Zoek
Sluit dit zoekvak.

TextielMuseum Tilburg | Voor iedereen die denkt dat textiel stoffig is

TextielMuseum Tilburg

Na een lange periode van lockdown openden op 5 juni 2021 musea de deuren weer. Om dat te vieren toog OmniTraveler naar het Textielmuseum in Tilburg.

172 dagen de deuren dicht

Na 172 dagen opent 5 juni 2021 het TextielMuseum Tilburg, net als zo veel musea in ons land, de deuren weer. Tijd voor de directeur en de medewerkers om weer te doen waar ze goed in zijn, bezoekers inspireren. Natuurlijk kon je een glimp opvangen tijdens de gehouden online tours en workshops, maar er gaat niets boven de real deal. Zelf dwalen door de gangen en vertrekken van het pand. Net zo lang of kort bij een stuk stilstaan. Zonder bang te zijn dat verbinding wegvalt of dat te camera te snel wegdraait van hetgeen jou juist interesseert.

Het Textielmuseum heeft exposities geprolongeerd, maar pakt op de eerste openingsdag ook direct goed uit met een bijzondere tentoonstelling. De japonnen van de presentatrices van het Eurovision Songfestival staan te pronken in de voormalige wollenstoffenfabriek.

Textielmuseum Tilburg

Eurofashion | Creaties van het Songfestival

Terwijl ik bij de kassa mijn entreebewijs in ontvangst neem, hoor ik achter me in de rij wat rumoer.

‘Ja, daar! Daar, daar zie ik er al een staan!’
‘Oh, jaaaaa. Die ene van Nikkie.’
‘Vanaf hier al prachtig.’

Een paar passen verder sta ik zelf oog in oog met de jurk die designer Edwin Oudshoorn voor Nikkie (de Jager/Tutorials) ontwierp voor het grote liedjesfestival. Tijdens de finale schitterde de make-up legende in deze sprookjesachtige paarse jurk. Wat tof dat er voor Nederlandse ontwerpers is gekozen voor de kleding van de dames en wat bijzonder de creaties hier in het echt te mogen bewonderen.

Niet allen de paarse sprookjesjurk van Nikkie staat te pronken in het TextielMuseum ook de items die Chantal Janzen en Edsilia Rombley droegen, hebben een (tijdelijke) plaats in het museum verworven.

➡️ Deze tentoonstelling loopt van 5 juni t/m 11 juli 2021

‘Eurofashion | Creaties van het Songfestival’

Nu te zien in het TextielMuseum: Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk

Van het Songfestival val ik in de tentoonstelling ‘Gedachtespinsels’ en beland ik in de wondere wereld van Kiki van Eijk. Om goed te verwoorden waarover de tentoonstelling gaat, citeer ik even een stukje uit een persbericht dat ik mocht ontvangen;

“Samen met scenograaf Theun Mosk daagt Van Eijk bezoekers uit haar poëtische ontwerpen en producten spelenderwijs te ontdekken, van klokken en kamerschermen tot meubels en lampen. Uniek is de ruimte ‘Herinneringen’, waarin het licht en geluid de aandacht leiden langs de grootse textiele werken die de muren tot aan het plafond toe bekleden.”

‘Neemt u zeker even het boekje mee,’ tipt de vriendelijke suppoost me. ‘Het anders soms best moeilijk te begrijpen, wat het is.’

Wanneer ik de donkere ruimte binnen ben en voor een van de objecten sta, snap ik wat hij bedoelt. Het werk van Kiki is niet altijd wat het lijkt en zelf als er uitleg over gegeven wordt, geeft dat vaak nog ruimte voor extra vragen en gedachten rondom het kunstwerk.

Meesterlijk knap gemaakt, soms ook meesterlijk ver gezocht, als je het mij vraagt

➡️ Deze tentoonstelling loopt van 26 september 2020 t/m 12 september 2021

Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk

Dieren op damast | Het gestileerde diermotief in artistiek tafellinnen

Vroeger, zeg in de tijd van je oma – en diens moeder – was een kast vol damast nog heel gewoon. Geen huwelijk zonder uitzet bestaande uit keurige damasten tafelkleden en servetten. In een van de vitrines in het TexteilMuseum ligt zelfs een lijst met daarop welke items een goede huisvrouw toch echt wel moest bezitten. En hoe het te strijken, want ook dat was belangrijk. Uiteraard.

De tentoonstelling dieren op damast toont hedendaags artistiek tafellinnen dat teruggrijpt naar de Art Nouveaupriode, toen dieren een geliefd motief patroon voor damasten kleden vormden.

In de vitrines staren eekhoorns, geiten en papegaaien de bezoeker schaapachtig aan. Geflankeerd door bewerkte witte doeken. Inspiratie gekregen? Er is zelfs de mogelijkheid aan de slag te gaan om je eigen ontwerp te maken.

➡️ Deze tentoonstelling loopt van 30 januari 2021 t/m 16 januari 2022 Dieren op damast | Het gestileerde diermotief in artistiek tafellinnen

Altijd te bewonderen in het TextielMuseum Tilburg: de Wollendekenfabriek

‘Werk de machine nog?”
‘Jazeker, zal ik ‘um aanzetten?’
‘Kan dat?’
‘Kind, ik heb maanden op dit moment gewacht. Ik ben blij dat ik bezoekers weer mee kan nemen in het textielverleden van onze stad,’ glimlacht een medewerker enthousiast.

Niet veel later draait de machine op volle toeren en is de suppoost met zijn verhaal ook meteen goed op dreef. Van ruwe wol een deken maken, dat is wat er hier aan de bezoeker geleerd wordt. Precies zoals dat vroeger in dit statige oude pand jaren aan een stuk gedaan werd.

Weverij Weverij

Zonder TextielMuseum geen TextielLab

Omringd door machines, garen en stoffen sta je oog in oog met professionals die dagelijks bezig zijn het beste uit textiel te halen. Kijk mee over hun schouder want wie weet heb je wel een inkijkje in de schetsen en ideeën van de volgende generatie couturier. Wie weet?

TextielLab

Textielmuseum Tilburg praktisch:

Zeggen de termen tuften en vethol je niets? Je hebt geen idee waarom de inwoners van Tilburg Kruikezeikers worden genoemd of ben je benieuwd hoe jong creatief talent nieuw design ontwerpt? Dat en meer leer en zie je in het Textielmuseum Tilburg.

  • Het TextielMuseum Tilburg, is gevestigd in de gerestaureerde wollenstoffenfabriek van C. Mommers & Co. Een fijne plek waar heden en verleden samenkomen.
  • Het museum kent een vaste collectie, een TextielLab en op regelmatige basis tijdelijke exposities. Kortom, bij elk bezoek is er weer iets anders te bewonderen.
  • En het is niet enkel bewonderen, er zijn ook genoeg interactieve mogelijkheden in het pand. Voel de ruwe wol, ontwerp je eigen sokken of maak een leuke gekleurde pompon.
  • Naast de tentoonstellingsruimten biedt het pand ook onderdak aan een uitgebreide bibliotheek, een auditorium en een indrukwekkend panoramadeck.
  • In de Textielshop kun je terecht voor boeken, sjaals en andere textiel gerelateerde producten.
  • Alle indrukken verwerken alvorens je het museum weer verlaat? Het TextielCafé is dé perfecte plek om na te genieten. Bij mooi weer geniet je in het zonnetje op het terras, tijdens de koude(re) maanden drink je je drankje of eet je je lunch in het café.
  • Kom je met de trein naar Tilburg? Pak Arriva bus 5 richting Noord en je stapt voor de deur van het Tilburgse museum uit (halte Kasteeldreef). Te voet is eveneens prima te doen. Je wandeling duurt ongeveer 20 minuten en je passeert het winkelgebied buiten het centrum, het Wilhelminapark en museum de Pont. Een aangename tocht. Breng je een bezoek aan het museum met je eigen auto, in de omgeving van het museum is het – hoe fijn – vrij parkeren.
  • Wil je van je museumbezoek een weekendje weg maken, overweeg eens een nachtje op de toffe stadscamping van Tilburg.
  • Voor actuele openingstijden, (tijdelijke) tentoonstellingen en entreeprijzen, raadpleeg de website van het Textielmuseum.

📍 Textielmuseum, Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg
TextielCafé is de perfecte plek om na te genieten
klos garen Textielmuseum tilburg brabant Nederland

Meer museumtips:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *