Zoek
Sluit dit zoekvak.

(Her)ontdek de natuur op het Blotevoetenpad

Blotevoetenpad

Toen eenmaal vaststond dat we een paar dagen in de omgeving van de Belgische Kempen gingen verblijven, stond voor mij een ding direct op de vakantieagenda; het blotevoetenpad lopen.

Op naar Nationaal Park de Hoge Kempen

In het vroege voorjaar brengen we een paar heerlijke dagen door op Landal Mooi Zutendaal. Een park omringd door groen en op steenworp afstand van toegangspoort Lieteberg een van de vele ingangen tot het nationale park. Hoewel het blotevoetenpad niet zo ver van het Landal terrein vandaan ligt, besluite we toch even de (huur)fiets te pakken. Precies om 10.00 uur melden we ons bij het onthaal. De kassa wordt opgestart, we betalen het entree en…. trekken onze schoenen uit.

De eerste stappen op het blotevoetenpad

De schoenen gaan in een kluisje. Ik denk dat we er klaar voor zijn. Via een trap klimmen we naar boven waar het parcours begint. Een hangbrug over en dan staan we toch echt met onze blote voeten aan de start van eem 3 kilometer lang parcours.

De eerste stappen zijn onwennig. Takjes, steentjes, vanalles kriebelt er aan mijn voetzolen. En aan mijn tenen! Na een paar stappen voelt deze ondergrond al snel vertrouwd en stap ik er lustig op los. De koude grond voelt eigenlijk zelfs heel prettig aan.

Stap voor stap

Net als ik aan de ene ondergrond gewend ben geraakt, gaan mijn voeten een nieuw avontuur tegemoet. Tijdens mijn tocht krijg ik te maken met waterpartijen, een heuse bergbeek zandheuvels en steile hellingen. Stap ik op kleine kiezels en grote keien. Steeds weer een andere beleving.
België Nationaal park Hoge Kempen Lieteberg Blotevoetenpad


Maar er is meer op het Blotevoetenpad

Op het blotevoetenpad draait het niet enkel om het wandelen. We passeren (en beklimmen) ook een houten uitkijktoren. Zoeken naar het midden en de uitgang in het doolhof en klimmen en klauteren in de zogeheten Dragonfly. Zo’n 100 meter boven de grond stappen we over wiebelende hangbruggen en bereiken via een eigenaardige loopbrug het bos weer. Donker en koel is de mollenpijp, waar we ons voor heel eventjes een mol voelen.
België Nationaal park Hoge Kempen Lieteberg Blotevoetenpad
Het fijnste is misschien nog wel de rust. Het is heerlijk stil op het blotevoetenpad. Weg van de drukte, weg van het lawaai. Enkel de natuur. Heerlijk!

Wist je dat?

Wist je dat lopen op blote voeten heel erg gezond is? Het schijnt op verschillende aspecten van ons lichaam een positieve werking te hebben. Het stimuleert niet alleen je hart maar ook bloedsomloop en bloeddruk. Bovendien is bloot voets wandelen goed voor je coördinatie, verstevigt het je rugspieren en bevordert het ook nog eens je darmwerking.

Praktisch

  • Voor actuele openingstijden en toegangsprijzen raadpleeg je het beste deze site
  • Neem een handdoek mee. Na de tocht zijn er kraantjes om je voeten af te spoelen. Afdrogen, daar moet je zelf voor zorgen
  • Zorg ook voor contant (munt)geld. Dat heb je nodig om in het schoenenkluisje te werpen
  • Huisdieren zijn niet toegestaan
  • Bij de ingang/uitgang van het blotevoetenpad ligt een grote cafetaria. Handig want een vers belegd broodje met een lekker drankje gaat er wel in na zo’n tocht
  • Meer tips voor Belgische Limburg lees je hier

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *