Zoek
Sluit dit zoekvak.

Black cab tour Belfast | Een rit door de geschiedenis

Black cab tour Belfast

Op een dag kom ik hier terug

Bijna een must als je Belfast bezoekt, een Black Cab tour.

Stevie, onze Black cab tour chauffeur

Het is koud en regenachtig in Belfast. Een taxi stopt voor mijn hotel. Een kranige grijsaard stapt uit en steekt, terwijl hij naar op me af loopt, zijn hand uit. “Stevie,” zegt hij met een lacht en drukt mijn hand bijna fijn. Stevie is een van de vele taxichauffeurs die een zogeheten Black Cab Tour rijden door de straten van de Noord-Ierse hoofdstad. Geen ritjes van je hotel naar de luchthaven. Nee, meerijden met Stevie is rijden richting een zwarte pagina uit de geschiedenis. De jaren waarin de Troubles het hevigst waren. Een periode van terrorisme, een etnisch conflict, een guerrillaoorlog, een burgeroorlog. Een strijd tussen protestanten en katholieken.

Op slot

Black Cab tour Cupar Way Mural Peace Wall
Verwacht niet dat je de enige bent die zich wil verdiepen in de recente geschiedenis van het land en deze stad in het bijzonder. Ondanks dat het soms filerijden is, maakt dat het verhaal en de locaties die aangedaan worden en de impact er niet minder op. Ik steek mijn paraplu op en loop langs de vele murals op Shankill road. Helden uit het leger. Mannen, vrouwen, hongerstakers allen vinden ze een plaatsje op de kilometers lange straat. “Deze,” wijzend op een grote ijzeren hek; “gaat ’s avonds dicht,” zegt Stevie. Fronsend kijk ik hem aan. Alsof hij mijn gedachten kan lezen, vervolgt hij; “nog altijd, elke dag.”

De andere kant….

Black Cab Tour Belfast Shankhill Rd
De andere zijde van de muur geen gelikte portretten en opsmuk. Graffiti siert hier de scheidingsmuur, aangevuld met namen en vredeskreten van bezoekers wereldwijd.

Stevie steekt niet onder stoelen of banken aan welke zijde van de geschiedenis hij staat. Af toe reageert hij fel op de murals in de troosteloze straten. Trapt op de rem en draait zich vanachter het stuur om naar mij op de achterbank. Zijn ongenoegen zet hij kracht bij door me foto’s te tonen en krantenknipsels. Ruim twee uur later neem ik afscheid van mijn chauffeur met een hoofd vol historie en een brok in mijn keel over al het leed waaraan ik de afgelopen uren aan voorbij reed.

Belfast, meer dan Black cab tour & the Troubles

Gelukkig staat de stad niet enkel synoniem the Troubles en draait niet alles om de Black Cab Tour. Wie Belfast zegt, zegt namelijk ook Titanic. Vergeet ‎Kate Winslet, vergeet ‎Leonardo DiCaprio. In dit megalomane museum kom je alles, maar dan ook echt alles te weten over het schip, de rederij, de afloop van de eerste vaart en wat er vandaag de dag nog op de zeebodem ligt van het schip dat niet zinken kon.
Black Cab tour Noord-Ierland Belfast Titanic letters
➡ Lees ook: 5 x Titanic in Belfast

Naast de politieke murals barst Belfast van de hippe street art. Pak je camera en ga op urban exploring in het Cathedral Quarter. Ga shoppen in het Victoria Square shopping Center en neemt de lift naar de glazen koepel om de stad aan je voeten te zien liggen. Pak een Guiness in de oudste bar van de stad, Crown Bar. Bezoek, tijdens een gratis rondleiding, het imposante City Hall, een stadhuis om U tegen te zeggen. Of combineer het buiten het centrum gelegen Ulster Museum met de prachtige botanische tuin. Belfast boeit.

➡ Lees ook: 5 x Belfast for free
Belfast for free Dome

We’ll return here

Terwijl ik de stad achter me laat, zingt Jim Kerr van de Simple Minds zachtjes door mijn hoofd. “One day we’ll return here, when the belfast child sings again….”
➡ Lees ook: Het beste van Belfast in 17 foto’s

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *