Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kadushi (kaktus) soep | Gerecht uit het verleden van Curaçao

Kadushi kaktus Curacao

Zo maak je Kadushi soep

Kadushi soep had jij er al eens van gehoord? En heb je het wel eens gegeteten? Op Curaçao mochten we meehelpen deze cactus lekkerniij te maken.

Kadushi soep Curaçao © Eva Hopstaken
DSC01326
DSC01337
DSC01339

Zo maak je Kadushi soep

Hoe maak je Kadushi? “Negen flinke kaktusscheuten zijn er nodig voor een pan soep,” vertelt Nettie me. Ze loopt kordaat voor me uit, het Kadushi veld in. In haar ene hand een flink mes en in het andere een stok om de kaktus mee in bedwang te houden, Chi ku Cha genaamd. Onderzoek heeft trouwens aangetoond de Kadushi alleen op dit eiland groeit. Waarschijnlijk komt dit door de samenstelling van de bodem die grotendeels  uit vulkanisch material bestaat. Ook zou de plant bekend staan om het feit dat ze vermoeidheid en stijfheid van de gewrichten tegen gaat.

Zuur

In het veld is geen stukje schaduw te bekennen, pfff wat is het heet. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat het rond het middaguur is en de zon op haar felst is. “Je moet de zuilkaktus altijd plukken voor 12.00 uur,” vertrouwt Nettie met toe, “anders krijgt je soep een zure smaak.”

Soep van slaven

“Vroeger, in de tijd van de slavernij, kregen de slaven enkel en alleen maismeel te eten. Om het voedingspatroon iets gevarieerder te maken, maakten ze soep van de kaktussen die overal op het eiland te vinden zijn. ” zegt Nettie, nadat ze een enorme kaktus net een paar scheuten afhandig heeft gemaakt.

Het echte werk

Mocht je, op zich al knap, geen stekels in je handen hebben gekregen tijdens de pluk, probeer dat dan ook maar eens vol te houden, wanneer je stukken schoon gaat maken. Niet alles wordt gebruikt voor consumptie. Eerst worden de doornen verwijderd, dan wordt een dun hard vlies verwijderd vervolgens verschijnt het bruikbare, zachte gedeelte. Dit hak je je heel fijn, tot zogenaamd ‘kaktusvlees‘ Met een palu di lele – stok die dienst doet als mixer – en maak er een homogeen (lees glibberig) goedje van.

“De restanten moet je niet weggooien hoor, daar maken we shampoo van, of gebruiken we als veevoer.”

Kook tien kopjes water en gooi het kaktusvlees erbij, half uurtje laten koken, voeg gezouten vlees, varkensstaart en gedroogde garnalen toe en blijf roeren tot je een mooi egale soep hebt. Serveren met funchi een maisgerecht (lijkt op aardappelpuree of poleta). Eet smakelijk!

Of Kadushi (kaktus) soep uit een pakje

En vind je dit allemaal te ingewikkeld, dan zijn er twee opties, 1. je koopt kadushipoeder in de supermarket of je koopt kant-en-klare soep. Maar dat is natuurlijk niet zo leuk en niet zo lekker als zelf maken, toch?

Meer Curaçao:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *