Zoek
Sluit dit zoekvak.

Apeldoorn | Alles van een grote stad in dorpse sfeer

Paleistuinen Loo Apeldoorn

Groetjes uit Apeldoorn

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een bewoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Randy neemt je mee naar Apeldoorn. Deze communicatiespecialist en expeditieleider bij Expeditie Flow vertelt vol enthousiasme wat de stad voor hem betekent en hij tipt je wat te doen tijdens je bezoek aan deze hoofdstad van de Veluwe.

Apeldoorn

Apeldoorn, de hoofdstad van de Veluwe. Al zo’n 40 jaar mijn dorpse stad. Slechts 4 jaar verliet ik “mijn” Apeldoorn voor een onvergetelijk magisch avontuur in Disneyland Paris. Toen mijn toenmalige partner zei terug te willen naar Nederland, was er maar één mogelijkheid: terug naar Apeldoorn. Terug naar huis.

Randy Gasper Expeditie Flow

Van alles gemiddeld

Apeldoorn is de stad van alles en alles net niet. Flamboyante stadgenoten voor wie Apeldoorn te saai is, vinden vaker hun heil als hipster in de Randstad. Wie blijft, valt op. Wie hier zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, wordt snel gezien. We neigen te zeggen, doe maar gewoon, dan doe je al… maar zo saai willen Apeldoorners nou ook weer niet zijn. Wie en wat we zijn: we weten het zelf vaak niet altijd. We zijn van alles gemiddeld.

Apeldoorners mogen trotser zijn

Of we dat werkelijk zijn, ga ik niet bevestigen. Sterker nog, ik ben enorm trots op de stad waar ik vandaan kom. Ik vind ons vooral te bescheiden, gemiddeld is blijkbaar al snel goed. Toch schieten we torenhoog boven heel veel dingen uit. Laat ik vooral beginnen met de koninklijke status van onze stad. Er ligt hier een groot koninklijk verleden als het om de Oranjes gaat. En met Pieter en Margriet wonend nabij het prachtige Paleis het Loo is blauw bloed nog volop in onze gemeente aanwezig. Naar mijn gevoel komen er nog veel te weinig “royal-fans” onze stad bezoeken.

Verbouwing paleis het Loo Apeldoorn

Paleis het Loo Paleis het Loo wordt momenteel overigens flink vernieuwd en verbouwd. Het museum wordt verder uitgebreid en nóg mooier. Flink onderhoud is zo nu en dan nodig om de verhalen van vroeger te kunnen blijven vertellen en er nog lang van te genieten. Wie in de buurt is en even het museum niet kan bezoeken door de werkzaamheden, hoeft niet te treuren. Het paleispark is meer dan de moeite van een bezoek waard. Het park is niet alleen mooi om je te verbeelden hoe Wilhelmina vroeger haar dagen op het Loo heeft doorgebracht, ook gewoon om omringd te worden door een fijn stuk mooi onderhouden bos met goede en overzichtelijke routes. Kort en lang. Apeldoorners die graag wandelen, komen er graag.

➡️ Lees ook: Veluwe, verrassend veelzijdig. Kunst, wild, paleizen en heel veel historie

Van lokale kunst tot Van Gogh

Van Gogh Kröller-Müller Museum Veluwe Nederland

Aan cultuur zijn er overigens nog wel meer interessante opties in onze gemeente. Wie binnen de stadsgrenzen blijft kan in het CODA Museum of het ACEC genieten van steeds wisselende exposities. Mensen die meer mobiel zijn kunnen al rijdend over de Veluwe natuurlijk ook naar het Kröller-Müller Museum.

Hier bevindt zich de op een na grootste Van Gogh-collectie ter wereld. Bovendien bezit het museum ook een van de grootste beeldentuinen van Europa. Ben zelf niet zo thuis in de kunst, maar namen als Rietveld, Huyghe en Rodin doen zelfs mij vermoeden dat dit voor de liefhebber een vette collectie moet zijn.

➡️ Bestel hier je tickets voor Kröller-Müller Museum

Park Hoge Veluwe

Het Kröller-Müller Museum bevindt zich overigens in Park Hoge Veluwe. Dat betekent dat je voor het dit nationale park moet betalen om bij het museum te komen. Hoewel het park prachtig is en er veel te genieten valt van de aanwezige flora en fauna, is het park voor mij persoonlijk een no-go sinds de baron die het park runt zich heeft gekeerd tegen de komst van een nieuw soort Apeldoorner: de wolf.

Veluwe

Wandelen en fietsen op de Veluwe

Als dieren- en natuurliefhebber sla ik dit park dus over. Hoeven we ook niet spannend over te doen, rond het nationaal park is er veel meer bos, heide en zandvlaktes. Veelal openbaar, soms voorzien van de meest prachtige wandelroutes en klompenpaden. Flora en fauna in overvloed. Evenals rust en ruimte. En wat te denken van de immense stilte. De natuur op de Veluwe en dan met name de bossen zijn voor mij de plekken voor stilte en reflectie. Hier bestaat geen kapitalisme of maatschappij, maar vind je louter natuur en haar mooie verhalen als je goed kijkt en luistert.

Apenheul

Apenheul Apeldoorn

Wil je overigens dieren zien, dan kun je binnen de stadsgrenzen aan de rand van de Veluwe op bezoek bij Apenheul. Ongetwijfeld het grootste apenpark ter wereld, in mijn beleving de mooiste dierentuin van Nederland. Beetje bevooroordeeld, want ik heb er gewerkt. Behalve de unieke mogelijkheid om tussen de loslopende apen te lopen, is hier ook de gelegenheid om kennis te maken met grote apensoorten.

Behalve het zien en observeren van deze bijzondere dieren, besteedt Apenheul ook veel aandacht aan de werkelijke leefomgevingen van veel aapsoorten. Vaak worden die apen aldaar ernstig bedreigd als gevolg van ons westerse consumptiegedrag. Deze realiteitscheck daargelaten: een bezoek aan dit park biedt veel ruimte voor ontmoetingen met apen. Een unieke ervaring.

Julianatoren

Julianatoren Apeldoorn

Ik zou bijna vergeten te zeggen dat Apenheul een superleuk gezinsuitje is. Kinderen gaan een bezoek aan het apenpark nooit meer vergeten. Als je er toch met kinderen bent: op een flinke steenworp afstand vind je ook de Julianatoren. Dit kinderpretpark is onwijs leuk voor kinderen tot een jaar of 12. Het is net een echt pretpark, maar met attracties die afgestemd zijn op de jonge doelgroep.

➡️ Bestel hier je tickets voor Pretpark Julianatoren

Van vegan tot vlees

Bos, apen, pretpark… je kunt begrijpen dat Apeldoorn en haar omgeving zich goed leent voor familievakanties of familieuitjes. Van peuter tot opa; hier is het goed vertoeven voor alle leeftijden. En voor wie in het weekend ook nog eens het centrum van Apeldoorn bezoekt, vindt daar op en top gezelligheid. In het centrum is elke zaterdag een hele grote markt met veel vers en lekkers. Ook kent Apeldoorn heel veel leuke cafés en restaurants. Zelf leef ik harstikke vegan en ook deze doelgroep kan goed terecht.

De lekkerste plekjes in Apeldoorn

Aangezien ik echt een hopper ben, is het lastig om één specifieke plek te noemen. Ik ga een poging doen voor een paar must-experience plekjes:

  • Central Park
  • Anne & Max
  • Bagels & Beans
  • Schenkers
  • Rembrandt
  • Klein Berlijn, Recht
  • Buddha Garden
  • Jules Verne
  • Twenty2 zijn allemaal vegan-friendly.

Uit in Apeldoorn

Superfijne plekken om ook naar toe te gaan als je met niet-vegans of vegetariërs uit eten wilt gaan. Zeker niet vegan maar wel gezellig vertoeven is Finnegans. By far mijn favoriete pub voor een drankje. Voor goede wijn én een heerlijk vegan plankje scoort Rembrandt wel het beste.

Winkelen in Apeldoorn

Oh ja, en dan de winkelstraat. Hoewel ook Apeldoorn wel wat leegstand heeft, hoef je je geen zorgen te maken om lekker te kunnen winkelen. De meeste grote ketens zijn aanwezig in de lange Hoofdstraat, maar vergeet vooral de zijstraatjes niet. Een kleine mall genaamd Oranjerie oogt indrukwekkend, al is dit onlangs gerenoveerde winkelcentrum nog ver verwijderd om daadwerkelijk een indrukwekkende indruk te maken.

Levendige regio en gezellige festivals

Heb je Apeldoorn dan gezien? Ongetwijfeld niet. De Veluwe is immens groot met zoals gezegd tal van wandelroutes en klompenpaden. Bovendien zijn er tal van fietsroutes die je niet alleen door de bossen en over de heide leidt, maar ook nog eens naar een handvol prachtige dorpen met hun prettige kernen in de regio.

Bovendien leiden de (snel)wegen makkelijk naar buursteden als Zutphen, Deventer en Arnhem. En dan vergeet ik nog tal van unieke festivals te noemen zoals het Drakenboot Festival, Roots in the Woods, Lepeltje Lepeltje, Theater op ’t Zand, StadsOase, Openlucht Filmfestival en meer. In goede tijden vind je ze hier allemaal.

Uit in Apeldoorn

Volgens mij heb je zo wel genoeg informatie en mogelijkheden om een week of meer, of gewoon een lang weekend door te brengen in Apeldoorn. Je hoeft je zeker niet te vervelen. Mij lukt het in elk geval steeds weer om het hier naar mijn zin te hebben. Ontdek het zelf.

De natuur in nabij Apeldoorn

En wil je in (de bossen) van Apeldoorn vooral eens op zoek willen gaan naar jezelf? Dan kun je altijd bij mij terecht. Voor een reis naar jezelf ben ik graag je gids. Neem dan eens contact met mij op. Op Expeditie Flow lees je alles over de expedities die Randy onderneemt.

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Deze inwoners doen ook de groeten

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *