Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Culinair Curaçao | Verwen je smaakpapillen in de Caribbean

Curaçao lokale markt

Culinair Curaçao, had je die twee woorden bij elkaar verwacht?

Culinair Curaçao dus, want uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat er meer dan genoeg lekkers te krijgen is op het eiland. Een aantal fijne tips op een rijtje.

Culinair Curaçao: Een bezoek aan Plasa Bieu

Zus, heeft misschien wel de meeste indruk op me gemaakt, tijdens mijn verblijf op Curaçao. Jaar in, jaar uit, al 50 jaar aan een stuk, kookt ze tijdens de openingsdagen van de oude markt in Curaçao de heerlijkste gerechten met haar team. Haar specialiteit? Red snepper.
De Plasa Bieu stamt uit de tijd dat het overdekte gebouw nog daadwerkelijk een marktfuntie had. De marktkooplui begonnen vroeg en lustten rond lunchtijd wel een lekker maaltje. Op kleine houtskool stoofjes maaktten ze de heerlijkste gerechten. De bezoekers van de markt roken de heerlijke geuren, terwijl ze boodschappen deden. De interesse in de koopwaar verdween, zodra het water in de mond liep. Zij wilden ook graag een bordje eten. Langzamerhand verloor het gebouw haar marktfunctie – men trok een nieuwe markt ernaast op – en kun je tegenwoordig op de Plasa Bieu genieten van een Okra soep en funchi (bijvoorbeeld).

Curaçao Plasa Bieu Curaçao Plasa Bieu

Sla de andere markten en kramen zeker niet over

Naast de Plasa Bieu – de oude markt – ligt de nieuwe markt. Vers fruit en vers vlees ligt hier uitgestald naast fornituren, toiletartiklen en souvenirs. Ik keur van dingen waarvan ik de smaak niet eerder proefde, sterker nog waarvan de naam me niet eens eerder in de oren klonk. At jij al wel eens een mispel, om maar iets te noemen?

Een eindje verderop ligt de drijvende markt. Marktkooplui uit Venezuela varen zo’n 8 tot 10 uur om in de haven van Willemstad de eilandbewoners van vers fruit en verse vis te voorzien. Even denk ik dat de lange tocht zijn weerslag heeft gehad op de mango’s. Klarita, mijn gids vertelt me echter, hoe lelijker ze er uit zien, hoe beter ze zijn…

Verder vind je op verschillende plekken in Curaçao kleine kraampjes waar men Pastechi (hartige pasteitjes) of zoetigheden verkoopt. Wat dacht je van een suikerzoet snoepje met de naam Hondentanden of een Kala snack (een gefrituurd hapje van ‘black eyed peas’– geen grap!)

Curaçao Culinair Curaçao krammpje op straat Curaçao lokale markt

Culinair Curaçao: Een goed begin van de dag bij 100% Batido’s

De lekkerste smoothie die ik ooit dronk! – zeker weten – Ik schreef al eens een kort item over, dat vind je hier terug.

Batido sapkar Curaçao

Groen versus blauw Curaçao

Op het gebied van sterke drank moet je twee drankjes gedronken hebben tijdens je verblijf op Curaçao. Een van deze twee ken je ongetwijfeld, Blue Curaçao. Persoonlijk vind ik het niet heel erg lekker, verder roept het bij mij altijd de herinnering aan klassefeestjes van de MAVO op, waarbij het blauwe goedje gulzig door 14-jarigen gedronken werd.

Enfin, de likeur wordt sinds 1896 gemaakt in Landhuis Chobolobo met als belangrijke ingrediënt de laraha, een zure sinaasappel. De aardige man (sorry naam vergeten…) die me rond leidt verraad dat het idee tot gebruik van sinaasappelen per toeval werd ontdekt. De Spanjaarden die ooit het eiland bezetten, brachten de appeltjes van oranje mee. Een medewerker van het landhuis stapte een op een half verdroogd exemplaar. Het aroma dat vrij kwam leidde tot inspiratie tot de productie van de welbekende likeur.
En nu het groene verhaal. Het recept van de Ròm Bèrdè, die in de Netto Bar op Curaçao geschonken word, is geheim. Einde verhaal.

Blue Curaçao Groene rum

Culinair Curaçao: Lunchen bij Kura Hulanda

Is het een hotel, een museum of een restaurant? Het antwoord is drie maal ja. Wanneer ik ( maart 2014) het Kura Hulanda bezoek, is het zojuist overeind gekrabbeld van een faillissement. Jacob Gelt Dekker een Quote 500 bekende zwaaide lange tijd de scepter over het terrein waarop de drie segmenten gelegen zijn. Sandton Hotels nam de boel van hem over, maar in 2013 werd er, wegens te hoge kosten, de stekker uitgetrokken.

In 1969 kwam dit stukje Curaçao er ook niet al te best vanaf. Tijdens rellen op het eiland, brandde de hele wijk af. Een zwart gat en smeulende resten achterlatend. Een decennium verstreek alvorens de Nederlandse weldoener het nieuw leven inblies. Een deel van het voormalige personeel zorgde voor de huidige doorstart van het prachtige complex, waardoor ik op een warme middag, vlakbij het zwembad, van mijn lunch kan genieten.

Culinair Curaçao Kura Holanda

Kaktussoep

In het landhuis Kenepa (Knip) bevind zich het Tula museum. Het landhuis werd vroeger bewoond door een Nederlandse slavenhouder. Tula was een onafhankelijkheidsstrijder en één van de bekendste aanvoerders van de grote Curaçaose slavenopstand van 1795. Een typisch maal dat de toenmalige slaven aten, was soep van de Kadushi Kaktus.

Culinair Curaçao kadushi soep

➡️ Lees ook: Kadushi (kaktus) soep | Gerecht uit het verleden van Curaçao

Diner bij Fort Nassau

Bovenop Fort Nassau, met een cocktail in je hand, genietend van het uitzicht over Curaçao, beter kan een dinertje toch niet beginnen? Een menu met local cuisine meets classics. Dradu (wij zouden het Goudmakreel noemen) als voorgerecht, red snapper tussendoor. Een onvervalste entrecote als hoofdgerecht en om af te sluiten een taartje van zoete aardappel.

Culinair Curaçao: Nog een keer soep, leguanensoep

Op Curaçao is het een omstreden gerecht. Soeplink eigenlijk om te eten, want officieel zijn leguanen beschermd, je mag er dus niet zo maar even soep van trekken. Bij een Snek bij Boka Table, wenkt een vrouw met een enorme pan op het vuur me. Ze pakt een grote lepel en laat deze in de soep zakken. Wanneer ze lepel weer uit het kokende goedje trekt zijn er duidelijk schubben en contouren van een leguaan herkenbaar. Of ik wil proeven. Tuurlijk! Wil je weten hoe het smaakt, naar Cup-a-Soup…. Mannen op het eiland zijn dol op leguaan. Het beest beschikt over twee geslachtsdelen en wordt het gezien als een natuurlijke vorm van Viagra. Dus.

Vreemde kost

Lunchen bij 17e-eeuwse landhuis Dokterstuin

Restaurant Komedor Krioyo, prijkt er boven de deur. Het restaurant is tot aan de nok toe gevuld met locals die letterlijk en figuurlijk hun zondagse goed aan hebben. Velen komen, na het bijwonen van een kerkdienst, bij eigenaresse Daisy, hier de familielunch nuttigen. Hoewel alle gerechten heerlijk zijn, zorg dat je nog een beetje trek hebt, zodat je als toetje jezelf tegoed kunt doen aan een stuk Bolo di cashupete (Cashewnotentaart).

Een vluchtig bezoek aan Feria di Marisco

Terwijl ik amper het creoolse restaurant verlaten heb, rol ik al weer in een andere eetgebeuren. Op een klein afgesloten terrein ben ik getuige van een festival dat 1 x per jaar, de zondag na Carnval plaatsvindt. In de vastentijd eten gelovigen geen vlees, een ‘visfestival’ is daarop het ‘logische’ gevolg. Er hangt een relaxte sfeer. In de schaduw, op houten klapstoeltjes, luisteren bezoekers, al dan niet getooid in een grote flaphoed, naar een bandje dat swingende muziek ten gehore brengt. En passant leert Mr. Orlando Cuales van radiostation MI95 FM hoe ik op z’n Antilliaans met mijn heupen moet wiegen. Ben je rondom – of dus het liefst net na – Carnaval op Curaçao, vraag rond, win informatie in bij de locals en bezoek dit feestje!

Culinair Curaçao: Diner op het strand van Lions Dive & Beach Resort Curaçao

Ik geloof dat ik het niet beter kan verwoorden dan dat het op de website van ChillCuracao.com staat:

‘Bezoek Chill Beach Bar & Grill en alles wat je ooit over beach bars dacht te weten, kun je verder gerust vergeten! Bij deze nieuwe hotspot vind je het allerbeste van Curaçao verzameld op één plek…Op deze schitterende locatie op het strand van Lions Dive & Beach Resort is het leven een groot feest. Naast cocktails – alcoholvrij als het echt niet anders kan! – en speciale biertjes, worden er bij Chill ultieme barbecuegerechten geserveerd vanaf 12.00 uur ‘s middags. De heerlijke vis- en vleesspiezen – geserveerd met brood en salade – zullen je nog lang heugen…’

Curaçao Lions Dive

Ontbijten bij Libanesa – gegarandeerd de eerste uren gegarandeerd geen honger

Op Curaçao kun je op vele manieren je dag beginnen, met een sandwich van Libanesa is er een.

➡️ Lees ook: Begin je dag met een Batido

Libanesa-Sandwich-Curaçao

Culinair Curaçao: Luxe lunch @ Santa Barbara Beach and Golf Resort Curaçao

Santa Barbara Beach and Golf Resort Curaçao
Man, wat heb ik genoten van mijn bezoek aan het Santa Barbara Beach and Golf Resort. Een voorgerecht van verschillende proeverijtjes. Gevolgd door Caribische gegrilde Mahi Mahi met citrus risotto, spinazie en een tika sausje. Tenslotte een hemels dessert trio. En weet je wat helemaal fijn was? Daarna in je private cabana nagenieten van het eten – onder het genot van nog meer eten 🙂 –
Ik nuttigde mijn lunch in het Shore Restaurant van het hotel.

Oké, nog 1 fijne plek voor de lunch… Blue Bay Golf & Beach Resort Curaçao

Blue Bay Golf & Beach Resort
De Belgische Chef Marcel Desmedte weet hoe hij het beste vlees het best grillt. In zijn Big Green Egg op het strand. Voor een extra vleugje België, geen wijn in de koeler, maar Hoegaarden en Leffe. Een gouden combinatie – aldus de bierdrinkers – met de sappige steak.

De overige maaltijden zoals het ontbijt en de overige diners, nuttigde ik bij het Avila Hotel. Een fijn hotel, deels in koloniale stijl opgetrokken op een ideale lokatie met een privéstrand.

Meer Curaçao:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *