Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hidden gems Leuven | Ontdek deze verborgen plekjes in de stad

België Vlaanderen Leuven

Hidden gems Leuven: verstopte adresjes

Hidden gems Leuven, ik verklap ze je graag. Van fijne plekken in de stad, tot verborgen parels buiten het centrum.

België Leuven stadhuis
Dat ik grote fan ben van België, weten trouwe lezers van mijn blog intussen. Vooral het universiteitsstadje Leuven heeft mijn hart gestolen. Als doorgewinterde België-liefhebber ken ik een aantal plekjes waar de ‘doorsnee toerist’ misschien niet aan zou denken en die toch meer dan de moeite waard zijn. Goede tips dus voor als je al eens in Leuven geweest bent of Leuven gewoon wil ervaren vanuit het perspectief van een echte Leuvenaar.

Hidden gems Leuven: Universiteitsbibliotheek

België Leuven Bibliotheek
Een verborgen plekje kan ik dit niet noemen, want de universiteitsbibliotheek van de KULeuven is natuurlijk een van de bekendste gebouwen in Leuven. Maar wist je dat je de bibliotheek ook binnen mag? De universiteitsbibliotheek werd tijdens zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog grotendeels vernietigd, maar ook twee keer heropgebouwd. Voor een paar euro bekijk je een fototentoonstelling van vijf markante tijdsperiodes, dwaal je door de Harry Potter-achtige leeszaal (inclusief studenten) en krijg je na een pittige klim een prachtig openlucht zicht over Leuven en de groene omgeving. Aanrader!

De Dijleterrassen

Zoek je een rustig plekje om te bekomen van een drukke dag, dan zijn de Dijleterrassen een uitstekende keuze. Vooral ’s zomers is het, met een ijsje en ondergaande zon, heerlijk vertoeven op dit rustige plekje aan de rivier. In 2013 werd hier het standbeeld van de Fiere Margriet geplaatst, een Leuvense legende uit de middeleeuwen. Het verhaal wil dat de Fiere Margriet verkracht, vermoord en in de rivier geworpen zou zijn, maar dat de vissen haar stroomopwaarts terug de stad in gedragen zouden hebben, alwaar de misdadigers in de gevangenis werden geworpen. Je hoeft de legende niet te geloven om van de ontspannen sfeer op de Dijleterrassen te kunnen genieten.

Nabij Leuven: Heverleebos en Meerdaalwoud

Bij lokale bewoners is dit bos natuurlijk bekend, maar als toerist zou je waarschijnlijk niet snel een bezoekje brengen aan Heverleebos en Meerdaalwoud. Dit bos is nochtans het grootste gemengde loofbos van Vlaanderen en dus zeker een bezoekje waard. Het bos is ook meer dan geschikt om met de fiets te verkennen. Ik vond het zelf heerlijk om Brussel met de fiets te doorkruisen, en zou het in Leuven dus zeker ook graag eens doen. Een fietskaart op zak en hoppa… rijden maar!

Hidden gems Leuven: De Werf

Vanwege de gemoedelijke sfeer en schappelijke prijzen is dit betaalbaar restaurantje een geliefde keuze voor veel Leuvenaars. Bij een warme chocomel krijg je steevast een Princekoek en je brood wordt geserveerd in een brooddoos. Dankzij de vriendelijke bediening en centrale locatie op het gezellige Hogeschoolplein is het hier zowel ’s middags als ’s avonds heerlijk vertoeven.

BelgiëHidden gems Leuven
Tijdens het schrijven van dit artikel merk ik dat nog lang niet uitgekeken ben op Leuven. Dankzij de biertjes, vele plezante hotspots en vriendelijke locals is deze bestemming vlakbij Brussel een uitstekende keuze voor een dag- of weekendtripje. Bij een volgend bezoekje aan België niet overslaan dus : )

Meer België:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

8 reacties

  1. Ik ben een tijd terug met de Belgische travelblogger Lotte van Scratching my Map meegeweest om Leuven te ontdekken. Echt een prachtige stad met veel Belgische gezelligheid. En vooral de huizen daar zijn prachtig om te zien. Of juist de rauwheid van het verlaten fabrieksterrein aan de rand van het centrum. Voor elk wat wils.

  2. Hier nog een liefhebber van Belgische steden. Ik heb inmiddels al een aantal steden bezocht maar Leuven nog nooit. En als je blog lees moet daar hoognodig verandering in komen.

  3. Heerlijke stad. Ik ben er een keer geweest maar dat smaakte naar meer! De Universiteitsbibliotheek moet ik zeker nog een keer bezoeken. Wel ben ik museum M geweest en de botanische tuin.

  4. Leuven is echt heel leuk! Ook wij waren bij de Werf, fijne plek! De Dijleterrassen hebben we volgens mij gezien vanaf het water. Een volgende keer gaan we daar genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *