Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Belgisch Limburg, dichtbij gastvrij. Tops & flops op een rij

Belgisch Limburg is een pracht van een streek. De plek waar de fietsknooppunten zijn uitgevonden, de provincie waar smaakhoofdstad Hasselt te vinden is. Belgisch Limburg, land van fruit en bloesems, een stukje België geliefd bij veel Nederlanders.

Toen onze kleine meid, echt nog maar mini  was (augustus 2011), gingen vriendlief en ik met haar er een paar dagen op uit naar deze streek. Top of flop?

Top: Slapen in een trein

Het bezoek aan Belgisch Limburg splitsten we op in twee delen. Voor de eerste overnachting boekte ik deze geweldige accommodatie: een trein in het plaatsje As. V.Z.W. Kolenspoor, houdt met een team van enthousiaste vrijwilligers het ‘hotel’ en het terrein op de rails.
Update: Speurend op het internet lijkt het er op dat het Kolenspoor anno nu opgeheven is. Correct me if I’m wrong.
Belgisch Limburg

Flop: Slapen op Camping JOCOMO Parc

Voor het tweede deel van het verblijf boekte ik een trekkershut op Camping JOCOMO Parc. Met de trekkershut zelf was niets mis. Deze bleek echter op een camping te staan met permanent bewoonde stacaravans, waarvan het gros van de bewoners er op dat moment niet was. Gevolg een zeer doods terrein. Zelfs geen water in het zwembad en een gesloten restaurant.
Belgisch Limburg

Top: Mijnverleden van Belgisch Limburg

Met de auto verkennen we de oude mijn sites van Winterslag en Waterschei. Daar waar Waterschei valt in de categorie ‘goed voor urban exploring’ of te wel vergane glorie, kan je dat zeker niet zeggen van het terrein van Winterslag. Toen ik er in 2011 was, waren de werkzaamheden nog niet voltooid.

Thans (2016) is het omgetoverd tot het culturele centrum C-Mine. Naast theaterzalen en een bioscoop kun je hier ook terecht voor een avontuur in het belevingscentrum. Wordt een met de mijnverhalen, door de herkenbare mijngeluiden en zelfs geuren. Een plek waar toerisme & recreatie, cultuur en educatie samenkomen. Tof!
Belgisch Limburg

Flop in Belgisch Limburg: Genk

Over Genk kan ik vrij kort zijn. Het is niet mijn stad. Einde verhaal.

Top: Domein Bokrijk

Bijna het gehele domein (95%) van Domein Bokrijk wordt in beslag genomen door het openluchtmuseum. Een erfstuk naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van 1958. Laat je inspireren door het verleden in het Openluchtmuseum van Bokrijk. Zie met eigen ogen hoe men meer dan 100 jaar geleden leefden op het platteland, de kinderen naar school gingen en huishouden runden.
Belgisch Limburg

Top: Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen is de kers op de taart tijdens een paar dagen Belgisch Limburg. Wij kiezen voor een middagje in het park bij Pietersheim te Lanaken. Denk dichte dennenbossen, oude beukendreven, jeneverbessen en de uitgestrektheid. De purperen hei, is een lust voor het oog. Andere zogeheten toegangspoorten vind je bij: Station As in As, Mechelse heide in Maasmechelen en Lieteberg in Zutendaal. Doen!

➡️ Lees ook: (Her)ontdek de natuur op het Blotevoetenpad
Middelsheim

Voor een volgend bezoek aan Belgisch Limburg

Een paar dagen was gewoonweg niet genoeg. De volgende zaken wil ik bij een volgend bezoek aan Belgisch Limburg zeker doen/bezoeken:

  • Beeringen In 1992 sloot de laatste mijn van Belgisch Limburg. Niet alleen dien(d)en meer dan 2.000 mensen weer een baan te vinden, de vraag rees wat te doen met de voormalige terreinen van de mijnbouw. De mijn van Beeringen sloot wat eerder (1989), en is nu als site te bezoeken. Een paar jaar geleden kwam er in België een film uit over zanger Rocco Granata – ja, die van Marina, marina, marina – grotendeels werd het verhaal op deze plek geschoten. Naast de Italiaanse migranten, waartoe Rocco hoorde, trok de plaats veel Turkse arbeiders. Nog altijd is de moskee van Beeringen een van de grootste van Europa.
    Een bezoek aan de tuinwijken, een rondleiding door en ex-mijnwerker en misschien wel een potje cyclobal spelen (voetbal per fiets), genoeg redenen om eens een keer naar Beeringen te gaan.
  • (Fruit)Bloesems kijken in Haspengouw
  • Een bezoek brengen aan Gallo Romeins Museum in Tongeren Het grootste archeologisch museum van België.

Ik zal de slogan van Toerisme Limburg zeker in gedachten houden; Even weg, altijd Limburg!

Was jij al eens in Belgisch Limburg? Plezant he?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *