Belfast

Nog voordat ik maar een stap in Belfast zette, wist ik dat het tussen mij en de Noord-Ierse stad wel goed zat. In juni 2017 ontmoetten we elkaar voor het eerst. Liefde op het eerste gezicht.

Het beste van Belfast

Ryanair brengt me (ons – vriendlief, meisje lief (6 jaar) en ik) naar regenachtig Dublin. Een stad die we direct na landing achter ons laten. We stappen de bus in en rijden naar Belfast. Het Etap Hotel ligt vlakbij het trein/busstation en kijkende naar het weer is dat een heel erg fijne bijkomstigheid.

Belfast kom op, ik heb hoog op je ingezet. Ik heb vriendlief ervan weten te overtuigen niet voor een autorondreis Ierland te kiezen, maar om Dublin met Belfast te combineren. Gelukkig de zon breekt door. Een nabijgelegen woonwijk is onze eerste kennismaking, wanneer we het hotel verlaten. Iets met de verkeerde kant oplopen…

Prachtige bouwwerken

In de verte doemt het imposante City Hall op. Man, wat een indrukkende kolos is dat zeg. Tussen de groene perken, de standbeelden en de bankjes valt mijn oog op het Titanic Memorial. Als er iets onlosmakelijk verbonden is met de stad (het schip werd hier gebouwd). Niet alleen het in renaissance stijl opgetrokken stadhuis is fraai, de wegen er rondom zijn gevuld met eveneens fraaie bouwwerken. Dakversieringen met sfinx-achtige beelden en veel tierelantijntjes sieren het Scottish Provident Institute een statige Big Ben look-a-like klok maakt het geheel compleet.

Opnieuw druppels. Een warme chocomel bij Hotel Chocolat. De lekkerste ever! Zo’n zaak moeten we in Nederland ook hebben. Maar echt.

Wat is er niet interessant in deze stad?

Het Victoria Square shopping Center, het bijna 20 meter hoge beeld Harmony of Belfast die de Queens Bridge over de Lagan rivier siert. We lopen uren, en ik geniet met volle teugen.

De indrukwekkende – recente – geschiedenis van The Troubles, hoor ik aandachtig aan van Stevie. Een van de vele taxichauffeurs die geïnteresseerden meeneemt langs de murals die de verhalen vertellen van deze krankzinnige situatie. Het Titanic Museum, een splinternieuw gebouw dat dé tragedie van de 20e vertelt.

Een Guiness drinken (vriendlief dan) bij de alom bekende en geprezen Crown Bar een dag gratis bezienswaardigheden bezoeken een heel hard genieten van de rauwe kantjes van de stad met prachtige streetart.

Elke stap die ik zet – zelfs die in de regen – geniet ik met volle teugen van deze gemoedelijk aandoende stad, waar vrijwel alles op loopafstand is.

Belfast, je hebt me betovert!

Titanic Museum & SS Normandic

Belfast in bloei in de kassen van de botanische tuin

Groot, groter, grootst. City Hall, je kunt er niet omheen

Nog even groeien. Misschien een volgende keer….

Peacewall, maar nog elke avond sluit het hek tussen de katholieke en protestantse wijk

Detail SS Normandic, waarschijnlijk was de Titanic nog mooier gedecoreerd

Belfast for free Dome

Belfast aan mijn voeten en 360º zicht op de stad

Zero tolerance

Rauwe randjes in een stad, ik hou er van

Harmony of Belfast

De lekkerste

Belfast

Werk van artieste Friz. Locatie: North Street

Mooi toch?

Belfast

Zo is studeren zeker geen straf

Belfast

Shankill Rd. Is er een straat meer gelinkt aan The Troubles….

Belfast

Ssst, niet verder vertellen. Locatie: Joys Entry

 

Ook de moeite waard….

Uiteindelijk zou ik nog onnoemelijk veel zaken op kunnen noemen waarom Belfast een toffe stad is. Laat je ik daar niet mee vervelen, maar nog wel een paar leuke adressen met je delen:

  • Drink een cocktail bij de leukste tent van Belfast: The Tipsy Bird (toen wij er in juni 2017 waren, slechts een paar weken ervoor geopend)
  • Souvenir? Voor jezelf of de thuisblijvers, het maakt niet uit. Stap Carrolls Gift & Souvenirs binnen en het ziet letterlijk groen voor je ogen
  • Lunchen buiten het centrum, vlakbij de universiteit? Maggie May’s is the place to be. Met een all day breakfast, daar maak je mij blij mee
  • The Dirty Onion, toffe plek om een Guiness – of twee – naar binnen te laten glijden
  • Misschien wel de beste Indiër in Belfast; Archana

 

Wat vind jij eigenlijk van Belfast?

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather