Zoek
Sluit dit zoekvak.

Flaó d’Eivissa, zo heerlijk smaakt Ibiza

Flaó d’Eivissa

Flaó d’Eivissa was misschien wel de aangenaamste verrassing op het Spaanse eiland Ibiza. Een niet versmaden taart waar je je vingers bij aflikt.
Ibiza

Ibiza smaakt naar meer

Toen ik terloops her en der mededeelde dat ik tijdens mijn Star Clippers zeilcruise een dag op Ibiza aan zou leggen, vlogen de tips me om de oren. Alle hotspots die ik moest ontdekken, zou ik terugvinden in het leuke reisgidsje Come in we’re open. Whatsapp berichten met tips voor de Ushuaia waar David Guetta een supervette show neerzet. Anderen raadden me aan een auto te huren om het eiland te verkennen of mijn tijd decadent door te brengen in een van de vele over-the-top strandtenten. Oh ja, de hippiemarkt werd ook nog als suggestie doorgegeven net als een bezoek aan het Hard Rock Café. Goede tips, maar een geheim moest ik op Ibiza zelf achter komen, de Flaó d’Eivissa.

Panaderia Vadell

Ibiza Panaderia Vadell Flaó d’Eivissa
De Cruise Director geeft me bij het verlaten van ‘mijn’ StarFlyer schip een plattegrond van Ibiza. Op een vroege maandagochtend verken ik Dalt Vila. Naast een wandelroute bevat de kaart tevens info over Eivissa zoals de locals hun eiland noemen. “Mis vooral de heerlijke taart gemaakt van geiten-en schapenkaas en mint niet (flaó) en de orlettes (kleine oorvormige koeken). Je begrijpt, mijn nieuwsgierigheid is gewekt.

Ik blaas het stof van mijn Spaans af en vraag her en der waar ik deze bijzondere cheesecake vinden kan. Een dame die een souvenirwinkel runt, wijst me de weg naar Panaderia Vadell. Mijn bestemming is bereikt, wanneer over de drempel van een ouderwetse bakkerswinkel stap. “Flaó por favour,” vraag ik met enige twijfel in mijn stem. De vrouw achter de toonbank toont me een knoepert van een taart. Ze ziet me verschrikken en pakt een mes om er een puntje af te snijden. “Wil je ook onze andere specialiteiten proeven?” vraagt ze. Mijn antwoord nauwelijks afwachtend, vult ze het plastic tasje aan met een Orlette en een Madalena Ibicena. De schade bedraagt € 3,45. Lunchen hoeft deze middag niet….

De Orelette smaakt naar een soort oliebol en de madelena is een amandelkoek. Save the best for last, want wauw de flaó is – wat mij betreft – het lekkerste van de drie. Vooral de munt maakt het af.

Zelf Flaó d’Eivissa maken

Vastbesloten deze taart thuis een keer te maken, zocht ik alvast het recept op:

De bodem voor je homemade Flaó d’Eivissa

250 gr. tarwebloem
25 gr. suiker
Schil van een halve citroen
Snufje zout
1 tl. anijszaad
30 gr. koude boter
2 el. olijfolie
1 ei losgeklopt
2 eetlepels anijslikeur

Vulling

4 eieren
250 gr. suiker
350 gr. ricotta
150 gr. mascarpone
Kaneel
2 el. gehakte munt
Poedersuiker

Verder: het je dit nog nodig voor het maken van Flaó d’Eivissa

Springvorm, taartblik 26 cm.
Huishoudfolie
Deegroller

Aan de slag

Verwarm de oven voor tot 180 graden
Meng bloem, suiker, zout en anijszaad. Meng boter erdoor en voeg overige ingrediënten toe.
Kneden tot een samenhangend deeg.
Wikkel de deegbal in de folie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Rol daarna het deeg uit tot een dunne lap en bekleed de ingevette taartvorm.

Klop de eieren met de suiker schuimig.
Roer in een andere kom ricotta en mascarpone en een snufje kaneel er doorheen.
Schep de massa door het eimengsel en voeg de gehakte munt toe.
Giet alles op de deegbodem en garneer met overgebleven muntblaadjes. Bak de taart circa 45 min.
Zet de taart minimaal een uur in de koelkast alvorens te serveren.
Bestrooi (eventueel) met poedersuiker.

Kende jij deze lekkernij al? Heb ik misschien nog andere specialiteiten gemist?

UPDATE:
Onlangs dook ik met onze kleine meid de keuken in en maakte de Flaó d’Eivissa. Gevaarlijk lekker!

Meer Ibiza

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *