Zwitserland Carnaval in de sneeuw

Voor velen een dilemma: Vier ik carnaval of ga ik op wintersport. Zwitserland Toerisme heeft de oplossing vier carnaval in de sneeuw.

‘Basler Fasnacht’: Unesco-werelderfgoed

De ‘Basler Fasnacht’, de grootste carnavalsviering van Zwitserland. Het evenement staat sinds december 2017 op de culturele werelderfgoedlijst van Unesco. Hiermee is het belangrijkste protestantse carnavalsevenement ter wereld. Het begint op maandagochtend ná Aswoensdag. De “drey scheenschte Dääg” (de drie mooiste dagen) zoals ze die in Basel noemen. Hier bij aanwezig zijn is een unieke ervaring. Zo’n 20.000 mensen vieren actief carnaval en komen drie dagen lang met muziek en prachtige lantaarns op straat.

Tschäggättä in het Lötschental

Tussen Lichtmis en “Gigiszischtag” (de dinsdag voor Aswoensdag) dwalen de “Tschäggättä” – personages met zelfgemaakte houten traditionele carnavalsmaskers op rond in het Walliser Lötschental.  Elke avond jagen deze carnavalsfiguren de bewoners schrik aan. De Tschäggättä zijn gehuld in oude kleren die ze binnenstebuiten dragen. Daarover hebben ze schapen- of geitenvellen die vastgemaakt zijn met een een lederen ceintuur. Het kostuum is niet compleet zonder de “trichla”, een koebel.

Zwitserland Carnaval in de sneeuw Tschäggättä

Carnaval in de sneeuw in Luzern

Bizarre figuren met gekke maskers en kostuums maken hun optocht door de straten van Luzern op de tonen van de Guggenmusigen, typische fanfares uit de regio. Vader Fritschi, een oudere man, Fritschene, zijn vrouw, en hun zoon Fritschi, zijn de hoofdfiguren van het carnaval in Luzern dat de volledige stad in zijn greep houdt. Duizenden feestvierders dansen door de straten tot de ochtendgloren en verjagen zo de winter uit de stad.

Carnaval des Bolzes in Fribourg

Het Carnaval des Bolzes vindt plaats in de oude stad van Fribourg. Al vijftig jaar lang worden de straatjes van de stad tijdens de carnavalsperiode gevuld met kleurrijke optochten, lachende gezichten, vrolijke muziek en prachtige verklede mensen. In alle bars, wijnkelders en restaurant heerst een uitgelaten sfeer. Met de naam Bolzes wordt verwezen naar de inwoners van de benedenstad, die voornamelijk Duitstalig zijn.

Rabadan in Bellinzona

Tijdens de carnavalsweek Rabadan wordt Bellinzona omgetoverd tot de hoofdstad van vertier. De carnavalsviering start op donderdag wanneer de sleutels worden overgedragen aan koning Rabadan en hij de carnavalsweek officieel opent. Op het programma staan maar liefst drie carnavalsoptochten, een wedstrijd voor de best verklede persoon, een gigantische risotto voor iedereen en touwtrekken. Het evenement trekt ieder jaar zo’n 150.000 bezoekers en is daarmee één van de grootste carnavalsvieringen van Zwitserland.

Kies jij komend seizoen ook voor carnaval in de sneeuw?

Meer sneeuwplezier:

Wintersport met kinderen. Do’s & Don’ts
Wintersport | Ultieme checklist voor je wintervakantie
Wintersport | Ook leuk voor niet-skiërs?!

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather