Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fietsen in Brabant | Dit zijn de mooiste routes

Fietsen in Brabant Fietsroute Markdal WATT eBike

Wie gaat er mee fietsen in Brabant?

Fietsen in Brabant is wat OmniTraveler altijd een goed idee. Ga je mee?

Zorg voor goed opgepompte banden, want van fietsen in Brabant krijg je nooit genoeg. In deze provincie toer je het ene moment over groene lanen en door statige bossen, het andere moment bevind je je in een bruisende stad. De alom aanwezige knooppunten rijgen eenvoudig al het moois voor je aan elkaar.

Fietsen in Brabant Van Gogh route

De Maashorst, misschien wel het mooiste natuurgebied van Brabant

Wie enig avontuur niet schuwt, gaat op avontuur ten Oosten van ’s Hertogenbosch. Net voorbij deze bourgondische stad ligt het grootste aaneengesloten natuurgebied van de provincie. Via de TOP Natuurroute ontdek je 45 kilometer lang, van knooppunt naar knooppunt, de schoonheid en de geschiedenis van dit eeuwenoude landschap.

Fietsen in Brabant: Pas op voor grote grazers

Wees gerust, ze zullen je niets doen. Groot en imposant zijn ze wel, dus soms is het even schrikken als je nietsvermoedend door de Maashorst rijdt. De wisent of Europese bizon is een van de bijzondere inwoners in het landschap. Niet minder indrukwekkend is de tauros, je komt deze uit de kluiten gewassen stier in grote kuddes tegen tijdens je fietstocht. Hou je ogen ook open voor de Exmoorpony, een afstammeling van het Europese wilde paard.

Geschiedenis komt tot leven

Naast indrukwekkende natuur fiets je in de Maashorst ook langs het zogeheten vorstengraf van Oss dat teruggaat naar de Bronstijd. Bronzen enkel- en armbanden, spelden, vlechtringen en toiletspulletjes. Zomaar wat vondsten die archeologen op de Slabroekse Heide vonden.

Daar moet op gedronken worden

Met flink wat kilometers in de kuiten, is het goed de inwendige mens te trakteren. Stap zeker even af bij bierbrouwerij Oijen in het gelijknamige plaatsje Oijen. Een koel glas bier of een lekkere maaltijd wachten op je.

Wil je in de buurt van het 3.500 hectare tellende natuurgebied overnachten, reserveer dan een plekje op Camping Hartje Groen & De Boshut.

Overloon Brabant fietsroute

Het leven is goed in de Brabantse Wal

Ontdek al fietsend al het goede dat het westen van Brabant te bieden heeft.

Zeg eens AAA

Met een lege maag het westen van Brabant verlaten, is onmogelijk. De gouden combinatie, allen beginnend met de eerste letter van het alfabet, is simpelweg niet te versmaden. Waar we het over hebben? Ansjovis, asperges en aardbeien. In restaurants in plaatsen als Wouw, Hoogerheide en Bergen op Zoom staat deze heilige drie-eenheid zeker op het menu.

Proost

Een lekker diner is pas compleet als de wijn aansluit bij de gerechten. De wijnen van Domaine de Brabantse Wal staan dan ook bij diverse etablissementen in de regio van de Brabantse Wal op de drankkaart. Echtpaar Willeke en Paul Bosse wonnen sinds de productie van de eerste wijnen uit eigen gaard, in 2009, al verschillende prestigieuze prijzen. ‘Klein wonder’ of ‘Groot geluk,’ welke droge witte wijn wordt jouw favoriet?

Onneembare vesting

Bergen op Zoom mocht in vroeger tijden wellicht een onneembare vesting zijn, vandaag de dag slenter je door pittoreske steegjes, strijk je neer op gezellige terrassen en krijg je een inkijkje in het leven van de voormalige heren van de stad in het stadspaleis, Markiezenhof. Zet de fiets even op slot en wandel langs het oude stadhuis, de Gevangenpoort en de Sint Gertrudiskerk.

Bergen op Zoom

Fietsen in Brabant is ook lopen door het water

Waden door het water, zonder natte voeten te krijgen. Het kan. Bij een oversteek over de zogeheten Mozesbrug bij Fort de Roovere blijven je voeten gegarandeerd droog. Voor een magnifiek uitzicht op deze bijzondere brug, beklim je de nabijgelegen Pompejus toren.

Combineer je bezoek aan Fort de Roovere met de Zuiderwaterlinie route en fiets langs 11 Brabantse vestingsteden.

Plan je eigen route door West-Brabant via de knooppunten, op routesinbrabant.nl.

Fort de Roovere

Fietsen in Brabant: In het spoor van Van Gogh

De Van Gogh fietsroute in Brabant staat garant voor niet minder dan 435 km fietsplezier. Tijdens deze rit, treed je niet alleen in de voetsporen van de meester-schilder, het is ook een heerlijke manier om de prachtige provincie te ontdekken. Wist je dat op veel plekken het Brabantse landschap er nog altijd hetzelfde uit ziet zoals Van Gogh dat op doek heeft vastgelegd.

 ’s-Hertogenbosch, Cultuurstad van het Zuiden

’s-Hertogenbosch is het afstappen meer dan waard. In de Brabantse hoofdstad is ontzettend veel te doen en te beleven. Cultuursnuivers slaan het Jheronimus Bosch Art Center vanzelfsprekend niet over. Shopaholics komen in de vele winkelstraat aan hun trekken. De imposante Sint-Jan kathedraal brengt iedereen in verroering. Maak zeker een rondvaart op de Binnendieze of strijk neer bij een van de vele leuke kroegjes of smaakvolle restaurantjes.

 ’s-Hertogenbosch Brabant

Van Kade tot Keuken

Maak vanuit Den Bosch, zoals ’s Hertogenbosch ook wel liefkozend wordt genoemd, een uitstapje naar Veghel. CHV Noordkade, is namelijk dé food en cultuurhotspot in de regio. Tip: Hier start foodroute ‘Van Kade naar Keuken’, deze fietsroute (40 km.) voert je niet alleen langs akkers maar ook naar gastronomische plekken.

Fietsen in Brabant: Van Gogh’s sterrennacht komt tot leven

Vincent van Gogh maakte in Nuenen zijn eerste meesterwerk, de Aardappeleters. Kunstenaar Daan van Roosgaarde liet zich door een ander werk inspireren voor een wel heel bijzonder fietspad in Eindhoven, net buiten Nuenen.

Het pad, bezaaid met duizenden steentjes, die zodra de zon ondergaat, gaan fonkelen, zijn een interpretatie van Van Goghs Sterrennacht.

De Van Gogh fietsroute is verkrijgbaar in een box van vijf fietskaarten. Voor meer beleving, installeer je de app ‘Routes in Brabant’. Op je mobiele telefoon zie je brieffragmenten en schilderijen van Van Gogh en historische foto’s van de locaties op de route.

Van Gogh fietspad Nuenen

Fietsen in Brabant doe je in het Land van Cuijk

Ga je mee naar het noordoosten van Brabant? Daar ligt begrensd door de Maas, het Land van Cuijk. In dit stukje Brabant tref je sporen van onze vaderlandse geschiedenis die eeuwen teruggaat. Historie van Romeinen, de middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog. Het is eveneens een plek met uniek religieus erfgoed, met prachtige kerken en kloosters. Fietsen door het land van Cuijk, is fietsen over routes vol afwisseling.

Dwars door een museum

Dwars door een museum fietsen? Het kan! Sinds 2019 werp je, tijdens openingsuren, vanaf een fietsbrug gratis een blik op de tentoonstelling van Oorlogsmuseum Overloon. Nergens ter wereld heb je de mogelijkheid dit te doen, dus haal je fietssleutel uit je jaszak en stap op de pedalen. Rij niet alleen over deze bijzondere brug, maar trap nog meer kilometers op de Liberation Route.

Fietsen in Brabant Overloon

UNESCO mens en biosfeer

Het eeuwenoude Maasheggenlandschap is een uniek gebied. Nergens anders in West-Europa tref je een dergelijk omvangrijk aaneengesloten heggengebied. Sinds 2018 staat het gebied dan ook op lijst van UNESCO mens en biosfeer. Fiets eens de Via Valentiniana een keizerlijke fietsroute.

Fietsen in Brabant: Speciaal voor alle fietsers, de Fietsallee

Wat is er leuker dan fietsen? Fietsen zonder hinder van autoverkeer. Tussen Breda en Chaam ‘vlieg’ je 11 kilometer lang, door de bossen, over het asfalt. Niet alleen is het pad zo strak als een vers gestreken laken, het is ook heerlijk breed.

Terwijl je de Royaaldreef, Slingerdreef, Kleine Slingerdreef, Huisdreef, Putvenweg afrijdt, heb je direct een traject van de Van Gogh fietsroute afgelegd.

Fietsen in Brabant FietsAllee

Fietsen in Brabant: Goed voorbereid op pad

Met de Brabantse fietskaarten zijn de mogelijkheden is fietsen in Brabant een eitje! Stippel je route uit via de knooppunten en geniet van je fietstocht over de mooiste paden en wegen van Brabant. Bestel je fietskaarten eenvoudig en snel online via routesinbrabant.nl.

Meer Brabant

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *