Zoek
Sluit dit zoekvak.

7 dingen die veel toeristen niet weten over Nederland, jij wel?

7 dingen die veel toeristen niet weten over Nederland, hoeveel wist jij er?

Weet jij meer over Nederland dan een gemiddelde toerist? Dat gaan we checken!

Wat weet jij over Nederland? Check deze 7 feitjes en test je kennis.

amsterdam Nederland

Wanneer je zelf op vakantie gaat, weet jij dan alles van je bestemming? Eerlijk zeggen… Nee, toch? Zo is het ook met bezoekers aan Nederland, die weten ook lang niet alles over ons landje. Oh, en als we dan toch eerlijk aan het doen zijn, hoeveel van deze zeven dingen wist jij eigenlijk?

1. Nederland: Plat, platter, platst

Dit is – voor ons inwoners van Nederland – niet zo’n moeilijke; Nederland is vlak. Zo plat als een ouderwets dubbeltje. Ongeveer 40 procent van het land ligt dan ook nog eens onder zeeniveau. Is toch lastig voor te stellen als er in jouw land bergen zijn of wanneer een landlocked land je thuis is. Het grote voordeel: Zo’n platte bestemming is ideaal om te fietsen, niet waar?

2. Kunstmatig land

Veel delen van Nederland zijn gebouwd op kunstmatig land. Niet voor niets worden Nederlandse baggerbedrijven over heel de wereld uitgenodigd om ditzelfde trucje ook voor hen op te voeren. Hoe dacht je anders dat The Palm in Dubai is ontstaan?
Wist je dat veel buurten rond Amsterdam liggen op door mensen gemaakte eilanden? De hele provincie Flevoland ligt in zijn geheel op kunstmatige grond. Halverwege de 20e eeuw werd onze 12e provincie uit de Zuiderzeebaai gewonnen.

3. What’s in a name?

Voor ons is het heel normaal dat Nederland, Nederland heet, maar dat lang niet altijd zo geweest. Ons land heeft in de loop der jaren veel verschillende namen gehad. Door talloze invasies, verschillende opstanden en een aantal afscheidingen veranderde de naam nog al eens. In feite is ons land sinds het einde van de 16e eeuw ongeveer zes keer omgedoopt, variërend van de Zeventien Provinciën, de Nederlandse Republiek, de Bataafse Republiek, het Bataafse Gemenebest, het Koninkrijk Holland en het Verenigd Koninkrijk van de Nederland.

4. Nederland: Druk, drukker, drukst

Nederland is een van de meest verstedelijkte plekken op onze aardbol. Op ons kleine stukje aarde wonen ongeveer 17 miljoen mensen. Ruim 90% daarvan woont in stedelijke gebieden. De vier grootste steden van het land – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – zijn de afgelopen eeuw steeds dichter naar elkaar toe gegroeid tot één van de dichtstbevolkte plekken ter wereld, een plek die wij kennen onder de naam Randstad.

5. Onze geliefde en beroemde tulpen komen ergens anders vandaan

Tulpen werden in de 16e eeuw vanuit het Midden-Oosten naar ons land geïmporteerd. Historische gegevens suggereren dat ze daarna werden gekweekt in de botanische tuinen van de Universiteit Leiden.

tulpen

6. Holland ≠ Nederland

Betrap je jezelf er ook weleens op? Wanneer je in het buitenland bent en er wordt je gevraagd waar je vandaan komt en je met ‘Holland’ antwoordt? Hoe moeten niet-Nederlanders dan in hemelsnaam het verschil weten?

Deze algemene misvatting komt waarschijnlijk voort uit het feit dat onze drie grootste steden zich bevinden in wat ooit Holland heette. Echter is dit al eeuwenlang opgedeeld in twee provincies, Noord-Holland en Zuid-Holland. En naast deze – voor buitenlandse bezoekers – belangrijke provincies, hebben we natuurlijk nog tien andere provincies. Die overigens ook de moeite van een bezoek meer dan waard zijn.

7. Fietsen

Fietsen is diepgeworteld in onze cultuur. Nederland beschikt dan ook over een van de meest uitgebreide fietsnetwerken ter wereld, met een lengte van zo’n 35.000 kilometer. Wat bezoekers aan ons land het meest verbaasd? Fietser met voor- en achterop een kind, volle tas boodschappen aan het stuur en dan ook nog een de telefoon aan een oor.

Wist jij alle 7 weetjes? Ook handig als je in een ander land rondreist en je gevraagd wordt iets over je thuisland te vertellen. Dan schudt je deze triviale kennis zo uit je mouw.

fietspad

Meer Nederland

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *