Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hasselt, Modestad, Jeneverstad, stad van de Koeketers

Hasselt Groenplein Vlaanderen België

Citytrip Hasselt, hier wil je naar toe

Weekendje weg, city trip? Niet te ver weg? België wellicht? Dit keer geen Gent, Brugge of Antwerpen? Kies Hasselt! Aan de hand van random foto’s toon ik je hoe leuk en interessant de stad is.
België Hasselt

Hartelijk welkom in Hasselt

Hasselt, daar had je waarschijnlijk niet zo snel aan gedacht, wel? Zonde! Het is een leuke, fijne, compacte stad. Een prima plek voor een citytrip.

Een veelzijdige stad ook. Een stad die zichzelf graag profileert als modestad. Stad die de naam jeneverstad draagt. Bovendien prijkt op Hasselt eveneens het etiket Hoofdstad van de Smaak. Wat kan er nog mis gaan tijdens je weekendje weg?

Hasseltse Jenever

Jenever en Hasselt worden veelvuldig in een adem genoemd.
België Hasselt Jenever
De foto hierboven toont het zogeheten Borrelmanneke. Een kunstwerkje dat sinds 1981 de straten siert, ter herinnering aan de rijke jenevertraditie. Het ‘manneke’zit bovenop een os en draagt op een vaatje jenever. Zo werd de alcoholische drank tot eind vorige eeuw geleverd. De vaten kwamen in allerhande soorten en maten, maar – zo verklapt het internet – was de meest voorkomende tonnenmaat de zogeheten wijniox, ook wel ossenkop genaamd. Het leverde de Hasselaren een van de vele bijnamen op, die van ‘Ossenkoppen.

Het beeldje kun je zien als een kringloop van de jenever. In vroeger tijden werd het pulp van het graan waarvan de jenever werd vervaardigd aan het vee gevoerd. De varkens en koeien poepten het vervolgens weer uit, de boeren gebruikten de mest om de schrale Kempense zandgrond te verbeteren. Een betere grond leverde immers weer meer graan, dus meer grondstof voor de jeneverindustrie. Zo zat als een os, of zo zat als een varken is een gezegde dat in Hasselt haar oorsprong kent. De pulp die de beesten te eten kregen, bevatten dikwijls nog alcoholsporen. Oeps.

➡️ Gedurende de Hasseltse Jeneverfeesten spuit het beeldje – hoe kan het ook anders – jenever.
Meer info over de jaarlijkse jeneverfeesten, lees je hier.

Meer weten over jenever en hoe het haar stempel drukte op de stad? Bezoek dan het Jenever museum. Na afloop keur je natuurlijk in het proeflokaal een drépke (letterlijk vertaald, druppeltje) proeven.

Koeketers

België Hasselt Speculaasmannetje
Tegenover het Jenevermuseum staat dit beeldje, het speculaasmannetje, het symbool voor de heerlijke Hasseltse specialiteit. Dit amandelgebak – zoals het ook wel genoemd wordt – smaakt perfect bij een jenevertje. Enne, je snapt meteen waar de (andere) bijnaam ‘koeketers’ vandaan komt.

Sinds het begin van de 19e wordt er in de stad speculaas gebakken. Tot aan het begin van WOII werd het – net als bij ons – voornamelijk gegeten en gebakken rondom de Sinterklaasperiode, echter nam de vraag hand over hand toe, dat sindsdien de lekkernij het hele jaar door verkrijgbaar is.

Het graantje

België Hasselt Het Graantje
Het graantje is de lekkerste winkel van de hoofdstad van de smaak. Vers brood en heerlijke gebakjes en ovenverse koeken. #nomnomnom

Paardenkracht

België Hasselt Paardenkracht
Hasselt staat bol van de beelden. Standbeelden van belangrijke personen uit het (nabije) verleden, afbeeldingen alledaagse Hasseltse gebeurtenissen. Realistisch kunst of juist modern. Dit beeld, genaamd paardenkracht, vond ik indrukwekkend. De drie steigerende paarden die kracht, beweging en dynamiek uitstralen, wegen samen niet minder dan 3 ton. Dat zeg ik, indrukwekkend.

Dame Edna in Hasselt?

België Hasselt Zien zen zijn
Voor de bibliotheek van de stad, staat het beeld ‘Zien Zen Zijn’. Een reusachtige zilveren bril vervaardigd in roestvrij staal. Volgens de Limburgse (Belgisch Limburg natuurlijk) kunstenares staat het voor het volgende:

Zien; gadeslaan, kijken en herkennen
Zen; overstijgen, openstaan, erkennen en richting geven
Zijn; onderkennen, waakzaamheid, vooruitgang en afwachten.

Zelf vond ik het simpelweg een grappig kunstwerk.

Meer Hasselt

Dit is slechts een greep uit de vele dingen die je in Hasselt kunt doen en zien, maar er is meer;

  • Bezoek de Sint Quintinus Kathedraal – een eeuwenoud monument in de stad
  • Ga op de foto met de geestelijk vader van Suske & Wiske, Willy Vandersteen
  • Sta stil bij de opstand uit 1798 van de boerenkrijgers tegen de Fransen
  • Bewonder fraaie panden zoals het voormalig Augustijnenklooster of het voormalig postgebouw
  • Proef het bier van de nabij gelegen abdij Herkenrode of proost met een biologisch biertje van Jessenhofke-bieren
  • Neem de kinderen mee en maak een uitstap naar Plopsa, maak een knibbel knabbeltocht of ga met ze op ontdekking in Villa Verbeelding

Meer België

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

8 reacties

  1. Leuke stad en fijne tips! Ik ken de stad van naam, maar ben er nooit geweest. Wellicht de volgende Belgische stad die ik ga bezoeken.

  2. Leuk om te zien, ooit… als kind… in Hasselt geweest, wij woonden daar niet zo ver vandaan. Maar heb er nog maar weinig herinneringen aan, tijd om eens terug te gaan. Dat het als de Jeneverstad bekend staat wist ik niet trouwens.

  3. Het lijkt me een leuke stad om een keer te bezoeken. Niet omdat het zich een modestad noemt maar omdat je foto´s de indruk geven dat er in deze compacte stad genoeg te doen is. Ik ben nieuwsgierig geworden. Misschien wordt Hasselt wel de volgende op het lijstje van Belgische steden die we hebben bezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *