Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stille Brugge | Slenteren door doodstille straatjes

Het Stille Burgge België Vlaanderen

Het Stille Brugge, weg van de drukte

Het stille Brugge, bestaat dat? Begrijp me niet verkeerd, ik vind Brugge een geweldige stad, maar wat is er het er soms druk. Soms dreig je door de tourgroepen de bezienswaardigheden even niet meer te zien. Het is goed te weten dat net buiten het stadshart het ook goed toeven is. In een wandeling van 4 kilometer zie je Brugge van een heel andere kant.

Het gemak van een stadsgids op zak

België Brugge Stadsgids 2017
Bij aankomst in de stad schaffen we bij de toeristische dienst (voor € 5,-) de Stadsgids Brugge aan. Een handig boekwerk met daarin een schat aan info over ‘Het Venetië van het Noorden’ zoals de stad ook wel wordt genoemd. Daarnaast tref je 3 wandelingen in de gids. Wij kiezen op een zonnige donderdagochtend voor de route ‘Slenteren door het stille Brugge’.

Begin met chocolade

Hoe kan het ook anders. Bij België hoort immers chocolade. De route start bij Choco-Story . Een museum waar je jezelf onderdompelt in de wereld van cacao en haar eindproducten. Het is nog voor 10.00 uur, de deuren zijn nog gesloten. Dan stappen we maar direct verder.
➡️ In Brussel bezocht ik wel Choco-Story, daarover lees je hier meer

Barokke kerken en Herenwoningen in het Stille Brugge

België Brugge facades
De Sint-Walburgakerk schittert in het ochtendlicht. Het pleintje waarop de barokke kerk staat, is omringd met goed bewaard gebleven herenhuizen. We vervolgen onze weg richting de Spiegelrei. Misschien wel een van de mooiste kanaaltjes in het centrum van de stad. We steken de brug over, op weg naar nog meer moois.
België Brugge buiten het centrum

Ogen tekort in het Stille BruggeVia reien en vesten, door de Sint-Gilliswijk en de wijk Sint Anna genaamd, staan we steeds oog in oog met fraaie panden. Panden met ook nog eens een interessante geschiedenis. Panden die een verleden hebben gerelateerd aan arbeiders of juist aan artiesten. Zo veelzijdig.

Godshuis De Meulenaere


Wie op zoek is naar serene rust denkt wellicht aan het Begijnhof in de stad. Wat als ik je nu vertel dat er een plek is waar rust nog echt rust is. Godshuis De Meulenaere is zo’n plek. Godshuizen werden vanaf de 14e eeuw opgericht door rijke burgers of door ambachtsgilden en gaven onderdak aan behoeftige bejaarden of weduwen zonder bestaansmiddelen. Een fraai stukje geschiedenis.

Daar bij die molen


Typisch Hollands! Mis! Ook in Brugge vind je molens. Hele mooie zelfs. In de 16e eeuw stonden er wel 30 op een rij. Nu zijn er nog slechts 4 te bewonderen. Als je geluk hebt heeft de Sint-Janshuismolen haar deuren opstaan en kun je een kijkje nemen in dit fraaie stukje Belgisch Erfgoed.

Pak meteen een museum mee

België Brugge Slenteren door het stille Brugge
Op de route liggen verschillende musea. Fijn als het slecht of koud weer is om even op te warmen. Of om even de route te onderbreken. Van de grootste lampenverzameling ter wereld tot kantmuseum. Voor ieder wat wils op deze wandeling.

Proost! Op het Stille Brugge

België Brugge stadsgids Café Vlissinghe
Deze fijne tocht eindigt bij Café Vlissinghe, het oudste café van Brugge. Bestel een goed glas bier en proost van het moois dat de afgelopen 4 kilometer aan je voorbij trok.

Meer Brugge:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

11 reacties

  1. Wat leuk om te lezen! Ik ben eigenlijk nog maar 1 keer in Brugge geweest. Als ik er nog eens heen ga, zal ik dit zeker onthouden 🙂

  2. Leuke blogpost en dank je wel!! Ik heb vele jaren geleden ergens een foto gemaakt in Brugge en wist niet meer waar, maar nu herken ik het via jouw foto’s als Godshuis De Meulenaere 🙂 Jeej!

  3. Heel goed idee om een stillere route te kiezen. Ik kom uit Brugge en wandel heel graag in de kalme straatjes en aan de molen, het is er prachtig, niet zo vol met toeristen zoals in het centrum van de stad… Ik kan niet wachten om terug te gaan.

  4. Superleuk al die huisjes!
    Ben vorig jaar vlak voor kerst naar Brugge geweest, toen alleen het centrum gezien maar vond het een hele leuke stad.

  5. Heerlijke stad. Ik was er pas één keer en helaas met voornamelijk regenachtig weer. (En zelfs toen was het nog druk;) ) Heerlijk om alle rustige plekjes van een stad te verkennen.Handige tip voor als we er nog eens terug keren.

  6. Aaach het oudste café zet ik gelijk even op mijn lijstje. Vind dat altijd zo bijzonder. Geeft vaak moois geschiedenis weer. Brugge is en blijft leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *