Zoek
Sluit dit zoekvak.

Weetjes over wintersport, hoeveel wetenswaardigheden ken jij?

Wintersport Oostenrijk Landal Brandnertal

Ben jij zo iemand die ieder jaar uitkijkt naar de wintersport? Ben jij degene die liever op de lange latten staat, dan op het strand ligt? Een wintersporter in hart en nieren? Ja? Dan ben ik benieuwd of je deze weetjes over wintersport wellicht ook kent.

Weetjes over wintersport

Na een dag in de krakend verse sneeuw, onder het genot van een lokaal biertje, of tijdens de kaasfondue, hou jij het gesprek – geheel in thema – gaande met deze weetjes over wintersport.

Weetjes over wintersport skilift

Weetjes over wintersport: Skiliften

De Amerikaanse ingenieur James Curran is de man die we mogen bedanken voor de sleepliften. Het systeem werd echter niet bedacht om mensen een berg op te trekken, maar als transportband om bananen op schepen te laden.

De Vanoise Express, die de 2 skigebieden La Plagne en Les Arcs met elkaar verbindt, is de grootste skilift ter wereld. Deze dubbeldeks cabine kan namelijk meer liefst meer dan 200 wintersporters in een keer vervoeren.

Doppelmayr liften zie je niet alleen in skioorden. Deze fabrikant leverde eveneens de 2.2 kilometer lange lift, op Langkawi (Maleisië).

In het skigebied Wilder Kaiser – tussen de Oostenrijkse skidorpen Brixen en Westendorf – is er een sleeplift die werkt zonne-energie. Laat de zon maar schijnen!

Weetjes over wintersport: Sneeuw

wintersport sneeuwpop

In de categorie weetjes over wintersport ga ik het nu hebben over sneeuw. Heel veel sneeuw. Want zonder sneeuw, geen wintersport, toch?

De meeste sneeuw die in een jaar viel, werd gemeten in de Amerikaanse staat Washington. Niet minder dan 31 meter sneeuw viel er in 365 dagen uit de lucht.

Als er dan toch zoveel sneeuw valt, dan is het niet moeilijke een record te breken. Eveneens in Amerika bouwde men ooit de hoogste sneeuwpop ever. Aan de kolos van ruim 37 meter hoog werd twee weken gewerkt, maar dan heb je ook wat.

Als het zelfs in het Guiness book of records staat, zal het wel waar zijn. De grootste sneeuwvlok ooit, zou  38 cm in diameter zijn geweest. Flinke jongen.

Materiaal

7 x wintersport hacks ski's

Zonder materiaal geen sneeuwvakantie, daarome en weetje over wintersport die over het materiaal gaan.

De oudste rotsschilderingen met daarop skiënde mensen zijn maar liefst 7.000 jaar oud. De eerste echte houten ski’s zijn afkomstig uit Noorwegen en dateren uit 2.500 tot 4.500 jaar voor Christus.

Tot de 19e eeuw had skiën voornamelijk een praktisch nut, skiën voor de lol, dat deed men niet.

Terwijl Neil Armstrong de eerste stap op de maan zette (1969 ) bedacht de Italiaan Giancarlo Zanotta een revolutionaire idee op het gebied van schoeisel. De ongewone vorm van de astronautenlaars inspireerde hem en  hij bedacht dat dit de ultieme sneeuwlaars moest worden. De geboorte van de Moon Boot was een feit.

➡️ Check ook even de site van snowbootsexpert.nl voor een paar klassiekers aan je voeten of een e  paar snowboots om je voeten warm te houden in de sneeuw.

Snowboarden is in 1964 bedacht door jonge surf freak genaamd Sherman Poppen. Zijn eerste ‘snowboard’ was een  lange plastic plank van ongeveer 1,20 meter.

Het snowboard heette eerst snurfer, een samentrekking van snow en surfer. Pas in de loop van de jaren tachtig van de afgelopen eeuw evolueerde het snowboard naar de vorm zoals we die vandaag de dag kennen.

Meer wintersport:

Ultieme checklist voor je wintervakantie
Wintersport | Ook leuk voor niet-skiërs?!
Wintervakantie bij Landal Resort Maria Alm

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *