Zoek
Sluit dit zoekvak.

Brugse Ommeland | Wandelen & fietsen langs Erfgoedparels

In het Brugse Ommeland valt altijd iets te beleven

Het Brugse Ommeland wordt – in tegenstelling tot de populaire stad Brugge – door Nederlanders maar weinig bezocht. Zonde! Op steenworp afstand van het drukke centrum, kun je je wanen in groene natuur en prachtige kastelen en interessante abdijen bezoeken. Wij gingen je voor en tippen graag deze 3-daaagse trip.

kasteel Belgie

Brugse Ommeland dag 1: Kastelen- en Abdijenjaar 2024

➡️ Meer informatie over het Kastelen- en Abdijenjaar lees je hier na, inclusief alle data waarop tuinen en kastelen (soms speciaal voor dit bijzondere jaar) opengesteld zijn.

De rijkdom van Brugge houdt niet op bij de stad. In het Brugse Ommeland investeerden door de eeuwen heen edellieden in vastgoed. Niet zomaar wat simpele huisjes. Ben je mal. Men moest immers wel van buitenaf de rijkdom ervaren, dus hoe rijker de man, hoe groter het huis.

Wat heb je tenslotte aan rijkdom als je er niet mee kunt pronken? Zodra de strenge winters in de stad voorbij waren, trok de gegoede burgerij naar de vele kastelen. We doen hetzelfde en laten de stad achter ons om talrijke stadspaleizen, residenties, kastelen en tuinen te ontdekken.

Programma dag 1:

  • Kasteel(domein) Rooigem
  • Pluktuin Innengaard
  • Maïsterplan
  • Kasteel Oostkerke
  • Dinertip: Bistro Dampierre, Maalse Steenweg 504, 8310, Brugge

wandelen kasteeldomeinen Brugse Ommeland Vlaanderen Belgie

Kasteel(domein) Rooigem & Pluktuin Innengaard

Achter de deuren van kasteel Rooigem gaan een park, moestuin, kasteel, hoeve, stallen, een tuinpaviljoen en tuinbeelden schuil. De huidige bewoners leven er met en naast elkaar. De een heeft er een atelier of maakt beeldende kunst, de ander kookt er de sterren van de hemel. De geschiedenis gaat terug naar de 16e eeuw. De huidige staat van het domein stamt uit ongeveer 1720 toen de toenmalige bisschop van Brugge er zijn intrek nam en de boel verder verfraaide.

Je eigen boeket samenstellen? Dat kan! Op het terrein van Kasteel Rooigem vind je Pluktuin Innengaard. Op de plek die eens dienstdeed als buitenverblijf voor de bisschoppen van Brugge, groeien nu talloze bloemen in evenveel kleuren. Sinds 2018 is dit stuk voor publiek geopend, heeft een team van vrijwilligers het stuk verwaarloosd land omgetoverd tot een groene oase en nodigt men (op basis van lidmaatschap) geïnteresseerden uit, de verbinding met de natuur aan te gaan en zelf bloemen te plukken. Zodat deze thuis nog mooier schitteren in de vaas.

📍 Kasteeldomein Rooigem en pluktuin Innengaard, Rooigem 1, 8310 Sint-Kruis. Eveneens op het domein gevestigd B&B Kasteelhoeve Royeghem en Poortershuys-workshops-cooking

Belgie Vlaanderen Kasteel(domein) Rooigem & Pluktuin Innengaard Brugse Ommeland keukenBelgie Vlaanderen Kasteel(domein) Rooigem & Pluktuin Innengaard Brugse Ommeland facadeBelgie Vlaanderen Kasteel(domein) Rooigem & Pluktuin Innengaard Brugse Ommeland

Maïsterplan

Ons bezoek aan het maïsterplan kwam te vroeg. Het meer dan natte voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de mais nog niet aangeplant kan worden, laat staan dat er al een doolhof, want dat wordt het ieder jaar, te zien is. Het ene jaar in de vorm van bijvoorbeeld Brugs kant, dit jaar speciaal voor Kastelen- en Abdijenjaar in het Brugse Ommeland, zal er een kasteel verrijzen.

Bang om de uitgang niet te kunnen vinden? Geen nood, je hoeft het doolhof niet in. Op het terrein overnacht je in een luxe glampingtent of je huur een raftpack en ontdek de wonderschone natuur in de omgeving of smul van de verse lokale producten van bio-boer Pieter. Kortom, altijd een goede reden om hier even aan te leggen.

📍 Maïsterplan, Zuiddijk 14, 8340, Damme

Kasteel Oostkerke

Het kasteel van baron Joseph van der Elst te Oostkerke is niet altijd geopend voor publiek (check voor je bezoek daarom goed wanneer de toegang geopend is), maar wij mogen even rondneuzen op zijn indrukwekkende domein. Voor de aanleg van de tuin rond het kasteel werd beroep gedaan op de internationaal bekende Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys en de bekende Brugse tuinarchitect André Van Wassenhove. Perfect gesnoeide hagen, weelderige bloemen en waterpartijen wisselen elkaar af. Jammer en begrijpelijk tegelijkertijd dat niet meer mensen hier op frequente basis van kunnen genieten.

Wist je dat? In 1974 Oostkerke verkozen werd tot het mooiste dorp van West-Vlaanderen.

📍 Kasteel Oostkerke, Spegelsweg 2, 8340, Damme

Belgie Vlaanderen KASTEEL OOSTKERKE Brugse ommeland facadeKASTEEL OOSTKERKE Pieta

Overnachten in een kasteel in het Brugse Ommeland

Als het in het Brugse Ommeland Kastelen- en Abdijenjaar waar ga je dan slapen? Precies in een kasteel. De oneindig lange oprijlaan wekt meer en meer de nieuwsgierigheid. Waar komen we terecht?

Het huidige kasteel werd tot 1946 door een adellijke familie bewoond. Na hun vertrek benutte een beweging voor Europees burgerschap het kasteel. Toen deze in 2014 elders een kantoor betrokken, kwam het kasteel leeg te staan en raakte enigszins in verval. Gelukkig werd al snel de restauratie ingezet en sinds 2020 ontvangt het kasteel weer gasten.

Tijdens ons verblijf (apr. 2024) is het kasteel net in handen van een nieuwe eigenaar. De verschillende vertrekken op de bovenste verdiepingen zijn ingericht als vakantieappartementen, compleet met keuken en eethoek. De kelderverdieping is ingedeeld als restaurant, waar ’s morgens het ontbijt uitgeserveerd wordt en overdag dienst doet als pleisterplaats voor wandelaars en fietsers op het domein.

Hier overnachten is absoluut een unieke – en stille – ervaring.

📍Kasteel Ryckevelde, Holleweg 2, 8310, Brugge

Kasteel Ryckevelde facade België Vlaanderen Brugse OmmelandKasteel Ryckevelde kapel België Vlaanderen

Brugse Ommeland dag 2: Op de fiets door het Brugse Ommeland

Vanzelfsprekend houden we ook vandaag het thema kastelen en abdijen aan, dit keer pakken we de fietsen en trappen goedgemutst door de kasteelbossen van landhuis naar abdij en van jongensschool naar sterrenwacht.

Programma dag 2:

  • Kasteel van Loppem. Bestel hier alvast je ticket
  • Kasteel Tillegem en de Priorij
  • Abdij Zevenkerken (tevens lunchtip)
  • Kasteelhoeve de Forreist
  • Kasteel Tudor
  • Kasteel Beisbroek + volksterrenwacht Cozmix
  • Dinertip: Restaurant ’t Oosthof, Oostmoerstraat 1, 8490, Snellegem

huurfiets fiets fietsen

Kasteel van Loppem

Het kasteel van Loppem, zo beweren bronnen, is een parel van neogotische totaalkunst. Daarmee doelt men niet enkel op de schoonheid van het kasteel van buitenaf, maar ook op het interieur. Rijk aan meubilair, prachtige glas-in-loodramen, een indrukwekkende kapel, bijzondere tegels die overal terugkomen en een indrukwekkende verzameling van objecten meegenomen door een van de telgen van Van Caloen (de adellijke familie die tot 1952 op het kasteel woonde). De zogeheten blauwe en rode salon zijn misschien wel het hoogtepunt van het bezoek aan dit kasteel.

📍 Kasteel van Loppem, Steenbrugsestraat 26, 8210 Zedelgem. Toegangstickets boek je eenvoudig hier online. Voor het nabijgelegen doolhof dien je een apart ticket aan te schaffen.

Kasteel van LoppemKasteel van Loppem interieur

Kasteel Tillegem en de Priorij

Oei, wat zouden we bij kasteel Tillegem graag eens binnenkijken. Iets dat, helaas, niet mogelijk is, maar wat een indrukwekkend gebouw is dit. Het lijkt iets dat regelrecht uit een spannende film lijkt te komen. Niet gek dat passenten in het Tillegembos, een gemengd bos met naald- en loofbomen, even halthouden om een foto te maken.

In tegenstelling tot veel kastelen in het Brugse Ommeland is Kasteel Tillegem is een echt middeleeuws kasteel, geen landhuis opgetrokken door de rijke heren uit Brugge. Extra indrukwekkend dus.

📍Kasteel van Tillegem, Tillegemstraat 81, 8200 Brugge. Het kasteel is niet toegankelijk maar je komt er wel alles over te weten over met de erfgoedapp van Faro.

Kasteel Tillegem en de Priorij Vlaanderen Belgie

Abdij Zevenkerken

Deze Sint-Andriesabdij heeft een link met de benedictijnen van Maredsous. Een volgeling van deze orde stichtte een abdij op deze plek. Thans doet het hele complex dienst als onderwijsinstelling. De jongens verblijven in het internaat bij de school zelf, de meisjes verblijven in de priorij van Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië in Loppem. Yep, nog altijd strikt gescheiden van elkaar. 

Op het terrein van Zevenkerken gaat de fiets op slot. Tijd voor de inwendige mens. Bij bistro Zevenkerken, waar we voor een heel vriendelijke prijs een heerlijke lunch nuttigen in het zelfbedieningsrestaurant.

📍Sint-Andriesabdij, Zevenkerken 4, 8200 Sint-Andries Brugge

Abdij Zevenkerken Brugse Ommeland Vlaanderen Belgie

Kasteelhoeve de Forreist

De Onroerenderfgoedprijs 2023 viel ten deel aan kasteelhoeve Forreist in Sint-Andries bij Brugge. Waarom? De eigenaren hebben het domein zorgvuldig gerestaureerd en omgetoverd tot een cohousingproject. Wat er te zien is? Het omwalde kasteel Forreist, een bijhorende hoeve, schuur, stallingen en orangerie. Een ommuurde moestuin en fruitgaard, een pluktuin vol kleurige dahlia’s, kippen, schapen en varkens.

Het kasteel werd gebouwd rond 1808 in opdracht van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon Bonaparte gebouwd, Wanneer deze de slag bij Waterloo verliest (1815) en de opdrachtgever overlijdt (1817) komt kasteel – dat deels nog in aanbouw was – in verval. In de eeuwen en deccenia die volgen, volgen de adelijke families elkaar op. In 2012 overlijdt de laatste telg van adellijke familie van Caloen.

📍Kasteel Foreest, Doornstraat 215, 8200 Brugge

Kasteelhoeve de Forreist

Kasteel Tudor

Waarom Kasteel Tudor (1904), kasteel Tudor heet? Omdat het in de Engelse Tudor-stijl is opgetrokken. Ook al ligt het wat verscholen, wanneer je de Kastelenfietsroute of de Drie Kastelenwandelroute volgt, kom je hier sowieso langs.

📍 Kasteel Tudor, Zeeweg 147, 8200 Brugge. Op het moment van ons bezoek is het kasteel niet toegankelijk. Eerder was er horeca te vinden, wellicht wordt dit opnieuw uitgebaat.

Kasteel Tudor Vlaanderen Belgie Brugse Ommeland

Kasteel Beisbroek + volksterrenwacht Cozmix

Het 19e-eeuwse kasteel Beisbroek doet misschien van alle kastelen die we vandaag zagen, het minst als kasteel aan. Een fraai landhuis zeker, maar wat deze plek uniek maakt is het planetarium en de sterrenwacht die in het pand gevestigd zijn. Met een telescoop kijken we naar de zon en in de filmzaal naar de sterrenhemel. Heel indrukwekkend!

📍 Kasteel Beisbroek, Zeeweg 96, 8200 Brugge. Cozmix is beperkt open, check vooraf de juiste dagen/tijden.

Kasteel Beisbroek + volksterrenwacht Cozmix

Brugse Ommeland dag 3: Wandelen langs meersen & bezoek aan het witte dorp

De dagen in het Brugse Ommeland vliegen voorbij, maar voordat we huiswaarts keren, trekken we eerst nog even onze wandelschoenen aan en ontdekken vervolgens dat niet alleen Nederland een wit dorp (Thorn) heeft, maar Vlaanderen eveneens.

Programma dag 3:

Wandelen in het Brugse Ommeland

Wandelen langs de Assebroekse Meersen

De tijd vliegt voorbij in het Brugse Ommeland. Vandaag is het tijd voor een (ochtend)wandeling vanuit ons overnachtingsadres Kasteel Ryckevelde. Op steenworp afstand van ons onderkomen passeren we Ryckevelde 1451. Tijdens ons verblijf in het Brugse Ommeland was het domein gesloten, omdat het – net als ‘ons’ kasteel – kort voor onze aankomst van eigenaar is gewisseld.

Zodra we de bossen uitgelopen zijn, maakt de hoge bomen plaats voor akkers en meersen. Iets dat zoveel betekent als moeras of drassig land. Nou en dat is het. De afgelopen dagen is er behoorlijk wat regen gevallen, laarzen of goede wandelschoenen zijn zeker geen overbodig luxe. De Assebroekse Meersen vormen een 420 hectare groot beschermd gebied. Erg leuk om ook met deze kant van het deze omgeving kennis te maken.

Assebroekse Meersen Assebroekse Meersen

Het witte dorp van het Brugse Ommeland; Lissewegge

Ons laatste bezoek in het Brugse Ommeland is aan Abdijschuur Ter Doest en het naastgelegen restaurant Hof ter Doest, waar we na de wandeling van deze ochtend, de lunch meer dan goed laten smaken. Bevlogen gids Rudy Meyns neemt ons in regenachtig Lissewegge mee op pad in het kleine dorp. Daarover verklappen we nog niet te veel, want daarover verschijnt nog een apart artikel op OmniTraveler.

Dat je deze plek, op steenworp afstand van Brugge, zeker niet over moet slaan, staat sowieso vast.

Het witte dorp Lissewegge VVV Lissewegge Lissewegge Brugse Ommeland Vlaanderen België kerk kerkhof

Meer België

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *