Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rotary Challenge naar Gambia | 3 aangesloten weken avontuur

Rotary Challenge naar Gambia

Rotary Challenge naar Gambia

De vriendinnen Ineke en Corina reden de Rotary Challenge. Voor het goede doel toerden ze van vanuit Nederland, over land, naar Gambia. Een reis om nimmer te vergeten. Dit het verhaal van de dames over het avontuur van hun leven.

Proloog

Rotary Challenge naar Gambia
Terwijl de dames volop in de voorbereidingen zitten, bellen we ze even op. Ineke staat ons tussen alle zaken die geregeld dienen te worden te woord. “Het wordt een enorme uitdaging. Op elk vlak. Fysiek, zoveel uren, dagen achter het stuur, maar vast en zeker ook mentaal. Is onze vriendschap, die al meer dan 25 jaar duurt, bestand tegen dit avontuur? Naast alle ‘maars’ ziet Ineke ook enorm uit naar de rit. “Ik ga het avontuur aan, ik hou wel van een uitdaging.”
➡ Lees hier het hele verhaal van de dames omtrent de voorbereidingen op de Rotary Challenge naar Gambia

Weer thuis

Ruwweg een half jaar na ons eerste gesprek doet Ineke opnieuw haar verhaal. Zij en Corina zijn, na een bewogen reis, weer op Nederlandse bodem geland. Inderdaad geland, want de auto waarin ze drie weken lief en leed deelden, veilden ze ter plaatse ten behoeve van Stichting Scholenplan Gambia.

Stom

“Wat een stomme wereld is het hier. Tijdens de race stond ik om 06.00 uur s’ morgens op. Olie checken, ontbijten en het traject voor die dag bepalen. Beperkte zorgen aan je hoofd, terwijl eenmaal thuis het huishouden, mijn mailbox en het mobieltje me direct weer claimen,” start Ineke ons gesprek. “Begrijp me niet verkeerd, onderweg zag ik armoede en ellende, ik kan op dit moment simpelweg nog niet aarden in ons kikkerlandje. Ik heb nog wat tijd nodig om alle indrukken en emoties te verwerken. Tijdens de rit had ik bewust weinig contact met het thuisfront. Uitgaande van het principe geen nieuws is goed nieuws. Dealen met een reverse culture shock is een stuk lastiger.

Pech en een lach

Er bestaat niet zo iets als ‘even’ naar Gambia rijden, het heet niet voor niet een challenge. Corine en Ineke kampten met een geknapte V-snaar, een koppeling die bleef hangen, defecte uitlaat en meer. “Dat is de charme van een oude(re) auto zullen we maar zeggen,” lacht Ineke. De gebieden die we passeerden, daar hebben de locals niets of niet veel, maar begroeten je toch met een lach.”

Aaneenschakeling van onvergetelijke momenten en bestemmingen

Naast kilometers vreten ruimt het avontuurlijke duo ook tijd in om de landen en plaatsen die ze aandoen te bewonderen. “Een bepaalde bestemming of moment kiezen, is ondoenlijk. Marokko vond ik erg mooi, waarbij de stad Fez een van mijn favorieten was. Ach, Marrakech is ook fantastisch en het moment dat we peentjes zweetten in het Rifgebergte omdat de auto de steile bergen bijna niet aankon, vergeet ik ook niet snel.De aanblik van de Ijzertrein, een draak van 144 wagons die dwars door de Sahara in Mauritanië dendert, is onbeschrijfelijk. In de delta van de Senegal rivier, na bijna 250 kilometer over een onverharde weg stuiteren, krokodillen in het wild zien. Dat geloof je toch niet? Eenmaal aangekomen in Gambia kan ik iedereen een bezoek aan de vismarkt aanraden.”

Nog eens mee met de Rotary Challenge?

Inmiddels zijn alle (medische) spullen die de verschillende equipes vervoerden geïnstalleerd in lokale hospitaaltjes, zijn er zogeheten Bobo Bottles uitgedeeld om plastic afval tegen te gaan en is het sponsorgeld en de opbrengst van de auto overhandigd aan de stichting. Stappen de dames nog eens voor een Rotary Challenge achter het stuur? “Zeg nooit nooit, maar het zal nooit meer zoals deze reis worden. Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden. Maak tijd vrij in je agenda, maak je hoofd leeg. Maak een reis om nooit meer te vergeten.”

Rotary Challenge: De Route

Dag: Traject
1: Zwijndrecht – Poitiers (Frankrijk)
2: Poitiers – Mimizan (Frankrijk)
3: Mimizan – Aranjuez (Spanje)
4: Aranjuez – Tarifa (Spanje)
5: Tarifa – ChefChaoun (Marokko)
6: Chefchaoun – Fes (Marokko) – 2 nachten
7: Fes (rustdag)
8: Fez – Azrou
9: Azrou – Marrakech
10: Marrakech (Rustdag)
11: Marrakech – Taroudant
12: Taroudant – Icht
13: Icht – Daoura
14: Daoura – Dakhla
15: Dakhla – Bir Gandouz
16: Bir Gandouz – Bou Lanouar (Mauritanië)
17: Bou Lanouar- Nouakchott
18 : Nouakchott – St. Louis (Senegal)
19: St. Louis (Rustdag)
20: St. Louis – Lac Rose
21: Lac Rose – via Ferry bij Farafenni naar Kwinella (Gambia)
22: Kwinella – Bijilo
➡ Meer info over deze Rotary Challenge lees je hier na
Rotary Challenge naar Gambia
Dit artikel schreef ik voor/verscheen eerder in TRAVELBOOK magazine

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

  1. Wauw, wat super cool! En dat eigenlijk maar in 22 dagen. Ik had verwacht dat je over die afstand nog veel langer zou doen. Het lijkt me een onvergetelijke en fantastische ervaring.

  2. Wow, wat gaaf! Bijzonder dat je een dergelijke afstand in slechts 22 dagen kunt afleggen. Lijkt me echt een ‘once in a lifetime experience’ Dat vergeet je nooit meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *