Culinair CuraçaoDSC01216DSC01288Culinair Curaçao

Culinair Curaçao

Culinair Curaçao is een nieuw concept van Kuoni / Does Travel & Cadushi Tours. Vier topchefs uit Nederland ontdekken het culinaire Curaçao.

Pascal Jalhay, Wilco Berends, André van Alten en Léon Mazairac zijn vier top chefs uit Nederland die tijdens een goed verzorgd verblijf op Curaçao, de lokale keuken en de chefs van verschillende hotels leerden kennen.

Warm welkom

De eerste avond beet chef-kok Joram Timmerman van het Avila Hotel het spits af met een welkomstdiner. De chefs merken op dat de keuze van het menu internationaal georiënteerd is. Derhalve gaan zij de volgende ochtend op onderzoek uit op de Marshe Bieu, oude markt, in Willemstad. ‘Zus’ keek eerst even vreemd toen er vier heren zich in haar keuken drongen. Al vijftig jaar kookt ze authentieke gerechten, haar liefde voor het koken toont ze graag aan de chefs. Binnen luttele minuten staan de heren cocombre chiki te snijden en roeren ze in de funchi, onder streng toeziend oog van ‘Zus’.

Go local

Maar ook tijdens de lunch bij Landhuis Dokterstuin, waar Curaçaose gezinnen, recht uit de kerk, in hun mooiste kleren, net aan tafel schuiven, worden de chefs aan het werk gezet. Een kijkje in de keuken is toegestaan, daarna wordt er echter van hen verwacht, de pompoenpannenkoeken te bereiden en de Bolo di Cashewpete (mierzoete notentaart) aan te snijden.

Stekelige soep

Nellie, stuurt de heren het veld in. Gewapend met een stok, die op een wichelroede lijkt en een vlijmscherp mes, krijgen zij de opdracht scheuten van de pikkerige Kadushi cactus te snijden. Wanneer de opdracht volbracht is, laat Nettie de mannen zien, hoe je de cactus schoonmaakt, pureert en fijnmaalt om er vervolgens soep van koken. “Tijdens de slaventijd kregen de mensen weinig te eten, om de dagelijkse voeding wat aan te vullen, maakte men een voorgerecht van deze cactus,” vertelt ze. “Een voedzame soep, die niets kost, de kaktussen groeien immers overal op het eiland.”

De chefs krijgen inspiratie van collegae van Kura Hulanda, Fort Nassau, Lions Dive Resort, Blue Bay Hotel en het Santa Barbara Beach & Golf resort. Koks waarmee zij vanaf mei samen gastdiners zullen gaan verzorgen voor de Nederlandse vakantieganger.

Bij goede spijzen horen, vanzelfsprekend ook goede wijnen. Het Lions Dive Resort presenteert tijdens ons verblijf ‘Rose aan de Zee’. Met een goed glas rosé in de hand, kun je in het nieuw geopende BBQ restaurant genieten van de zonsondergang.

In het Santa Barbara Beach & Golf resort vertelt Dennis Boon, de Amsterdamse dienstdoende chef trots over zijn team. “Ze zijn zeer gedreven. Drie van mijn team doen mee aan een heuse kookcompetitie. Wanneer ze deze winnen, mogen ze Curaçao vertegenwoordigen tijdens een evenement in Amerika.”

Martin Does over Culinair Curacao:

“Met dit concept willen we de klant meer beleving meegeven aan een reis naar Curaçao. Samen met onze partners (onder andere KLM en Verkeersbureau Curaçao) bieden we de Nederlandse gasten de mogelijkheid Curaçao smaakvol te ontdekken. Onze chefs hebben in een aantal dagen tijd een goed beeld gekregen van het eiland, de cultuur en haar eetgewoonten. Samen met de uitstekende aanwezige keukenbrigades in onze partnerhotels, zullen zij de gasten fijne gerechten voorschotelen.” Het Culinair Curacao arrangement zal binnenkort te boeken zijn via Kuoni / Does Travel & Cadushi Tours.

Pascal Jalhay:

“Dit is mijn eerste keer op het eiland en ik was heel benieuwd wat ik kon verwachten. De Stobá (stoofpotje) die ze hier maken is heerlijk authentiek en zeer smaakvol. Elke keer als we iets geproefd hebben, zitten ik en de andere chefs meteen vol ideeën hoe we bepaalde ingrediënten op een andere manier zouden kunnen gebruiken en wat we er zelf aan toe zouden kunnen voegen. Een enorm inspirerende reiservaring, die ik in mei om ga zetten naar een fijn menu voor de Nederlandse toeristen op Curaçao.”

Dit artikel verscheen eerder in TravelPro | The Dutch Travel Trade Magazine #6 van 20 maart 2014

Meer Culinair Curaçao

Culinair Curaçao,de lekkerste plekjes op een rij – deel 1, deel 2 en deel 3

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather