Zoek
Sluit dit zoekvak.

C-Mine Expeditie | Ondergronds avontuur in Genk

C-Mine Expeditie Genk België

Heho, heho we gaan op C-mine Expeditie

C-mine Expeditie, is slechts een onderdeel van site waar ooit de mijn van Winterslag waren. De deuren van de mijn sloten. Genk restte een enorm terrein dat nutteloos achterbleef. Tot begin 2000. Waar eerder jaar in jaar uit mijnwerkers meters diep onder de grond zwoegden, is C-mine Genk nu een plek ter ontspanning en vermaak. En om dingen te leren. Over vroeger, over de mijnen.

Schachtbokken als Skyline

Zodra je in de buurt van Genk arriveert, doemen de metershoge schachtbokken van de voormalige mijn hoog boven de bebouwing uit. Eenmaal de auto geparkeerd (gratis overdekte parking) staan we oog in oog met het indrukwekkende energiegebouw. We steken het terrein over en melden ons bij het bezoekersonthaal en nemen onze tickets in ontvangst. De zon staat hoog aan de hemel, maar zaken af. Diep onder de grond. Wij gaan op C-mine Expeditie.

restaurant

C-mine Expeditie

Voordat we (ikzelf, vriendlief en onze dochter – 7 jr.) het ticket scannen, hangt meisjelief een heuse mijnwerkersriem om. Zaklamp, potlood, vergrootglas. Alles wat je nodig hebt voor een heuse expeditie. In haar hand een blauw boekje geklemd. Wanneer ze alle aanwijzingen vindt, zal ze Cyriel vinden. En bij terugkeer bij het bezoekersonthaal een beloning krijgen. Waar wachten we nog op? Let’s go!

C-Mine Expeditie Genk België

Een C-Mine Expeditie is koud en donker

“Mam, ik heb het koud!” Iets wat ik me goed voor kan stellen. In de donkere schachten, zonder enig daglicht of zonnestraaltje is het alles behalve warm te noemen. Zodra we het belevingsparcour starten, neemt het enthousiasme toe en is ze de kou al snel vergeten. In de verhalenkokers luisteren we aandachtig naar de verhalen van bekende belgen. In de geluidscel laten we ontploffingen tot stand komen en tikken we met gereedschap op de buizen zodat er een vrolijk ritme ontstaat.

De zware panoramakijker laat zich door onze 7-jarige lastig bedienen. “Pap, kun je even helpen?” Sterke pap, helpt een handje en zo kijkt ons meisje naar beelden van weleer. Bij elke interactieve installatie hoort een opdracht. Alleen als we straks alle aanwijzingen hebben, dan vinden we Cyriel.

C-Mine Expeditie Genk België

Zoeken en 360 treden

De ene aanwijzing laat zich wat beter vinden dan de andere. Die zaklamp aan de riem van ons meisje is geen overbodige luxe. “Ja, daar zie ik iets,” klinkt het enthousiast wanneer ze weer iets op het spoor is. Wanneer we alle clou’s hebben verzameld, rest ons een laatste uitdaging. Een uitdaging van 360 treden. Niet minder dan 62 meter hoog. Stap voor stap, tree voor tree, klimmen we naar boven. “Mam, ik hoor Cyriel, we zijn er denk ik bijna!”

Gevonden

De warme lentezon kriebelt aan onze blote ledematen wanneer we de klim voltooid hebben. Onze ogen moeten even wennen aan het heldere licht. Onze dochter neemt het boekje waarin ze de aanwijzingen verzameld heeft ter hand. “Waar zou die zijn?” Zonder te verklappen waar Cyriel zich bevind, kan ik je verklappen dat wij hem vonden. De verrekijkers die op de schachtbok staan, zijn een handig hulpmiddel hem te vinden. En dan heb ik eigenlijk al teveel gezegd….

Terug bij het bezoekersonthaal fluistert ons meisje de caissière het antwoord in haar oor. Het klopt! De beloning (waar je nog wel iets voor moet doen) is binnen. YES!

C-Mine Expeditie Genk België

Het leven van een mijnwerker

Verwacht van de C-mine expeditie geen mijnmuseum of een nabootsing van een mijnpijler. Toch kun je je even mijnwerker voelen. Vlak voordat de expeditie ten einde is, waan je middels een VR-bril even in de jaren ’50 toen de mijn nog volop in gebruik was.

C-Mine Expeditie is onderdeel van C-mine Genk

Naast deze leuke C-mine Expeditie is er nog veel meer te doen en beleven bij C-mine Genk. Zo deden wij nog een I-pad tour door de bovengrondse hallen van het energiegebouw. Is het mogelijk om een (4 km. lange) route te wandelen door de tuinwijk van Winterslag. Daarnaast is er uitstekende horeca op het terrein aanwezig. Tref je in het cultuurcentrum een topaanbod aan theater, dans en muziek. Oh, en slenter, net buiten de site, zeker ook eens door de Vennestraat. Een stukje Genk waar je je in Italië, Turkije of Griekenland waant.

Meer info over de C-mine Expeditie en C-mine in het algemeen, lees je na op deze website

Genk België

Lees ook

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Leuk!

    Zijn jullie al in de mijnen van Blegny geweest? Daar kun je echt een oude schacht in met een mijnwerker.

    1. Hi Jenny, nee daar zijn we (nog niet) geweest. Er moet tenslotte altijd iets te wensen overblijven niet waar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *