad Alkmaar en het toeristische Egmond aan zee. Ondanks de toeristische plaatsen in de omgeving, wordt Heiloo niet veel bezocht door dagjesmensen. Het is daarom heerlijk rustig wonen tussen zee, duinen, bos en poldergebieden!

Heiloo

Heiloo is groen! Zo groen dat het eens de groenste gemeente van Europa was. Deze plaats ontstond rond 700, bij een kleine kerk waar nu de Witte Kerk staat. Van de latere komst van adellijke geslachten kan je nog steeds iets terugzien, met de landgoederen Ter Coulster, Ypenstein en Nijenburg. Centraal in het dorp ligt het Landgoed Willibrordus met meerdere kleine musea, de Cultuurkoepel en het restaurant Keuken met karakter, met speeltoestellen voor de kinderen.

Witte kerk Heiloo

Er is een wandelroute van zo’n 7,5 kilometer uitgezet langs de landgoederen, de Landgoederenroute. Je wandelt onder meer langs de kapel van Landgoed Willibrordus, de theekoepel in het Ter Coulsterbos en vervolgens door de weilanden naar Landgoed Nijenburg.

Heilooërbos

Dat Heiloo zo groen is komt mede door het Heilooërbos. Dit is een groot bos dat tussen Heiloo en Alkmaar ligt. Ik fiets er geregeld doorheen als ik naar de stad ga, maar je kan hier natuurlijk ook goed wandelen. Op de Kattenberg, een heuvel in het bos, stond tot de storm Poly een oude lindeboom. Deze was ruim 300 jaar oud.

Heilooerbos

Onze Lieve Vrouw ter Nood Heiloo

Toen wij in Heiloo gingen wonen kregen we van meerdere mensen te horen dat hier het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Nood is. Dit is de grootste Mariale bedevaartplaats in Nederland. Het is een hele mooie plek, vol groen en natuurlijk met een kapel, waar ik soms naartoe ga om een rondje te wandelen terwijl de kinderen in de speeltuin spelen op het terrein.

De geschiedenis van het Heiligdom gaat terug tot het eind van de 14e eeuw. In de voorhof van de Genadekapel bevindt zich een put met heilzaam water. Er is een kiosk waar mijn kinderen graag een ijsje halen.

Onze Lieve Vrouw ter Nood Heiloo

Heiloo met kinderen

Ook voor gezinnen zijn er in Heiloo een aantal activiteiten te doen. In de zomermaanden kan je bij het Maalwater een kano huren om Heiloo en de omgeving vanaf het water te verkennen. En wij zijn tijdens deze maanden vaak bij het buitenzwembad Het Baafje, met 50-meterbad, peuterbad, grote ligweide en speeltoestellen. Daarnaast is een bezoek aan de kinderboerderij ’t Beestenboetje leuk met jonge kinderen, deze is dagelijks geopend tussen 8.30 en 11.00 uur.

Tussen Heiloo en Egmond aan Zee gaan wij geregeld met de kinderen naar Nieuw Westert. Dit is een restaurant met buitenruimte en ligt tegen het duingebied aan. Wandel hier een stuk door de duinen en laat de kinderen daarna spelen in de leuke speeltuin achter het restaurant!

Duingebied vlakbij Heiloo

Omgeving Heiloo

Geregeld stap ik op mijn fiets naar de duinen. Een van de plekken waar ik graag kom is Castricum. Deze plaats staat bekend om het strand, strandtent Deining is mijn favoriet. Daarnaast kan je hier wandelen door de bossen en de duinen, ga naar bezoekerscentrum De Hoep of het Huis van Hilde! Wij komen steeds terug bij koffiebar Buna vanwege de goede koffie en voor gebak ga je naar Patisserie Tearoom De Roset.

Huis van Hilde

Daarnaast ga ik graag naar Alkmaar, de kaasstad met het historische centrum, grachten, terrasjes en musea. Een van mijn favoriete plekken voor koffie is De Koffiemolen. Een minder bekende tip is een bezoek aan de Hortus van Alkmaar.

En ook Egmond aan Zee bezoeken is favoriet bij ons, wij wandelen met de kinderen geregeld de route met de gele pijlen (4 kilometer) vanaf Parkeerplaats Oldenborgweg. Je wandelt hier direct in de duinen en op sommige stukken voelt het alsof je in het buitenland bent!

Zonsondergang Egmond aan zee

Je moet ook de groeten hebben uit….:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *