Zoek
Sluit dit zoekvak.

Titanic | Waar je in Belfast gaat of staat, de Titanic is nooit ver weg

Het is onontkomelijk. In Belfast krijg je vroeger of later tijdens je bezoek aan de stad te maken met de Titanic. Het wereldberoemde schip dat in de havens van Belfast werd vervaardigd. Tijdens haar eerste vaart tegen een ijsberg voer en… We weten allemaal  hoe het verhaal afloopt, toch?

The Titanic

Gebouwd in Belfast, varend voor White Star Lines, begon het enorme schip op 10 april 1912 aan haar eerste tocht. Een reis vanuit Southampton met als eindbestemming New York. Na een stop in het Franse Cherbourg en het Ierse Cobh (destijds Queenstown geheten) begon de echte overtocht. Op 14 april net voor middernacht raakt de Titanic de inmiddels zo beroemde ijsberg. De romp beschadigd, zeewater dringt zich naar binnen. Er is geen redden meer aan.

Een evacuatie van dergelijke omvang was nimmer geoefend. De chaos is compleet. Vrouwen en kinderen eerst, lijkt een loos credo. Reddingssloepen vertrekken half vol de zinkende kolos achterlatend, alsmede om hulp smekende (3e-klas)passagiers. Maar ook zij die de sloepen wel wisten te bereiken, hadden geen garantie tot overleven. De snijdende kou speelde velen parten. In totaal eiste de ramp met de Titanic 1.504 slachtoffers (het aantal opvarenden bedroeg 2.208 incl. bemanning)

➡️ Wist je dat onder de opvarenden/overledenen ook Johan George Reuchlin behoorde. Hij was de zoon van de directeur van een andere – nog altijd zeer bekende – rederij Holland Amerika Lijn.

Titanic MemorialIn de tuin van het imposante cityhall staat het Titanic Memorial. Let op dat je er niet aan voorbij loopt, want ten opzichte van het kolossale gebouw erachter, valt het enigszins in het niet.

Titanic Museum

31 maart 2012 – bijna 100 jaar na de maiden voyage van de Titanic, opent het gelijknamige museum haar deuren. Man, wat een enorm gebouw!


Ik vond het een geweldig museum. Het is interactief, informatief en leerzaam voor jong en oud. Terwijl onze kleine meid (6 jaar) zich in het zweet werkt om haar speurtocht die ze bij binnenkomst uitgereikt heeft gekregen, op te lossen. Lopen wij van dek naar dek. Kijken film, kijken in hutten en aanschouwen artefacten, maar leren bovendien hoe het leven in de 20e in Belfast en op de scheepswerf was (spoiler alert; geen pretje). Waar ik gedacht had met een uurtje klaar te zijn, slenteren we ruim het dubbele van de tijd door de vele zalen.

SS Nomadic


Bij de entreeprijs van het museum is de toegang tot de SS Nomadic inbegrepen. Dit is het laatst overgebleven White Star Line schip en wordt wel gezien als het grootste Titanic artifact. Een bezoek aan dit schip geeft een goede impressie hoe de Titanic eruit gezien moet hebben. Hoe alle pracht en praal in het echt oogde. De sierlijke deuren, het fraaie pleisterwerk zijn hier in ere hersteld. Je krijgt tevens een kijkje in het leven van de bemanningsleden. Ook hier is een speurtocht (waar zit die muis, nou?) en kunnen kids zich verkleden als een van de opvarenden uit die tijd.

Samson & Goliath

Noord-Ierland Belfast Titanic Samson & Goliath
Nee, dit is geen liefdesepos tussen twee heren. Ook geen Bijbelse vertelling maar de namen van twee enorme kranen van scheepsbouwer Harland & Wolff (en ja, mocht je het je afvragen, zij tekenden voor de bouw van het onzinkbare schip). Met een breedte van 140 meter en een lengte van 70 meter (en een gewicht van 840 ton) geen kleine jongens. Ze staan symbool voor de hoogtijdagen van de scheepsbouw van H&W en Belfast.

The Wee Tram

Noord-Ierland Belfast Titanic tour
Wil je nu echt alles, maar dan ook alles wat met de Titanic en de scheepvaart van Belfast te maken heeft, ontdekken? Stap dan aan boord van the wee tram (maakten wij zelf geen gebruik van). Een elektronisch trammetje dat over/door het Titanic quarter rijdt. Naast een stop bij het museum, de SS Normadic en de grote gele kranen, voert het rode gevaarte je mee naar nog veel meer plekken. Je houdt halt bij de zogeheten slipways, de Titanic studios, het schip HMS Caroline en de H&W Drawing offices. 
➡️ Meer info omtrent prijzen en vertrektijden e.d. lees je na op de site van The Wee Tram.

Overnachten in stijl

Tijdens mijn bezoek aan Belfast in juni 2017 was het nog niet voltooid, maar wie weet slaap jij binnenkort wel in het enige echte Titanic hotel.

Oh, enne, ga zeker ook op zoek naar de Titanic Murals en het Yardmen sculpture (Newtownards Rd) om je Titanic tour compleet te maken.
Noord-Ierland Belfast Titanic hotel

Meer Titanic in Belfast

Titanic Discovery TourOortjes in en je hoort alles over de bouw van het schip en de laatste uren voordat het iconische schip naar zeebodem zonk. www.titanicbelfast.com/Explore/DiscoveryTour.aspx Belfast’s Maritime MileWandelen, fietsen of hardlopen, je kiest zelf hoe je deze Belfast Maritime Mile aflegt. Hou wel je ogen goed open, want anders mis je behoorlijk war Titanic gerelateerde plekken.  https://www.belfast-harbour.co.uk/community/maritime-mile/  Titanic DistilleerderijHet voormalige Dock & Pump House  huist tegenwoordig de Titanic Distilleerderij. Een bezoek aan deze whiskeystokerij is een bezoekje zeker waard.  https://www.titanicdistillers.com/

➡️ Lees ook: Belfast, het beste van de Noord-Ierse hoofdstad in 17 foto’s

Meer Titanic leesvoer

  • In 2013 trok een tentoonstelling over de Titanic door Europa, er wordt beweerd dat er opnieuw een tijdelijke expositie zal komen.
  • Zou dit waar zijn (bericht uit 2016): Legendarische schip Titanic herleeft met remake in 2018. Klik hier om er achter te komen
  • In 2023 nam een onderzeeër toeristen mee naar het wrak. Dat liep, helaas, niet goed af…. Lees hier meer

.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

7 reacties

  1. Klinkt Leuk! Wie kent de Titanic film nu niet. Ik las dat er in Southampton ook een museum was. Tijdens onze rondreis kwamen we hier toch niet, maar anders was ik zeker langs gergaan.

  2. Als Titanic fan moet ik snel naar naar Belfast! Met een overnachting in het Titanic Hotel natuurijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *