Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wereldwonder Petra | Een must-see op je Jordanië rondreis

Jordanië Petra veraf

Wereldwonder Petra in Jordanië

Wereldwonder Petra is zo’n echte must-see tijdens je rondreis Jordanië. Annebet beschrijft voor de rubriek Travelers Tales haar rondreis door Jordanië en deze roze stad mocht vanzelfsprekend niet op haar trip ontbreken.

Wereldwonder Petra mag je gewoonweg niet overslaan

Wees eerlijk een vakantie naar Jordanië is niet compleet zonder een bezoek aan de beroemde roze stad Petra. Deze historische stad, de vroegere hoofdstad van de Nabateeërs die er rond 600 voor Christus woonden, is niet voor niets in 1985 door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen. Bovendien werd Petra in 2007 ook nog eens verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Jordanië Wereldwonder Petra Treasury

Vroeger dan ik hebben kan

In de vroege ochtend, net voor zonsopkomst, begin ik aan mijn tocht door de Siq. Naar mate ik de kloof verder door loop, beginnen de stralen van de ochtendzon aan mijn huid te kriebelen. Een wisselend kleurenpalet van rood, geel en roze wisselen elkaar af onder de gouden zonnestralen die steeds feller worden. Terwijl er serieus zweetdruppels langs mijn rug naar beneden glijden, passeer ik stap voor stap de onwerkelijke vormen in kloof. Niet eerder werd een wandeling zo mooi beloont als deze. Aan het einde van mijn tocht toont het grootste bouwwerk van Petra zich in al haar glorie aan me. De schatkamer van de Farao, de ‘treasury’.

Ademloos tuur ik naar het prachtige façade. Wat ben ik blij dat ik mijn wekker op dit onzalig vroege tijdstip heb gezet, een tijd waarop ik normaliter niet eens aan opstaan denken wil. Een handjevol andere vroege vogels deelt dit heiligdom met me. We kijken elkaar zwijgend aan, knikken naar elkaar ten teken van een internationale begroeting en allen dragen we een gelukzalige glimlach op ons gezicht. Dit neemt niemand ons meer af.

Onvoorstelbaar

Het is moeilijk voor te stellen hoe men in de eerste en tweede eeuw voor Christus is Al Khazneh, één van de indrukwekkendste bouwwerken in de oude stad volledig uit de bergwand gehakt hebben. Samen met een oudere heer uit Oostenrijk, die ik eerder deze ochtend in mijn accommodatie goedemorgen groette, nemen we een pad dat de berg op leidt. We slingeren ons een weg door magisch oud Petra. Bedwingen hijgend, de, niet minder dan, negenhonderd treden. Tollend van de hitte bereiken we ‘the monastery.’ Nog napuffend, hoog boven het centrum boven op de berg doemt, bijna nog imposanter dan de ‘treasury’, het immense gebouw voor ons op.

Bij terugkomst op mijn hotelkamer zie ik dat ik zo’n een groot deel van mijn geheugenkaart volgeschoten heb. Onder het genot van een verfrissende koele citroen-munt limonade laat ik het schouwspel dat zich deze ochtend aan me openbaarde in gedachten nog eens de revue passeren.

Jordanië Wereldwonder Petra rotsblok

Dag 2 bij Wereldwonder Petra

Op mijn tweede dag in de roze stad, verricht ik opnieuw (zware) lichamelijke inspanning. Ik kies er bewust niet voor om Petra te beleven zoals handelaren tijdens de vele karavanen dat destijds deden, op de rug van een kameel of ezel. Stap voor stap, verwonder ik me opnieuw over de schoonheid, het vakmanschap en het grillige gebergte dat als decor dient van dit wereldwonder. Alle enthousiaste verhalen die ik voor vertrek las, alle lofbetuigen die ik reeds aanhoorde. Er is geen woord van gelogen. Petra is met recht een must-see in Jordanië.

Meer weten over Petra? Check de website van de Jordan Tourism Board

Jordanië kamelen

Lees ook deze Travelers Tales:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *