Search
Close this search box.

Friends en route | Ineke en Corina rijden van Texel naar Gambia

Friends en route: Een rit van Texel naar Gambia, waarom? Oud-collega’s Ineke en Corina (Ien en Corien voor vrienden) gaan in oktober vanuit Nederland naar Afrika rijden voor het goede doel; Stichting scholenplan Gambia. Op dit moment zitten de dames volop in de voorbereidingen voor de grote tocht. Dat is best spannend. OmniTraveler belde met Ineke om de huidige stand door te spreken.

Stichting scholenplan Gambia Friends en route

 

Stichting scholenplan Gambia

“Corina is lid van Roteryclub Texel en kwam op die manier in aanraking met Stichting Scholenplan Gambia,” start Ineke ons gesprek. “Ze besprak het plan met me (dat ik eerst afwees) om mee te doen aan de Rotery Challenge naar Gambia, georganiseerd door Rotary Zwijndrecht. Wat me aanspreekt aan het project is het feit dat het opgehaalde sponsorgeld bestemd is voor de wat ‘oudere’ kinderen (v.a. 16 jaar). Initiatieven voor basisonderwijs zijn er in overvloed. Echter willen de meiden daar echt iets bereiken, moeten ze wel verder kunnen studeren.”

“Door het naar school laten gaan van kinderen, het betalen van vervolgstudies van meisjes (die goed kunnen leren), hopen wij het leven van deze meisjes en hun families te verbeteren. De basis van een beter leven begint vaak bij onderwijs, is inmiddels al jaren onze overtuiging.” Bron: Website Stichting Scholenplan Gambia

“Het project ondersteunt de studenten door hen te voorzien van onder andere een laptop, een mobiele telefoon en geld voor het openbaar vervoer. Daarnaast hebben ze eens per maand een gesprek over de voortgang van de studie. Wie niet zijn best doet, wordt onherroepelijk uit het programma geschorst.”

Meer doelen

“Stichting Scholenplan is het hoofddoel, echter onderweg zal er ook aan andere lokale goede doelen gedacht worden. We gaan geen pennen uitdelen, want daar heeft niemand iets aan, maar denk bijvoorbeeld aan medische apparatuur voor kleine klinieken in Mauritanië en Senegal.” Tijdens de tocht wordt door de deelnemende teams ook aandacht geschonken aan het ‘Join the Pipe‘ project en zullen zogeheten Bogo Bottles uitgereikt worden. “Met het uitdelen van de hervulbare waterflessen willen we er voor zorgen dat er minder troep (lege waterflessen) veroorzaakt wordt.”

“Join the Pipe is het eerste het eerste sociale netwerk van kraandrinkers met een droom; het bouwen van de langste waterleiding om zo iedereen van schoon drinkwater te voorzien. Join the Pipe promoot het drinken van kraanwater met als doel een eerlijke verdeling van drinkwater en het gebruik van milieuvervuilend voorverpakt bronwater tegen te gaan.” Bron: Website Jointhepipe.org

Voorbereidingen in volle gang

Even naar Gambia rijden, dat is er niet bij. Een tocht als dit vraagt om gepaste voorbereiding. Een traject dat reeds eind 2016 aanving. Stukje bij beetje krijgt de reis meer en meer vorm. En dan is er natuurlijk ook nog materiaal nodig.
“Inlezen over de (eind)bestemming hoort er vanzelfsprekend bij. Ik hou van Azië en heb niet direct iets met Afrika of Gambia in het bijzonder, maar dat maakt de uitdaging des te groter.”

De dames besluiten dat 7.700 kilometer over land afleggen reeds avontuurlijk genoeg is. Voor hen ’s avonds geen tent opzetten. Zij kiezen er voor in (kleinschalige) accommodaties op de route te overnachten. “Geen gedoe met tentstokken en slaapzakken na een zware dag achter het stuur,” aldus Ineke “en als het meezit kunnen we ook meteen een hapje mee-eten. Geen gedoe, meer focus op de rit.” Mocht er onverhoopt toch gekookt moeten worden, is team Friends en Route (de naam van het equipe van Ien & Corien) uitgerust met een Mimi Moto stoof. “Uiteraard wordt deze aan het eind van de rit eveneens gedoneerd.” Verder behoort een WakaWaka Light (solarlamp) en een zogeheten ‘Find me spot‘ (satelliet tracing device) tot de standaard uitrusting. “Die alarmknop vind ik een fijne geruststelling. Wanneer we ergens mochten stranden, zijn we eenvoudig op te sporen.”

Enkele reis

“Onze auto wordt in Gambia geveild, ook dat geld gaat naar scholenplan Gambia. Maar ja, dan sta je daar. Hoe kom je dan terug in Nederland? Gelukkig heeft een bevriende kennis voor ons geregeld dat we per vlucht terug naar Nederland kunnen vliegen. Dat was best nog wel lastig. Veel jonge mannen willen hun geluk beproeven in Europa, daarom worden enkele reizen vanuit Gambia eigenlijk niet verkocht, we zijn dan ook heel blij dat Mireille dit voor ons geregeld heeft. Net als een resort in Serakunda waar we na aankomst bij kunnen komen van ons avontuur alvorens we terug naar Nederlandse bodem keren.

Lees ook: Boek | Gambia: De Vissers van Tanji

Stichting scholenplan Gambia

Uitdaging voor deze Friends en route

“Het wordt een enorme uitdaging. Op elk vlak. Fysiek, zoveel uren, dagen achter het stuur, maar vast en zeker ook mentaal. Is onze vriendschap, die al meer dan 25 jaar duurt, bestand tegen dit avontuur? Naast alle ‘maars’ ziet Ineke ook enorm uit naar de rit. “Ik ga het avontuur aan, ik hou wel van een uitdaging. Ik krijg zo een andere kijk op de wereld. Een ervaring die mijn leven zal verrijken.”

Stichting scholenplan Gambia Friends en route

Friends en route praktisch:

Ineke en haar vriendin ontvingen net na ons gesprek dé auto waarmee ze de tocht voor Stichting Scholenplan Gambia af gaan leggen. Stickers van sponsoren kunnen geplakt gaan worden. Ik vermoed dat ze nog tegen 1001 zaken aanlopen voordat ze zullen vertrekken. Succes dames! Wil  je een bijdrage leveren, dat kan/mag natuurlijk altijd!

 • Volg de voorbereidingen op Friends en Route reisblog
 • Vragen, opmerkingen, tip of adviezen voor de dames, of wil je meer informatie omtrent de sponsor mogelijkheden, mail ze gerust op friendsenroute@gmail.com
 • Meer weten over Stichting Scholenplan Gambia, klik dan hier
 • Ineke en Corina vertrekken 20 oktober 2017 vanaf Texel, het officiële startschot voor Rotery Challenge naar Gambia klinkt op 21 oktober 2017 in Zwijndrecht
 • De aankomst in Gambia staat gepland op 11 november 2017, de auto wordt geveild op 18 november 2017

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

10 reacties

 1. Wat een leuk initiatief. Hopelijk gaan jullie een mooie reis tegemoet dames en kunnen jullie een leuk bedrag ophalen. Een collegaatje ging afgelopen jaar naar Gambia en was helemaal overdonderd door de armoede daar. Jullie geld zal dus vast goed van pas komen en scholing is altijd een prima besteding!

 2. Dank je wel Yvonne, we hebben nog behoorlijk wat te regelen, maar daar houden wij wel van. Het wordt vast een mooie reis voor een prachtig doel.

 3. Heel veel succes, wij, echtgenoot en ik hebben de reis 2 keer gereden. Jullie zullen genieten van het prachtige landschap. En mag ik een tip geven: blijf uit de woestijn, de gewone weg is al spectaculair genoeg. En je wilt toch zoveel mogelijk geld ophalen bij de veiling? Dus, Heel houden de auto.

 4. Wauw.. Wat een te gekke reis! En wat een top initiatief! Ik doe het ze niet na. Heel veel succes gewenst!

 5. Wow, wat een ambitieus plan! En wat een korte tijd nemen de dames voor die afstand. Ik had echt gedacht dat het veel langer zou duren.

  Ik ga ze zeker volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *