Search
Close this search box.

Fietsroute Markdal (omgeving Breda) | Trappen langs de grens

Fietstnetwerk Fietsroute Markdal WATT eBike Breda

De grens opzoeken op fietsroute Markdal

Fietsroute Markdal brengt je van de gezellige bourgondische stad Breda, via bos en hei naar België en via een heus kasteel terug naar de Nassau-stad. Wie fietst er mee?

Toen wij uit Breda vertrokken

De Fietsroute Markdal leggen we niet af op onze eigen fiets, maar op een hippe WATT eBike. Even wennen – vooral het mandje (met inhoud) aan het stuur, maar na nog geen kilometer zijn we al gewend aan deze moderne fiets. Die kilometer is ook precies de afstand die we nodig hebben om op de route te geraken. In ons geval knooppunt 83 aan de Duivelsburglaan in Breda.

Niet zoals verwacht volgen we hier rivier de Mark, maar slaan na een aantal kilometers af richting Ulvenhout. De authentieke Dorpstraat in de gemeente met haar dorpse karakter, laten we links – of als we het feitelijk juist willen zeggen, rechts – liggen. Niet veel later passeren we de eerste mogelijke stopplaats, De Fazant. We besluiten nog even verder te trappen, we zijn tenslotte nog maar net op weg.

koeien in het gras

Fietsroute Markdal: Fietsallee en wijngaard

In het voorjaar van 2020 zag de Brabantse ‘Fietsallee’ het levenslicht. Een gloednieuw autovrij fietspad, strak asfalt met stralend witte markeringen, dwars door de Ulvenhoutse en Chaamse bossen. Een stuk autovrij trappen op niet minder dan 11 kilometer. Wij leggen slechts een deel van deze allee af, maar kunnen je verzekeren, autovrij fietsen is echt het fijnste dat er is.

Niet veel later passeren we Wijngaard Dassemus. De nabijgelegen kerkklok slaat elf keer, iets te vroeg voor een wijntje.

Dassemus wijngaard Chaam Brabant
Wijngaard Dassemus is 6 hectare groot en er staan ruim 22.000 stokken. De bijbehorende winkel is – in principe – dagelijks geopend.

Vijfig tinten groen brengen ons naar België

Het is half mei, de voorjaarszon staat hoog aan de hemel. Via kleine dorpen, groene akkers en dito bomen trappen we moeiteloos kilometer na kilometer. Om dan ineens, zonder dat we het doorhebben, ineens België in. Achteraf gezien hadden we het natuurlijk wel kunnen weten. De bestrating is anders, de bewegwijzering heeft een andere layout en de rood-wit geblokte Brabantse vlaggen zijn uit oog verdwenen.

In Meerle is het stil. Het café naast de kerk heeft haar deuren gesloten. Ondanks het mooie weer is het ook bij recreatieplas De Mosten rustig. Wij trappen verder naar Meerseldreef.
Nederland Brabant Fietsroute Markdal WATT eBike Fietspad langs de Mark

Fietsroute Markdal: Paters en Maria

“Sinds 1895 is het Mariapark met de Lourdesgrot in België en Nederland een bekend bedevaartsoord. De verschijning van Maria in Lourdes bracht ook in Meersel-Dreef een ongeziene Mariadevotie op gang. De kapucijnen speelden hier graag op in en de ‘Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes te Meersel-Dreef’ werd de spil van de devotie aan de grens.” Bron: VisitHoogstraten

Mariapark Meerseldreef
Het Mariapark is dagelijks open voor bezoek van 07.00 tot 20.00 uur.

Een ouder echtpaar zet de fiets op slot en loopt het Mariapark in. Wij leggen even aan, aan de overkant ‘bij de paters’ zoals uitspanning ‘De Zevenster’ met speeltuin, in de volksmond wordt genoemd. Breda is alweer bijna in zicht.
Speeltuin

Daar is de Mark weer!

Even begonnen we te twijfelen of we de rivier de Mark nog zouden zien, het heet tenslotte niet voor niets Fietsroute Markdal. Maar zodra we Meerseldreef achter ons laten, is daar de leidraad van de route weer. Rustig voortkabbelen, omringd door groen, de Mark.

Trappend langs het water, rijden we ook Nederland terug in, de grenspaal geeft aan dat weer op Nederlandse bodem zijn.

Nederland Brabant Fietsroute Markdal WATT eBike waterGrens Belgie Nederland Fietsroute Markdal WATT eBike

Fietsroute Markdal: Eeuwenoud bos en een kasteel

De Fietsroute Markdal voert ons tenslotte door de ‘achtertuin van Breda’, het eeuwenoude Mastbos, aangelegd door Hendrik III van Nassau. Met zijn ruim 500 jaar is dit een van de oudste naaldbossen van ons land en wat is het hier heerlijk fietsen!

Net voor het einde van de route, als kers op de taart, passeren we Kasteel Bouvigne. Dit landgoed dateert uit de 15e eeuw en bestaat niet alleen uit een sprookjesachtig kasteel maar wordt ook nog eens omgeven door bijzondere tuinen. Niet veel later vangt ons oog het bordje met daarop nummer 83. We zijn terug waar we eerder deze dag van start gingen.

Net om de hoek wachten op de Ginnekse Markt de terrasjes op ons. Een fijne plek om alle indrukken van deze mooie tocht even te laten bezinken.

Kasteel Bouvigne Breda
De tuinen van Bouvigne zijn open voor bezoek op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

Fietsroute Markdal praktisch:

De Fietsroute Markdal is een fijne afwisselende route, ideaal om de stad Breda te combineren met de omliggende dorpen, even België te bezoeken en te genieten van de alom aanwezige natuur.

  • Totale lengte: 44 kilometer.
  • Onderweg zijn verschillende horecagelegenheden om je trek te stillen
  • Deze route ook rijden? Check Fietsnetwerk.nl voor de gehele knooppuntenroute. Het handige van deze website/app is het feit dat je de tocht kunt starten waar jij wil. Je GPS brengt je snel naar het dichtstbijzijnde knooppunt om je route te starten.
  • Een telefoonhouder voor aan je fiets is echt wel een must. Zo zie je welke knooppunten je in de gaten moet houden en vertelt de stem van de app, waar af te slaan.
De Fazant Ulvenhout Brabant Nederland horeca
‘De Fazant’ in Ulvenhout ligt direct langs de fietsknooppuntenroute. Ideaal.


Over WATT Fietsen

De fietsroute Markdal legden we af op een WATT fiets, een hippe elektrische fiets uit onze hometown Breda. Bedenker en oprichter Frans startte eind 2017 met compagnon Martk WATT Fietsen. En die zijn echt niet alleen in Breda populair. De ‘vintage look and feel’ kent liefhebbers in heel Nederland. Naast betaalbaar zijn de WATT fietsen namelijk ook makkelijk te onderhouden. De meeste onderdelen haal je simpelweg bij de HEMA.

Nederland Brabant Fietsroute Markdal WATT eBike
WATT fiets – model BOSTON

Wij reden onze tocht op model BOSTON. een robuuste stadfiets met motortje waarmee je gemakkelijk tussen de 40 en 70 kilometer aflegt. Er zitten geen versnellingen op dit model, maar eerlijk gezegd hebben we die ook niet gemist. Ook als je de ondersteuning niet aan hebt staan, trapt deze leukerd als een veertje.

Meer Brabant


Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *