De grens opzoeken met Grensfietsen
Ga je mee grensfietsen? Nederland wordt begrensd door de Noordzee in het westen, in het oosten door Duitsland en in het zuiden België. Niko Winkel fietste in niet minder dan 17 etappes een slordige 1.300 kilometer langs onze landsgrens weg, van Nieuwe Statenzijl in Groningen tot Cadzand-Bad in Zeeuws-Vlaanderen.
De grenzen verleggen tijdens Grensfietsen
Niko Winkel had het helemaal gepland, een fietstocht van Groningen naar Rome. Een tocht van vijf weken in totaal. De voorbereidingen getroffen, de route uitgestippeld, de materialen op orde. Het moment van aanvang van de tocht: 2022. Je voelt het al aankomen. Het jaar waarin de wereldwijde pandemie ook Nederland en Europa in haar greep kreeg. De grenzen gingen op slot, een trip naar het buitenland werd voor onbepaalde tijd onmogelijk.
Op zo’n moment kun je bij de pakken neer gaan zitten, de handdoek in de ring gooien en wachten op betere tijden. Je kunt ook van een probleem een kans maken en de grenzen verleggen. Winkel koos voor het laatste. Geen route naar Rome, maar een fietsroute langs de Nederlandse grens.
Van Groningen naar de kust
Niet met Rome als einddoel, maar de Zeeuws-Vlaamse kust, gaat de grensfietstocht in Nieuwe Statenzijl van start. Bijna kaarsrecht, als een mes door de boter, naar beneden. Akker- en weidelanden als gezelschap tijdens de rit. Trappend door het oer-Hollandse landschap, op zoek naar de eerste grenspaal. Deze staat niet, zo blijkt, op het land, maar in het water.
De meest noordelijke grenspaal van Nederland bevindt zich enige kilometers van de meest noordelijke landsgrens: midden in de Dollard, een baai in de Waddenzee. Een markering die de meeste fietsers nimmer zullen bereiken – denk slik, slijk en modder – of zelfs maar zullen zien, vanwege het feit dat het – slecht onderhouden – ding te ver uit de kust staat om met het blote oog waar te nemen.
De meest westelijke badplaats van Nederland vormt het eindpunt. Grenspaal nummer 369, is de laatste markering op Nederlandse grond, op de Belgisch-Nederlandse grens.
Winkel steekt graag hier en daar even, waar mogelijk, de grenzen over. Hoe leuk is het om het ene moment op Nederlandse bodem te fietsen en een paar kilometer later in Duitsland de pedalen rond te laten gaan? Of even een terrasje te pikken bij onze Zuiderburen?
Grensfietsen via knooppunten of GPX?
Kies je voor de gemakkelijke of voor de minder gebaande paden? Wie kiest voor de reguliere route, volgt het grootste deel van de grensfietstocht de welbekende fietsknooppunten. Ben je toe aan iets meer avontuur kies dan voor de routes die middels de GPX-bestanden zijn te downloaden. De zogeheten A-routes volgen officiële fietspaden, de B-routes brengen je daadwerkelijk op de grens. Soms wat meer ploeteren en meer navigeren, maar dan heb je ook wat.
Fiets je mee?
Ook eens de grenzen opzoeken of juist verleggen? Van Niko’s avontuur verscheen een boekwerk waarin alle etappes opgenomen zijn. Niet alleen handig om de weg te vinden maar extra leuk door alle achtergrondverhalen die erin staan. Bij vrijwel alle grensposten is een anekdote neergepend. Je leest over verdwenen – en teruggeplaatste – grensstenen, een heuse smokkeltunnel of een bijna verlaten spookstad.
- Boek: Grensfietsen.nl
- Auteur: Niko Winkel
- Aantal pagina’s: 256
- ISBN : 9789082049077
- Verkrijgbaar via de website van Niko of op Bol.com
Niko Trapt door
Wie denkt dat Niko inmiddels genoeg door Nederland heeft gefietst, heeft het mis. Zijn volgende avontuur heeft hij alweer voltooid, luisterend naar de naam Nationale Veerpontjestourfietsroute. Een tocht van 550 kilometer, startend in Leeuwarden en eindigend in Maastricht, verdeeld in 9 etappes waarbij in totaal van 49 veerpontjes gebruik wordt gemaakt.
Dit artikel schreef ik voor/verscheen eerder in ToerActief Magazine