Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Dubai FAQ | 10 meest gestelde vragen beantwoord

Abra Dubai Creek

Dubai FAQ: Alles wat je wil weten over Dubai

Deze Dubai FAQ beantwoorden alle vragen die je altijd al over deze bestemming had. Vragen over roken of het dragen van een bikini tot het gebruik van Uber en waar je het beste goud kunt kopen, je leest het allemaal.

Inside Burj Al Arab Tour

Is Dubai een land?

Uhhh, nee! Nee, Dubai is geen land, maar een van de zeven emiraten, die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. Het emiraat is gelegen naast Abu Dhabi, de hoofdstad van VAE, en Sharjah.

Dubai FAQ: Kun je Uber gebruiken in Dubai?

Ja. Ja je kunt een Uber gebruiken in Dubai als je de app op je telefoon hebt geïnstalleerd. Hou er wel rekening mee dat – in tegenstelling tot veel andere bestemmingen waar deze service aangeboden wordt – een Uber hier net wat duurder is dan een reguliere taxi. Wil je een andere aanbieder gebruiken? Download dan Careem. De vergelijkbare service Lyft is in Dubai niet beschikbaar.

➡️ Tip: Het openbaar vervoer werkt uitstekend. Stap in de onbemande metro, die kriskras door Dubai trekt. Taxi’s zijn wijdverbreid te vinden en goedkoop en betrouwbaar. Verder zijn er watertaxi’s beschikbaar en rijdt er een tram. Schaf een zogeheten nol card aan om met een kaart je weg door de stad te banen.

Waar kan ik van de lokale keuken proeven?

Hoewel de lokale keuken echt niet op elke hoek van de straat te vinden is, zijn er genoeg plekken om te eten als de Emirati. Je hebt de meeste kans op authentieke ervaringen in de wijk Al Fahidi nabij het Dubai Museum.

  • Arabian Tea House: hier proef je niet zoals je zou verwachten alleen thee, maar ook goede Arabische koffie. Fijne visgerechten en lam machboos, Emirati stoofgerechten, kebab en laqaimat – een soort zoete donut-balletjes die doorgaans als dessert geserveerd worden.
  • Logma: Voor traditionele smaken met in een modern jasje ga je naar Logma in de Dubai Mall. Bestel zeker chebab (een soort pannenkoekjes) met cream cheese en dadelsiroop. Regag, een soort dun knapperig brood met eieren en kaas zijn eveneens een aanrader.

Foodtour Dubai Frying Pan Adventures fallafel

Shoppen: Wat zijn de beste plekken?

Dubai is geen bestemming waar je ‘even’ van de ene naar de andere wijk loopt. Je hebt echt wel openbaar vervoer of taxi nodig om je van de ene plek naar de andere te bewegen. Hoe graag wij Westerlingen iets te voet doen, dat is hier doorgaans echt geen optie. De belangrijkste plekken om te shoppen zijn kort gezegd de verschillende malls.

  • Dubai Mall: is niet alleen de grootste mall in Dubai, maar zelfs in de hele wereld. Hier zijn talloze bekende (high-end) merken gevestigd, alsmede eindeloos veel restaurants en attracties zoals bijvoorbeeld het Dubai Aquarium & Underwater Zoo.
  • Mall of the Emirates: gelegen nabij de Dubai Marina. Hier vind je niet alleen winkels en restaurants maar ook een indoor skihal, Ski Dubai.
  • The Outlet Village & Dubai Outlet Mall zijn er voor alle koopjesjagers. Let op: deze malls liggen een stuk verder uit de stad (ongeveer 20 minuten rijden).

Vakantiegevoel thuis schaaltjes Dubai

Dubai FAQ: Mag je roken in Dubai?

Roken is verboden in openbare plekken zoals de malls, supermarkten, bioscopen, overheidsgebouwen of in de directe omgeving daarvan. Mag je dan helemaal niet roken in Dubai? Jawel op speciaal aangewezen plekken is dat toegestaan. Daarnaast hebben sommige restaurants een rookzone.

Wanneer is het weekend?

Goede vraag! Heel lang was gold voor de Verenigde Arabische Emiraten dat het weekend op vrijdag en zaterdag was. Sinds 3 januari 2023 valt het weekend officieel op zaterdag en zondag.

Bedoeidenkamp Dubai koffie zetten

Dubai FAQ: Kan ik een bikini aan op het strand?

(Westerse) zwemkleding is geaccepteerd in Dubai, maar dan ook alleen op het strand of bij het zwembad. Kleed jezelf aan wanneer je van je hotel naar het strand loopt of even iets aan de bar gaat bestellen. In zwemkleding een mall binnenstappen is een regelrechte no-go.

➡️Dubai is wat kledingkeuze zeer tolerant en er is dan ook geen officieel kledingadvies voor bezoekers. Wil je de locals te vriend houden, zorg dan in ieder geval voor bedekte schouders en het liefst ook bedekte knieën.

Goud: Wat zijn de beste plekken?

Goud moet je absoluut in de Gold Souk (in Deira, in het noorden van de stad) kopen. Gold & Diamond Park (in de Mall of the Emirates) is ook een goede optie. Daarnaast is Cara de onbetwiste favoriet van de locals.

Gold Souk Dubai VAE

Dubai FAQ: Mag ik alcohol drinken?

Ben je geen moslim en ben je ouder dan 21 jaar? Dan mag je in Dubai alcohol drinken en kopen. De meeste restaurants en hotels hebben een drankvergunning en mogen dus alcohol serveren.

Is het mogelijk een auto te huren?

Ja voor Nederlanders – en Belgen – is het mogelijk een auto te huren in Dubai en/of de Verenigde Arabische Emiraten. Vergeet echter niet een internationaal rijbewijs aan te vragen en mee te brengen.

Bonusvraag: Hoe is het weer?

Als we iets belangrijk vinden als we op reis gaan, is het wel het weer. De beste reistijd is van eind oktober tot ongeveer begin april, waarbij de temperatuur schommelt tussen de 25 – 30 graden Celcius. Overdag een zomerjurkje, korte broek of T-shirt. In de avond kan het afkoelen en kan een lang(ere) broek en een vestje fijn zijn.

Van pakweg mei t/m september gaat het kwik omhoog en zijn temperaturen onder de 30 graden Celcius een zeldzaamheid. Het is dan het zogeheten SSS seizoen: Steamy Sunglasses Season.

Al Shindagha theehuis terras

Meer Dubai

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

    1. Hi Jill, officieel mag je op balkons in Dubai niet roken (of vapen), wellicht is er voor hotels een uitzondering….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *