Zoek
Sluit dit zoekvak.

Brussel in 24 uur ontdekken, het kan!

Brussel in 24 uur ontdekken, het kan!

Brussel in 24 uur, het is even plannen, maar dan zie je ook wat

Brussel in 24 uur. Het lijkt onmogelijk, maar toch kun je in een etmaal het nodige van de Belgische hoofdstad zien. Kijk maar.

Bruxelles ma belle

Brussel is rauw, maar daardoor ook puur. De stad is Frans maar tegelijkertijd toch ook echt op en top Belgisch. De Belgische hoofdstad is aristocratisch voor hen die zich met Europa en het Europees Parlement bezighouden, rondom het Schumann station waar parlementariërs uit vrijwel alle lidstaten vertegenwoordigd zijn maar ook de stad van de Ketjes, de echte Brusselaars. De allochtone jongeren in de Chicago wijk en de hipsters in de Antoine Dansaertstraat, allen geven ze een eigen karakter aan deze veelzijdige stad.

Brussel in 24 uur : 09.49 uur Aftrap van Brussel in 24 uur

Wanneer ik in Roosendaal aan boord van de trein ga, zitten mijn medereizigers zitten reeds in het eersteklas rijtuig van NS International op me te wachten. Aangezien iedereen een andere achtergrond heeft, wordt er druk op los gekwebbeld en naar elkaar geïnformeerd. De tijd raast voorbij en voordat we er erg in hebben, staan we reeds op Brussel Centraal Station. De race tegen de klok begint. Brussel in 24 uur, gaat dat echt lukken?

10.59 uur “Ik ben Jan, jullie greeter

Nog maar net ontmoet, maar we hangen nu al aan Brussels Greeter Jan zijn lippen[/caption]

“Een Greeter is een vrijwillige bewoner die van zijn stad of streek houdt en die deze hartstocht wilt delen met bezoekers (maximum 6 personen) tijdens een ontmoeting buiten de platgetreden paden.”

Op pad met Jan

Jan Ockerman neemt ons op sleeptouw in zijn stad en toont ons bekende en minder bekende plekken in de Belgische hoofdstad. De Begijnhofkerk – in hartje Brussel, gelegen nabij het Sint-Katelijneplein heeft alles is wat Brussel kan zijn, maar je doorgaans niet verwacht. Het is rustig, overzichtelijk, architecturaal weldoordacht en mooi!

Van arm naar hip

Een decennium terug was de omgeving rond de Sint-Katelijnekerk een verarmde, weinig aantrekkelijke buurt. Anno nu is het misschien wel een van de hipste wijken in de stad, de wijk leeft weer op. Hier zijn de trendy eettentjes, goede cocktailbars, leuke cafés en vooral veel unieke boetiekjes.

Vismet

Op een boogscheut verder, houden we halt op de Vismet. Deze plek vormt de bakermat van de stad en heeft een lange en boeiende geschiedenis. Voordat de Zenne dempte, lag hier het Sint-Gorikseiland, midden in de rivier. De hertog van Neder-Lotharingen bouwde er in de 10e eeuw een kampen een kapel die hij wijdde aan St. Goriks. De kapel werd in de 16e vervangen door een grotere, gotische kerk. Deze werd echter door de Fransen gesloopt en zij maakte er op hun beurt van de vrijgekomen grond een groot plein van. Het was in de negentiende eeuw dat het plein haar marktplaats functie kreeg en bekend werd om de verhandeling van vis.

Bange burgemeester

België Brussel 24 uur in Brussel
‘Molenbeek, waar zelfs de burgemeester de straat schuwt’ kopte de krant De Morgen begin 2014. Is het hier zo gevaarlijk? Nee, en zeker niet gedurende de dag. We houden halt bij de opmerkelijke Sint-Jan-de-Doperkerk, een van de drie betonnen kerken die Brussel rijk is. In 15 maanden gebouwd vanaf 1931, oftewel de kerk opende haar deuren voor de parochianen in 1932. De betonnen structuren zijn geïnspireerd op vliegtuigloodsen, logisch toch?

Eindigen in bij de gevangenis

Bij de gevangenis van  Sint-Gillis eindigt onze tour met Jan, we duiken de metro in op naar The Hotel Brussels. – lees hier het uitgebreide artikel over dit fantastische hotel – We kunnen ‘gratis’ gebruik maken van het openbaar vervoer in Brussel, dankzij onze Brussels Card.

“De Brussels Card is de beste manier om deze fascinerende Europese hoofdstad te ontdekken.
Ze biedt u, gedurende 24, 48 of 72 uur, gratis toegang tot meer dan 30 musea, vrij gebruik van het openbaar vervoer en exclusieve aanbiedingen bij modeontwerpers, winkels, tentoonstellingen, restaurants & attracties van de stad.”

Brussel in 24 uur : 13.00 uur lunch @ The Restaurant


Brussel in 24 uur, daar hoort natuurlijk ook een lunchmoment bij. Knack Weekend – een Belgisch lifestyle magazine op het gebied : mode, reizen, gastronomie, architectuur, design, beauty en wellness – schreef over The Restaurant:

“Voor The Restaurant ontwikkelde Balthazar een “innovatieve culinaire lijn”, waarbij hij een beroep doet op drie chefs, afkomstig uit Frankrijk, Italië en Thailand. De drie kregen negen seizoensproducten opgelegd, die op twee manieren bereid dienden te worden: klassiek en persoonlijk. De een vindt dat spannend en de ander flauwekul.

Nou ik vind het bepaald geen flauwekul, ik vind het verrassend en heerlijk! Van voorgerecht tot de thee en alles er tussen in, smaakte werkelijk in een word verrukkelijk. Veel tijd om uit te buiken hebben we niet, we moeten door met onze ontdekkingstocht door Brussel. Hup, in de tram, op naar de Charleroisesteenweg 125.

Brussel in 24 uur : 14.30 uur Chocolade van A tot Zaabär


We maken chocoladerepen met specerijen, pittige truffels en flikken en het beste van al, aan het eind van de workshop mogen we onze creaties mee naar huis nemen. – Hoe dat creëren precies is zijn werk ging, lees je in dit artikel dat ik al eens eerder schreef. Mocht je chocoladereep onverhoopt mislukt zijn, of ben je een echte chocoholic en is jouw credo als het om chocolade gaat, meer, meer, meer, geen paniek, je kunt ook nog diverse chocoladeproducten in de winkel kopen. – ook als je geen cursus hebt gevolgd –

Allen met een zakje met lekkers erin, verlaten we tevreden het pand. Alvorens naar het restaurant te gaan  installeren we ons op een terrasje. Of we niet te lang willen blijven zitten, is de vraag van de uitbater. De tafels dienen voor het diner opgedekt te worden, dus graag kort borrelen.

Brussel in 24 uur : 19.00 uur diner voor een select(o) gezelschap

België Brussel 24 uur in Brussel
Restaurant Le Selecto heeft twee ingangen: De meest gebruikte ingang ligt aan de Vlaamsesteenweg. Het is lekker weer, de de glazen façade is opengeschoven en het ziet er uitnodigend uit naar binnen te gaan, een ruime eetzaal, ingericht in moderne bistrostijl lokt ons naar binnen. Je kunt ook langs het aangrenzende steegje het pand betreden. Dit is de kant aan de keukenzijde, hier mag onze gezelschap plaats nemen plaats aan de half hoge toog.

Chef-kok Olivier Morland (die eerder in een ander restaurant een Michelinster behaalde) noemt de formule van Le Selecto Bistronomie.

“Bistonomie houdt het midden tussen een bistrot –een taverne- en gastronomie.”

Nog vol van de lunch en de chocolade kiezen we allen voor de zogenaamde Duoformule. Hierbij selecteer je een voor- en een hoofdgerecht of een hoofd- en een nagerecht. En dat smaakt meer dan voortreffelijk! Ik kende het restaurant nog niet, maar ik weet zeker dat ik hier een keer terug zal keren. Aanrader!
België Brussel 24 uur in Brussel

22.30 uur Brussels by night

Daphne en ik kletsen, wat nog rest van de dag, weg op de hotelkamer met een drankje uit de – inclusief in de kamerprijs – minibar.

Brussel in 24 uur : 07.30 uur Au revoir, Bruxelles

België Brussel 24 uur in Brussel
De laatste uren van mijn Brussel in 24 uur trip gaan in. Daphne slaapt nog, of doet alsof, wanneer ik opsta en naar het restaurant ga voor een ontbijtje. Zij en de andere meiden blijven vandaag nog heel de dag in Brussel, terwijl ik over goed twee uur in de Thalys naar Parijs zit.

09.00 uur Marche du Midi, formidable

Naar verluidt is de Zuidmarkt bij het Zuid Station (Gare de Midi) de grootste markt van Europa. Uit de speakers van een mangoverkoper schalt Papaoutai van mede-Brusselaar Stromae uit speakers – en of ik meteen even een foto van hem wil maken -. Het is een zeer kleurrijke markt. Verkopers uit verschillende landen prijzen met veel gevoel voor drama hun waar aan. Dit is een uitgelezen plek om op zondagochtend – al vanaf 06.00 uur – je dag te beginnen met een keur aan exotische produkten.

10.00 uur zoeken naar de trein op Brussel Zuid

Door het rondstruinen op de markt zou ik bijna de tijd vergeten. Uiteindelijk heb ik nog een kwartiertje over en loop een rondje rond en door het station. Hoi Kuifje.

Einde Brussel in 24 uur: 10.13 uur aankomst / vertrek Thalys

Brussel, het duurde een tijdje voordat je op je waarde ging en kon waarderen, nu zou ik je het liefst elke maand wel een keer willen bezoeken. Tot snel!

Brussel in 24 uur, zou jij het redden?

Heb je meer tijd? Ga dan ook hier eens heen

  • Breng een bezoek aan het Atomium, dé landmark van de stad
  • Veel zien in weinig tijd? Pak de hop-on-hop-off bus om een goed beeld van de stad te krijgen
  • Dol op chocolade? Dan mag een bezoek aan Choco-Story vanzelfsprekend niet ontbreken

Lees ook

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

  1. Dank je Esther. Vond het erg leuk je tijdens deze trip naar Brussel te hebben leren kennen. Tot nog eens!

  2. Leuk om weer terug te zien 🙂 het was absoluut een geslaagd weekend! Die ‘Vogue’-foto had ik nog niet eerder terug gezien haha. Voor herhaling vatbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *